Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Rybki ocierają się o rośliny mają śluz w odchodach oddychają przy powierzchni
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 11
  Drukuj  
Autor Wątek: Rybki ocierają się o rośliny mają śluz w odchodach oddychają przy powierzchni  (Przeczytany 46336 razy)
BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #30 : Czerwiec 04, 2008, 18:04:57 »

Zauważyłam tez, że ten drugi skalar ma przy pyszczku i na boku 2 błyszczące kropeczki. Nie białe plamki jak przy ospie, ale błyszczące - srebrna kropeczki.

375 litrów
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #31 : Czerwiec 04, 2008, 18:28:02 »

dlaczego bojownik zły ?
widzisz jakieś oznaki agresji ?
ja mam w ogólnym i w  niczym nie przeszkadza, one są agresywne tylko do własnego gatunku

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #32 : Czerwiec 04, 2008, 18:31:11 »

a ona coś takiego napisała ? Roll Eyes
A czy ja tak napisałem? Napisalem ze ja tak myslalem!
A co do bojka to takze nie zauwazylem by byl on agresywny w stosunku do innych ryb Wink Jeżeli i Twoj jest spokojny to chyb nie ma powodu dla którego bys musiala go oddac Wink

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
kertyz
Nowy
*

« Odpowiedz #33 : Czerwiec 04, 2008, 18:38:20 »

moje pielegniczki ramireza maja ospę 2 tygodnie temu przystąpiły do tarła ale nic z tego nie wyszło, samiec stał się agresywny w stosunku do samicy troche ja potorbował ona jego też. oddzieliłam je.  samica jest w mniejszym ale zauważyłam że straciły kolorki. wygladaja jakby ktoś obtoczył je w kaszce mannej. co zrobiłam podnioslam temp. teraz 30 stopni ma oczywiście stopniowo i podałam preparat MFC zobaczymy co bedzie dalej bo neonki zaczynaja mi chorowac.
juz raz miałam ospe i jakoś wyszły rybcie z tego nawet małe straty były, bo tylko 2 ale teraz nie wiem jak to bedzie.
Słyszałam ze czesto czynniki chorobotwórcze sa wprowadzane razem z żywym pokarmem wszystko na to wskazuje ze u mnie tak było. to co robic nie dawac żywego pokarmu?
BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #34 : Czerwiec 04, 2008, 18:51:59 »

Na niebezpieczeństwo posiadania bojownika w akwarium takim jak moje zwróciła mi uwagę znajoma, która stwierdziła, że to brak odpowiedzialności z mojej strony. Jej zdaniem bojowniki atakują inne ryby i podała mi na to parę znanych sobie przykładów. Mój bojownik cały czas rusza na małą bocję, przy czym bardzo się puszy (wygląda jakby ją atakował, ale może się mylę). Nie zauważyłam, by ją zranił, jednak martwię się tym.   

375 litrów
BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #35 : Czerwiec 04, 2008, 19:15:00 »

Cały czas czytam o przyczynach śluzowatych odchodów u rybek. Czy mój skalar może mieć wiciowce lub nicienie?

375 litrów
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #36 : Czerwiec 04, 2008, 20:07:52 »

niestety może mieć, patrz jak je, czy z apetytem
na pasożyty stosuje się metronidazol (do kupienia w aptecie na recepte od weta, lub u weta)

BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #37 : Czerwiec 04, 2008, 21:56:17 »

Najbardziej zaskakuje mnie, że oba skalary są pierwsze do jedzenia. Nie chudną, nie są też napuchnięte. Mam wrażenie, że chory skalar przestał się ocierać o roślinki. Nadal ma jednak białawe plamki na płetwach piersiowych. To śmieszne co teraz napiszę, ale początkowo odchody ma śluzowate, potem przechodzą w normalne (sorry za szczegóły, ale nie wiem jak to dokładnie opisać). Tak jak pisałam jutro przeniosę go do nowego akwarium.
Jeszcze jedno, jeden ze świecików  już od dnia zakupu (ponad miesiąc temu) staje i jakby drgał, potem pływa dalej. Poza tym nic się z nim nie dzieje, ale to często się powtarza. Ale tak jak pisałam tak jest od samego początku. Czy to jest niepokojące?
Mam jeszcze jedno pytanie, czy stosowanie nawozów i odżywek dla roślinek jest szkodliwe? Czytałam różne opinie. Dotąd niczego takiego nie stosowałam, a część roślinek mi żółknie. 
I kolejne pytanie: Mam w bocznych i tylnej części akwarium sporo roślin. Czytałam, że nie należy odkurzać dna blisko ich usadowienia. Mam jednak wrażenie, że właśnie tam zbiera się najwięcej niezjedzonego pokarmu (choć staram się karmić rybki umiarkowanie, 3 razy dziennie zróżnicowanym pokarmem). Czy walczyć z odkurzaczem w gąszczu roślinek (jeszcze pewnie nie w pełni zakorzenionych), czy dać sobie spokój i odkurzać jedynie przód akwarium, gdzie nie ma roślin?
Wiem, że zadaję masę pytań, ale choć staram się dużo czytać o akwarystyce bardziej cenię sobie rady osób, które się tym zajmują i które mogą mi pomóc w rozwiązaniu konkretnych problemów.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 04, 2008, 23:48:07 wysłane przez BeStol » Zapisane

375 litrów
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #38 : Czerwiec 05, 2008, 15:37:03 »

odkurzaj przód
tamto stanie sie podkorzennym, naturalnym nawozem
Smiley
hmm jesli odchody nie sa w calosciu sluzowate i ciagnace to chyba nic zlego Wink
odzywki nie sa szkodliwe dla ryb, jesli stosuje sie je z umiarem Wink

ja!!!
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #39 : Czerwiec 08, 2008, 22:56:08 »

Skalary jedzą jak opętane.. az "pękną".. poza tym co do sluzowatych odchodów, skalary czesto sa nosicielami nicieni, taka juz ich natura, "podskakiwanie" moze oznaczac juz dalekie stadium rozwoju nicieni w organizmie skalara, zwlaszcza jak byl oslabiony inna choroba, bądź tarłem. Przekarmianie skalarów jest bardzo zgubne w ich przypadku.. zaraz pojawiają się problemy z nicieniami. jezeli moglabyc udostepnic jakies zdjecia swojego skalara... byloby latwiej.
ad chorob zwiazanych z nicieniami.. moga objawiac sie zmiany na skorze ryb, plamki, bądz wyrostki. na nicienie polecam stosowanie głodówki a po czasie karmienie larwami komara (mrozone) z dodatkiem leku CAPITOX. apropo, karmisz ryby jakim pokarmem? stosujesz zywy pokarm?
 Wink Good !
BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #40 : Czerwiec 10, 2008, 00:24:11 »

Nigdy nie karmiłam rybek żywym pokarmem, otrzymują jedynie suszoną ochotkę. Poza tym karmię rybki pokarmami tetry, od płatków po granulki. Na mój zestaw rybek (podany w opisie profilu)podawałam:
Rano:
- welsi gran
- vipagram
- 1 tabletka Tabimin
- trochę płatków Tetra Pro Colour
- trochę suszonej ochotki
W południe:
- raz na dwa dni pół tabletki Nutrofinu i raz na dwa dni jedna tabletka vitabinu
- płatki Tetra Pro
- trochę suszonych ochotek
Wieczorem:
- TetraMin
- mało Supervitu
- welsi gran
Nie wiem, czy to dobry zestaw.
Aktualnie skalarom, które leczę w drugim akwarium podaję:
Rano:
- płątki Tetra Pro Colour
- trochę suszonej ochotki
- Vipagram
W południe:
- płatki Tetra Pro
- Trochę suszonej ochotki
- ćwierć tabletki Nutrofinu lub ćwierć vitabinu (każda co 2 dni na zmianę)
Wieczorem
- TetraMin
Myślę jednak o przełożeniu jutro skalarów z powrotem do akwarium ogólnego. Chyba nie czują się najlepiej w tym kwarantannowym. Mam wrażenie, że w ogólnym było im lepiej.
I jeszcze jedno, świecik skacze od dnia zakupu, chyba ok 2 miesięcy temu

