Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Rybki ocierają się o rośliny mają śluz w odchodach oddychają przy powierzchni
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 11
  Drukuj  
Autor Wątek: Rybki ocierają się o rośliny mają śluz w odchodach oddychają przy powierzchni  (Przeczytany 46275 razy)
BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #105 : Czerwiec 26, 2008, 11:12:10 »

Dziękuję za rady, mam dość długą listę zakupów, ale co tam, ważne żeby rybkom było lepiej.
Jeszcze raz odczytałam wszystkie informacje z tego tematu. Dokupię jeszcze aquatan dla uzdatniania wody.
Ostatni raz lista zakupów (sorki za powtarzanie się, ale chciałabym być na 100%, że niczego nie przeoczę) :
- capitox zooleka,
- D-allio plus D-allio Tab Tropicala,
- sera gvg mix (jeśli nie będzie zapytam o inną karmę z witaminami),
- sera fishtamin ,
- sera nitrivic
- aquatan
- pH, kH/gH, NO3
- węgiel

Weterynarz:
metronidazol  i levamisol.

375 litrów
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #106 : Czerwiec 26, 2008, 11:22:34 »

testy kropelkowe
ph tropical jest ok
gh kh zoolek może być
no3 koniecznie jbl
BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #107 : Czerwiec 26, 2008, 11:25:14 »

Kupię dokładnie takie testy, jakie radzisz.

I jeszcze jedno:
Dobrze znalazłeś Smiley
Levamisol i Metronidazol. Discus sept - to roztwór metronidazolu. Levamisol - nie wiem ...
Najprościej uderzyć do weterynarza, powiedzieć w czym rzecz - powinien wypisać receptę (wiem, że jakieś tabletki na odrobaczenie zawierają te związki)
W takim razie może lepiej kupię nie capitox, ale discus sept i zrezygnuję z recepty na metronidazol?
Bo tak teraz sobie myślę, że przecież jeśli kupię gotowy lek w zoologicznym, to czy nie będzie bezsensem brać recepty od weterynarza na leki, których roztwór zawierają gotowe preparaty dla rybek?

375 litrów
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #108 : Czerwiec 26, 2008, 13:06:24 »

Bo tak teraz sobie myślę, że przecież jeśli kupię gotowy lek w zoologicznym, to czy nie będzie bezsensem brać recepty od weterynarza na leki, których roztwór zawierają gotowe preparaty dla rybek?
Dobrze myślisz. Jednak jeśli to nie pomoże to wyprawa do wterynarza po inne/silniejsze środki będzie konieczna.
Ja bym zaczął od tego co jest dostępne i pod ręką. Póżniej próbował innych metod.
Myślę, że na forum PKMD (www.pkmd.pl) znajdziesz sporo tematów o walce z pasożytami

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #109 : Czerwiec 26, 2008, 16:57:46 »

zarówno metronidazol jak levamisol kupisz u weta, a co do discus sept, owszem, ale taniej wyjdzie kupić metro ... więc ...

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #110 : Czerwiec 26, 2008, 19:44:37 »

Węgiel wyłożony, 1/3 wody wymieniona.
Nie dostałam D-allio plus, ale to idzie do mnie zakupione przez internet. Nie mieli też sera fishtamin i discus sept.
Całą resztę mam. U weta dostałam receptę na metronidazol, ale nie wiedział w jakiej formie wypisać na recepcie levamisol, powiedział że to lek zoologiczny i jedynie może mi ściągnąć.
Mam CAPITOX. LAć?HuhHuhHuhHuhHuhHuhHuh??
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 26, 2008, 19:48:33 wysłane przez BeStol » Zapisane

375 litrów
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #111 : Czerwiec 26, 2008, 19:49:17 »

levamisol 10% roztwór, taki jak dla gołębi

BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #112 : Czerwiec 26, 2008, 20:02:13 »

Weterynarz w klinice w Bydgoszczy nie znał tego, gdyby żył właściciel kliniki na 100% by wiedział Sad
Wlałam capitox. Jutro kupię metronidazol w tabletkach. Może dojdzie już D-allio plus.

375 litrów
BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #113 : Czerwiec 26, 2008, 20:03:49 »

Czy stosując capitox zwiększyć temperaturę?
Rozumiem, że stosować go zgodnie z instrukcją, czyli kolejna dawka za 7 dni. Czy w międzyczasie zmieniać wodę?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 26, 2008, 21:21:40 wysłane przez BeStol » Zapisane

375 litrów
BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #114 : Czerwiec 26, 2008, 21:42:52 »

Dobrze myślisz. Jednak jeśli to nie pomoże to wyprawa do wterynarza po inne/silniejsze środki będzie konieczna.
Ja bym zaczął od tego co jest dostępne i pod ręką. Póżniej próbował innych metod.
Myślę, że na forum PKMD (www.pkmd.pl) znajdziesz sporo tematów o walce z pasożytami
To forum dla miłośników dyskowców, ale z tego co czytam, dotyczy też innych rybek. Dopiero jestem w trakcie czytania postów na tamtej stronie, ale rzeczywiście zastanowiła mnie kwestia odróżnienia nicieni od wiciowców. Z tego co na razie rozumiem to te pasożyty wymagają innego leczenia. Co jeśli się pomyliłam?

375 litrów
BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #115 : Czerwiec 27, 2008, 08:58:24 »

Nieco podniosłam temperaturę. Sprawdzę dziś u weta w moim mieście, czy może on posiada levamisol. Rybki nie bardzo chcą jeść Cry. Czy powinnam zwiększyć dawkę capitoxu?
Na PKMD znalazłam informację, że można jednocześnie leczyć nicienie i wiciowce. Cytuję "Jeżeli kuracja mieszana to levamisol+metronidazol
Levamisol jest na nicienie a metronidazol na wiciowce".  Tak samo zrozumiałam Wasze rady. Czy jeśli dodałam capitox, który jest na nicienie to jeszcze dołożyć ten metronidazol w tabletkach i jeszcze karmić rybki levamisolem 10% z pokarmem? Mam wrażenie, że jak to wszystko dodam to moje akwarium stanie się jedną wielką tabletką Undecided. Ale czy właśnie tak mam zrobić? Zastosować wszystko?

375 litrów
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #116 : Czerwiec 27, 2008, 09:07:19 »

może tak :
poczekaj ten tydzień w między czasie karm pokarmem z levamisolem i czosnkiem
potem podmień trochę wody
potem zamiast drugiej dawki daj metronidazol/discus sept i także karm levamisolem i czosnkiem
stosuj 1,5 dawki
temp. 29-30*C

BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #117 : Czerwiec 27, 2008, 10:11:32 »

Zrobię tak jak radzisz.
Na 100% wrócę na forum za tydzień, kiedy rozpocznę drugą fazę leczenia według Twoich wskazówek. Dziękuję za rady i do napisania!

375 litrów
BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #118 : Czerwiec 27, 2008, 13:47:58 »

Zamówiłam akwarium 375 litrów. Jak rybki wyzdrowieją będę chciała je tam przenieść (pewnie dojdzie za ok. 2 tygodnie). W co już teraz powinnam się zaopatrzyć, żeby nie szaleć na ostatnią chwilę i móc w pełni przygotować nowe akwarium do przyjęcia rybek oraz nie popełnić błędu, który zrobiłam w  dotychczasowym?
Do akwarium 375 litrów zamówiłam filtr zewnętrzny Tetra Tec EX1200 (w mniejszym miałam EX700 i pomyślałam, że jest zbyt mały). Chcę też zamówić dwie pompy napowietrzające TETRA APS150 (80-150L), choć nie wiem, czy nie przesadzę. Jaką grzałkę najlepiej dokupić ( w 140 litrów mam 300W)?

Mimo dodania wczoraj capitoxu skalar ma już zupełnie białe odchody. Weterynarz musiał zamówić levamisol, dojdzie w środę. Dostałam D-allio plus i dodaję do reszty pokarmu, jaki dotąd dawałam. Czy na razie powinnam zrezygnować z suszonych ochotek?
Misquamacus, piszesz:
"poczekaj ten tydzień w między czasie karm pokarmem z levamisolem i czosnkiem
potem podmień trochę wody
potem zamiast drugiej dawki daj metronidazol/discus sept i także karm levamisolem i czosnkiem".
Ale w instrukcji stosowania capitoxu jest napisane: "po tygodniu dawkowania powtórzyć" - znalazłam w necie informację, że jest to konieczne, gdyż "działa tylko na dorosłe formy pasożytów, z tego powodu wymaga powtórnego stosowania".To co mam w takim razie zrobić???

Miałam zamiar przez tydzień nie pisać na forum (do zmiany leku), ale bez Waszych potwierdzeń nie czuję się pewnie.

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 27, 2008, 20:06:21 wysłane przez BeStol » Zapisane

375 litrów
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #119 : Czerwiec 27, 2008, 20:07:46 »

Bestol - naprawdę jestem pod wrażeniem tego jak Ci zależy na tych rybach i jak bardzo chcesz je wyleczyć!
Najważniejsze to żeby się nie zrażać - super że zamówiłaś to akwarium, na pewno z takim zacięciem sobie poradzisz...
Powodzenia, będzie dobrze!

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 11
  Drukuj  

Skocz do: