Seboos
|
|
« Odpowiedz #90 : Czerwiec 24, 2008, 19:25:53 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
BeStol
|
|
« Odpowiedz #91 : Czerwiec 24, 2008, 19:41:17 » |
|
Zrobiłam tak: Wczoraj do akwarium dodałam capifos zooleka (forumowicz radził mi capitox, jednak w sklepie zoologicznym nie było go i kupiłam capifos). Dziś rano kupiłam węgiel. Podmieniłam 1/3 wody i dodałam węgiel do filtra (ponieważ przestraszyłam się, że capifos zaszkodzi zbrojnikom i kiryskom). Jeszcze raz bardzo proszę o konkretne rady: - jak długo trzymać węgiel, - kiedy i jakim środkiem zacząć leczenie, - teraz pewnie będzie pewnie najgłupsza wypowiedź na form, ale z pewnych powodów nie mam w domu aktualnie zamrażalnika (dlatego wszelkie mrożonki nie wchodzą w grę), zatem proszę o informację, jak wykorzystać czosnek bez zamrażania czegokolwiek Ten temat forum zaczęłam już dawno, sądząc, że skalary mają ospę. Teraz wiem, że się myliłam. Czy w ta długim czasie nicieniami mogły zarazić się wszystkie rybki?
|
|
|
|
375 litrów
|
|
|
Misquamacus
|
|
« Odpowiedz #92 : Czerwiec 24, 2008, 20:07:36 » |
|
leczenie capitoxem + levamisol w suchym węgiel wystarczy 24h
|
|
|
|
>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
BeStol
|
|
« Odpowiedz #93 : Czerwiec 24, 2008, 20:09:19 » |
|
levamisol w suchym? Dla mnie to czarna magia . Czy mogę prosić o dokładny opis, krok po kroku tego co mam zrobić? Jestem totalnym laikiem
|
|
|
|
375 litrów
|
|
|
Toxic
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #94 : Czerwiec 24, 2008, 21:50:42 » |
|
Dokładny opis już dzisiaj był: dobrym lekiem (dostępnym u weta) na pasożyty jest LEVAMISOL 10% (jak dla gołębi) bierzemy łyżeczkę specyfiku i zasypujemy suchymi granulkami (np. tera rubin) mieszamy tak, aby lek wsiąkł w całości w pokarm, odstawiamy czekamy aż granulki 'wyschną' i skruszeją i karmimy ryby dopuki nie zjedzą wszystkiego dodatkowo ryby w czasie kuracji karmimy pokarmem zawierającym czosnek, czyli np. tropical D-allio plus i dajemy witaminki
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
|
« Odpowiedz #95 : Czerwiec 25, 2008, 13:23:10 » |
|
Przpis ok ... pod warunkiem, że nasze ryby pobierają pokarm. Jeśli nie (co jest dość częste w póżniejszych fazach choroby) to mamy problem
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
|
« Odpowiedz #96 : Czerwiec 25, 2008, 15:27:06 » |
|
to wtedy capitox/metronidazol do toni ..... ale ofc. lepsze działanie ma podanie w pokarmie równoczesne ze stosowaniem do toni
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2008, 15:28:55 wysłane przez Misquamacus »
|
|
|
|
|
BeStol
|
|
« Odpowiedz #97 : Czerwiec 25, 2008, 18:00:25 » |
|
Zamówiłam w internecie i capitox i discus sept. Użyję tego preparatu, który dojdzie do mnie szybciej . Węgiel potrzymam jeszcze do jutra. Podajecie, że warto karmić rybki tropical D-allio plus - ale czy to nie dla paletek? Jakie witaminy dla ryb?
|
|
|
|
375 litrów
|
|
|
Misquamacus
|
|
« Odpowiedz #98 : Czerwiec 25, 2008, 20:25:54 » |
|
jeśli jest paletka na opakowaniu to nie znaczy, że pokarm jest tylko dla paletek moja obsada je w większości pokarmy po paletkach karm D-allio plus witaminki np. sera fishtamin, namaczamy nim jedzonko
|
|
|
|
|
|
|
BeStol
|
|
« Odpowiedz #99 : Czerwiec 25, 2008, 23:24:12 » |
|
Zamówiłam D - Allio tabin (w przyklejanych tabletkach). Zakupię też D - Allio plus. Mam nadzieję, że pojutrze dojdą leki. kupię też witaminy. Rozumiem, że leki wlać zaraz po wyjęciu węgla? Czy po wyjęciu węgla a przed wlaniem leków podmienić część wody? Padła molinezja, o której wcześniej pisałam (grube, białe odchody, poszarpana płetwa ogonowa). Chyba zniknęło też kilka neonków... Czy poza D-Allio podawać inną karmę? Tą co do tej pory? Kiryski i glonojady przetrwały na razie Capifos (jednak dzień po podaniu leku podmieniłam 1/3 wody i dodałam węgiel)
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2008, 23:30:06 wysłane przez BeStol »
|
|
375 litrów
|
|
|
TURYSTA
Gość
|
|
« Odpowiedz #100 : Czerwiec 26, 2008, 07:29:53 » |
|
Czy po wyjęciu węgla a przed wlaniem leków podmienić część wody? to podstawa najlepiej z 50 % Karm jak karmiłeś dotychczas a d allio stosuj jako dodatek Używaj pokarmów z witaminami takich jak np sera gvg mix Karm tyle ile ryby zjedzą lepiej dawać mniej a częściej Węgiel usuń
|
|
|
|
|
|
|
BeStol
|
|
« Odpowiedz #101 : Czerwiec 26, 2008, 10:13:24 » |
|
Zaraz wyjmę węgiel i podmienię wodę. Nie będę czekać na dostawę zamówionych wczoraj na internecie leków, bo z rybkami coraz gorzej (leki które dojdą zostawię na czarną godzinę). Ponieważ w sklepie zoologicznym w moim mieście nie ma żadnego z tych preparatów jadę dziś do Bydgoszczy kupić: - capitox zooleka, - D-allio plus Tropicala, - sera gvg mix (jeśli nie będzie zapytam o inną karmę z witaminami), - sera fishtamin , - węgiel (bo pewnie będę zmuszona znowu go użyć po nowym leczeniu). Czy po takiej dawce chemii (wcześniej mfc, ten nieszczęsny capifos, no i wkrótce capitox), oczywiście już po ponownej likwidacji leków węglem z podmianą wody, powinnam kupić jakieś pozytywne bakterie, które mogłabym wlać do wody? Jeśli tak, to co mam kupić? W ogóle proszę napiszcie mi, w co jeszcze powinnam się zaopatrzyć w sklepie zoologicznym? Nie wiem kiedy znajdę kolejny raz czas by jechać do Bydgoszczy. Wstąpię też do znajomego weterynarza, poprosić o receptę na metronidazol i levamisol. Jeju, nie za dużo tego wszystkiego? Jeśli ktoś odczyta tę wiadomość do godziny 16 (po 16 ruszam) proszę o radę.
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 26, 2008, 10:28:22 wysłane przez BeStol »
|
|
375 litrów
|
|
|
TURYSTA
Gość
|
|
« Odpowiedz #102 : Czerwiec 26, 2008, 10:45:46 » |
|
sera nitrivic -ryby po kuracji będą bardzo osłabione ważne aby jadły i więcej uwagi poświęć samej wodzie Po leczeniu podmiana i węgiel do filtra na max 2 dni i podmiana wody
|
|
|
|
|
|
|
BeStol
|
|
« Odpowiedz #103 : Czerwiec 26, 2008, 10:48:53 » |
|
Jeśli chodzi o dbałość o wodę, to jakie testy powinnam zakupić? Mam nadzieję, że dostanę je w akwarystycznym
|
|
|
|
375 litrów
|
|
|
Seboos
|
|
« Odpowiedz #104 : Czerwiec 26, 2008, 11:05:57 » |