375 litrów
BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #41 : Czerwiec 12, 2008, 17:11:49 »

Już wiem skąd choroby w moim akwarium. Przy zakupie każdej z bocji w akwarium zapanowywała ospa. Przy zakupie innej rybki, np. pleśniawka. Teraz już wiem, że po kupnie rybek należy stosować kwarantannę.
Jednego się jednak nie spodziewałam. Wcześniej będąc w naszym sklepie zoologicznym nie przyglądałam się rybkom (jestem początkująca i nie wiedziałam, że tak należy robić). Dziś kupując przysmaki dla psa przystanęłam przy akwarium z bocjami na sprzedaż. Wszystkie były pokryte widocznymi białymi kropkami. Nie zwróciłam uwagi sprzedawcom, ponieważ nie byłam dość asertywna, poza tym bałam się dwóch odpowiedzi: po pierwsze - że nie znam się na rybkach (wiedzą że jestem początkująca bo prosiłam ich o pomoc w doborze składu akwarium i otwarcie przyznałam, że nie znam się na akwarystyce), po drugie, że poinformują mnie, że w sklepie to normalne - bo każdy akwarysta wie, że rybkom należy po kupnie przeprowadzić leczenie.
Wcześniej wiedziałam, że w sklepie mogą się zdarzyć chore rybki, jednak że sprzedający nie wiedzą o tym, gdyż rybki nie mają widocznych objawów. Rozumiałam to. Jednak dziś przyznam szczerze zdębiałam - moim zdaniem sprzedawane bocje mają wyraźne oznaki ospy.
Teraz gryzę się faktem, że nie zareagowałam. Przecież mogą się znaleźć takie osoby jak ja, które dopiero zaczynają i nie wybierają rybek, mówią jedynie jak ja kiedyś "proszę dwie bocje".
Czy to normalne, że w sklepie znajdują się widocznie chore rybki? Chyba powinnam jutro wrócić do sklepu i zwrócić uwagę właścicielom?
Wracając do skalarów. Wróciły do ogólnego akwarium. Mają normalne odchody (choć jedna z rybek nadal ma małe - te same plamki na płetwach - może taka jego uroda?)
Świecik nadal drga (nie skacze). To wyraźne drgawki z otwieraniem pyszczka. To trwa od zakupu, ok. 2 miesięcy. Wierzę, że to normalne.

375 litrów
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #42 : Czerwiec 12, 2008, 20:58:58 »

Czy to normalne, że w sklepie znajdują się widocznie chore rybki? Chyba powinnam jutro wrócić do sklepu i zwrócić uwagę właścicielom?
Tak, to normalne. Watpie by zwrócenie uwagi cos dało.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #43 : Czerwiec 14, 2008, 20:36:06 »

Jestem na etapie zakupu nowego akwarium - 240 litrów. Piszę o tym na nowym wątku w dziale "ryby akwariowe" (bo trochę się gubię na tym forum i nie bardzo wiem, gdzie o co pytać)

375 litrów
tośka
Nowy
*

« Odpowiedz #44 : Czerwiec 15, 2008, 08:22:26 »

BeStol powiedz kiedy kupiłas bocje wspaniałe, bo zawsze po wpuszczeniu ich ryby mają ospę. Do ospy użyj środku TETRY ( teraz już tego nie ma ale niektóre sklepy mają ) lub kup MFC lek przeciwko wszystkim chorobom. Postępuj zgodnie z instrukcją. Powodzenia
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 11
  Drukuj  

Skocz do: