Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: bladefist [<200L] mieszane  (Przeczytany 4392 razy)
bladefist
Zainteresowany
**

« : Czerwiec 01, 2008, 12:28:12 »

Witam z grubsza jak to u mnie wygląda na dziś dzień:
rozmiar: [cm] 100x 40x 50(wys) panorama

światło: 2x 30W T8 (od gdzieś 9:00 do 22:00/23:00)

filtracja:
Fluval 205 [ gąbka => wata => ceramika => ceramika ]

ogrzewanie:
na razie wyłączone ale jest 75W

CO2:
bimbrownia DIY - niestety na noc muszę likwidować bo (nie wiem czy też tak macie) mój dyfuzor hmmmm jak to napisać .. słyszę każdy bombelek, który się niego uwalnia ..a to przeszkadza żonie spać :/

nawożenie:
jakiś Bioflor 50ml/tydzień

napowietrzanie:
kiedyś na dwa, teraz na jeden kamień TetraAPS300, ale ograniczony

podłoże:
kamyki w różnej granulacji od małych 5mm do sporych > 1 cm na grubość 4/5 cm + kwałek plaży ale chyba do usunięcia

woda:
pH = 7,49
przew = 312 uS
Na = 12,2
NH4+ = 0,28
K = 7,14
Mg = 8,27
Ca = 48,5
Cl = 11,7
NO2 = 0,1
NO3 = 15,5
PO4 = 0,032
SO4  = 32,3
Fe = 0,15
TW-O = 8'n
TW-W = 6,7'n

flora
- rogatek
- eustralis stellata
- alternanthera rosaefolia
- cryptocoryne wendtii green
- echinodorus amazonicus

fauna
- 2x skalar (wysokie tak około 15cm)
- 4x kirys spiżowy
- 7x gupik
- 1x ampularia

'care'
- codziennie karmienie :-)
- 1/tydzień podmiana 60/80L wody z odmulaniem (SERA - polecam)
- 1/2 tygodnie płukanie gąbek filtra

pozdrawiam

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 02, 2008, 10:20:02 wysłane przez Seboos » Zapisane

jacekpiwo
Stały użytkownik

120l 20l + 20l(obecnie tarliskowe)

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 01, 2008, 12:38:34 »

wszystko ok ale to tło
bladefist
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 01, 2008, 12:42:49 »

niebieska folia :-) z rysunkiem kilku roślin :-) ... bardzo źle? : Wink

Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 01, 2008, 14:36:21 »

Akwa fajnie sie prezentuje i te tło tez w miare estetycznie wyglada Wink Jak na moj gust to bym pozbyl sie tej plazy i dosadzil wiecej roslin Wink. No ale Twoj zbiornik i Ty tu rzadzisz  Grin Grin Grin

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
calypso
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 01, 2008, 19:34:02 »

wszystko ładnie tylko te tło Huh a tak poza tym to albo napowietrzanie albo co2
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 01, 2008, 19:37:38 »

Zalety : jest czysto . Wady : malo roslin ,widoczne urzadzenia techniczne .
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 01, 2008, 19:47:15 »

wszystko ładnie tylko te tło Huh a tak poza tym to albo napowietrzanie albo co2
Tło te które masz nie jest najgorsze. Widziałem gorsze tego typu tła. Ale popieram kolege i raczej tez by zamienil te które masz na cos jednolitego. Zwłaszcza wtedy ggdybys mocno zalesil zbiornik  Grin

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
bladefist
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 01, 2008, 21:19:21 »

Dziękuję za wszystkie uwagi :-)
Obecne plany:
- dziś doszliśmy z żoną do porozumienia, że plaża przy odmulaniu stopniowo będzie się kurczyć asymtotycznie do zera
- roślin koniecznie musimy dosadzić - to pewne, jak nie jakieś nowe to chociaż rogatka na tyle rozmnożymy, ale potrzeba trochę czasu
- z tym CO2 + napowietrzanie to chodzi o to żeby lekkie dozowanie CO2 jednak było a żeby ryb nie zagazować. Ponieważ mam bimbrownię to nie mam stabilnego dozowania, raz więcej a potem to raczej mniej, stąd napowietrzanie - przynajmniej dopóki drożdże dają mocno - żeby ryby nie ucierpiały. Wiem że mam przez to silne straty na CO2, ale mogę sobie powidzmy na to pozwolić. Ostatnio właśnie experymentowałem bez powietrza i gupiki pływały dość blisko tafli wody stąd decyzja o wspomaganiu. Jak zauważył owlman - roślin mało, dlatego nie mogę zdać się na produckcję tlenu metodą 'naturalną' - na razie!

edycja: a w kwestii tła, jak widzicie na przykład taki niebieski kolor, ale już bez tych roślin? Ewentualnie inna barwa, ale to już chyba kwestia gustu. Z drugiej strony jak widzicie na przykład coś takiego:

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 01, 2008, 21:26:55 wysłane przez bladefist » Zapisane

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 01, 2008, 21:25:34 »

a mi się plaża podoba Wink
tylko moża z tyłu za nią 3cm dać żwir i przy prawej ściance (tak jakby otoczyć ją żwirkiem)
przesuń te rogatki w tył i rozdziel po 2 pędy, żeby nie były w takim pęczku Wink
zrób z nich np. ściankę
ps. ja miałbym obawy w połączeniu bimbrownia + szklana kolba Wink
czasami jak mi napompuje butelke plastikową to trzeszczy Wink a tu .... Roll Eyes

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
bladefist
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 01, 2008, 21:30:40 »

:-) póki co nie było źle z bimbrownią ... cukru sypię szklankę i tak 0,25 - 0,2 kostki drożdży .. stąd też produkcja nie za duża, ale jak pisałem wcześniej w obawie o zagazowanie ryb..

Swoją drogą ciekawa propozycja do plaży ... muszę to obgadać, bo trochę mi jednak żal pozbywać się piachu. A zdaje mi się, że kirysy lubią sobie tam gmerać ...
A tą likwidacja plaży jest jeszcze argument - walczę aktualnie z jakimś glonem - z tego co słyszałem i czytałem to okrzemki (taki czarnawy nalot na wszystkim: rośliny, kamienie, piasek, nawet ampularia). Na razie musiałem pożegać się z Ceratopteris - liście się całkiem zmarniły. Przy odmualniu jak poobracam kamyki to jeszcze ujdzie, natomiast piasek robi się brzydki .. taki ciemny ... muszę się tego pozbyć .. glona dziada ...

Pozdrawiam!
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 01, 2008, 21:39:03 wysłane przez bladefist » Zapisane

calypso
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 02, 2008, 14:29:10 »

jeśli podajesz tlen to co2 jest przez niego automatycznie wybijane więc na darmo podajesz . u mnie 24 na dobe chodzi bimbrownia i nie ma problemu z przyduszeniem rybek. a jeśli chodzi o plaże to zostaw ją nadaje urok temu baniakowi
Ansen
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 06, 2008, 01:21:45 »

Ladnie akwarium.Fajne przejscie zwirku z piaskiem.Mialem kiedts skalara ktory pozeral wszysko co bylo miejsze od niego.Grupe 20-neonkow zalatwil w tydzien.Jak roslinki sie rozrosna bedzie super. papa
damjakas
moje akwa
Stały użytkownik

co sie tak gapisz

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 07, 2008, 20:09:35 »

wszystko fajnie, ale mi czegoś brakuje....hmmmm, wiem jakiegoś haosu, najlepiej zebys dal tam jakąs czarna tapete (zwykly brystol), na plazy tez jest nudno, moze jakas roslinka długa  nie rozłyżysta typu moczarka, najwajniej by wyglądało dać ją w rogu tak 3-4 Wink, jeszcze moze jakaś niska roslina na przód zeby powstała taka fajna "nie nudna" atmosfera. Cheesy

240l Guramiowete:
- 9 Wielkopłetwów, 6 gurami mozaikowych, 6 gurami dwuplamistych, gromadka, około 10 gurami złotomozaikowych (niestety mamusia zdechła), gęsta Azjatycka roślinność
54l neonkarium
- 8 neonków czerwonych i około 16 małych cudem przetrwał
Mateucjusz
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 08, 2008, 13:42:34 »

hmmm + estetyka, - pewna pustka

? - czy dobrym pomysłem jest trzymanie skalarów z gupikami

Ogólnie bardzo ładne - rzekłbym kojarzy się z morskim Smiley

akwa 112l (7 miesięcy):

18x neon czerwony
3x molinezja black molly
2x mieczyk
4x danio
5x otosek
3x pielęgnicza Ramireza
5x kirysek
2x krewetka filtrująca Atyopsis moluccensis
1x sum kasatka

akwa 100l (1,5 tygodnia):

2x okoń
10x ukleja
ja!!!
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 08, 2008, 13:51:39 »

Bardzo ładne akwarium. Dzięki gupikom co najwyzej skalary sie "podtuczą" i populacja małych rybek będzie ograniczona  Wink
Ciekawie będzie jak rośliny podrosną, takie zarośnięte akwarium ze skalarami, to jest to !!  Cheesy
 papa
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: