Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Pomóżcie w obsadzie!  (Przeczytany 2593 razy)
Ekta
Nowy
*

gg:11391962:)

« : Maj 26, 2008, 15:13:11 »

Jestem początkująca w dziedzinie akwarystyki i chciałam poradzić się w sprawie obsady.Mam nie długo kupić akwa 120l i wybrałam już rybki tylko nie wiem czy mogą być razem i w moim akwa, nie chciałabym, żeby okazało się,że robię im krzywdę.
2x p.razmireza(samiec i samica).
3x molinezja ostrousta(1xsamiec,2xsamica).
8x razbora klinowa (4xsamiec,4xsamica).
1x glonojad syjamski.
3x sumik szklisty.(1xsamiec,2xsamica).
Może podsuniecie mi jeszcze jakieś ciekawe i ładne rybki? Cheesy
VEGEtacja
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Maj 26, 2008, 15:44:24 »

sumik szklisty jest rybą stadną, więc trzeba by z 5. poza tym uważam że to nie jest ryba dla początkujących, zdycha przy wahaniach parametrów, nie toleruje większości lekarstw, więc ciężko będzie.
glonojad syjamski? wydawalo mi sie, ze jest agresywny dość, ale niech ktoś inny się wypowie. może zamiast tego parę zbrojników albo kilka otosków?
razbora - więcej, z 15.
Ekta
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Maj 26, 2008, 15:53:56 »

A nie wiedziałam,słyszałam,że jest agresywny wewnątrzgatunkowo i trzeba go trzymać pojedyńczo, ale tak to jest łagodny.Pomieszczą mi się te wszystkie rybki? Cheesy
mania40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Maj 26, 2008, 16:56:20 »

A nie wiedziałam,słyszałam,że jest agresywny wewnątrzgatunkowo i trzeba go trzymać pojedyńczo,

Dorosłe osobniki mogą być agresywne również wobec innych gatunków. Ponadto mają brzydki zwyczaj przyssawania się do innych ryb i zeskrobywania śluzu z ich skóry co często prowadzi do uszkodzeń śluzówki i podatności na infekcje.
Ekta
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Maj 26, 2008, 17:33:02 »

Tak ale do rybek o dużej powierzchni ciała np.skalar, a ja takich nie będę chodować.Trudno wezmę otoska. :DMam pytanko czy Molinezja będzie podgryzać ogony rybkom takim jak gupiki,bojki czy welony?
VEGEtacja
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Maj 26, 2008, 17:40:24 »

otosków to z 5. a molinezja pewnie będzie gryzła.
Ekta
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Maj 26, 2008, 21:49:04 »

Dzięki!Zamierzam zamiast razbory klinowej wpuścić neony Innesa.Będzie ładnie! Good ! Cheesy
adriano210
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Maj 26, 2008, 21:52:03 »

Jestem początkująca w dziedzinie akwarystyki i chciałam poradzić się w sprawie obsady.Mam nie długo kupić akwa 120l i wybrałam już rybki tylko nie wiem czy mogą być razem i w moim akwa, nie chciałabym, żeby okazało się,że robię im krzywdę.
2x p.razmireza(samiec i samica).
3x molinezja ostrousta(1xsamiec,2xsamica).
8x razbora klinowa (4xsamiec,4xsamica).
1x glonojad syjamski.
3x sumik szklisty.(1xsamiec,2xsamica).
Może podsuniecie mi jeszcze jakieś ciekawe i ładne rybki? Cheesy
zaznaczone na czerwono odpadają
A nie wiedziałam,słyszałam,że jest agresywny wewnątrzgatunkowo i trzeba go trzymać pojedyńczo,

Dorosłe osobniki mogą być agresywne również wobec innych gatunków. Ponadto mają brzydki zwyczaj przyssawania się do innych ryb i zeskrobywania śluzu z ich skóry co często prowadzi do uszkodzeń śluzówki i podatności na infekcje.
ja mam ich 5 i są ok
 tym akwarium mozesz miec z powidzeniem zbrojnika niebieskiego (parę ) moze sie rozmnożą
otosków też nie polecam szczególnie do nowego akwarium
poniewaz zywią się one tylko glonami, w sklepach sa trzymane w złych warunkach wiec cech*e je dośc duża śmiertelność
« Ostatnia zmiana: Maj 26, 2008, 21:54:46 wysłane przez adriano210 » Zapisane

VEGEtacja
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Maj 27, 2008, 13:29:02 »

adriano, dlaczego nie ramirezy??
Ekta
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Maj 27, 2008, 18:09:53 »

Rzeczywiście sumik szkilsty odpada,ale otoski są ok.Chciałabym się dowiedzieć dlaczego nie p.ramireza?Są przeznaczone do wielogatunkowego akwa,są łagodne itd.?
VEGEtacja
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Maj 27, 2008, 18:19:29 »

moim skromnym zdaniem nadają się - oczywiście to nie sa ryby dla poczatkujacych, bedziesz musiala sie troche postarac, zeby przezyly i dobrze sie czuly. 120l bardzo dobrze, do obsady pasują... osso chodzi, adriano?  Tongue
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #11 : Maj 27, 2008, 19:38:08 »

adriano, dlaczego nie ramirezy??
Chyba dlatego, ze sa dosyc wrazliwe na parametry wody. W swoej obsadzie (po redukcji tego co mam) tez bym chetnie widzial ramirezki wiec czekamy na uzasadnienie adriano Wink.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
VEGEtacja
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Maj 27, 2008, 19:52:01 »

ale wrażliwość na parametry wody nie jest wyznacznikiem tego, czy się nadaje, czy nie. Ekta sprawia wrażenie dość rzetelnej przyszłej ekspertki, więc myślę, że przy realnym założeniu celów i odrobinie dobrej woli nie ma problemu.
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #13 : Maj 27, 2008, 19:54:15 »

ale wrażliwość na parametry wody nie jest wyznacznikiem tego, czy się nadaje, czy nie. Ekta sprawia wrażenie dość rzetelnej przyszłej ekspertki, więc myślę, że przy realnym założeniu celów i odrobinie dobrej woli nie ma problemu.
Wiesz, w tym przypadku wrazliwos na wode moze miec znaczenie dlatego, ze jest to swieze akwa Wink.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
VEGEtacja
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Maj 27, 2008, 19:55:45 »

dojrzeje, trochę PHobniżaczy i będzie nieświeże.
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: