Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: lampa uv  (Przeczytany 4189 razy)
kafarski
Gość
« : Czerwiec 30, 2004, 20:37:55 »

mam pytanko odnosnie lampek :shock:
czy lampa uv  do oczka ma takie same wlasciwosci jak te do akwa?chce zalozyc w sierpniu 500l dla tetraodonkow Smiley znalazlem taka z zarowka 9w o wydajnosci do 2000l wiec chyba sie nadaje i cena przystepna(50 eur) no chyba ze bedzie za duza
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 30, 2004, 22:29:19 »

Właściwości ma takie same jednak skuteczność może być różna.Zanim ją kupisz to sprawdz jaka jest odległość między kloszem a obudową.Jeśli jest większa niz 7mm  zrezygnuj i kup inną, taka która bedzie miał mniejszą róznicę.Niektóre lampy do oczek maja duże wydajności (przepływ) i nie nadają się do akwariów.Od ponad pół roku uzywam takiej
Katana Economy PL 9 W

http://www.koiland-kehr-shop.de/index.html?uvc-geraete_katana_uvc_uvc-economy.htm

Spisuje sie bez zastrzeżeń.

385 l - dyskowce
kafarski
Gość
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 30, 2004, 23:08:03 »

dzieki za porade,faktycznie tak na oko ta moja jest grubsza,bede musial sprawdzic w sklepie,ale dlaczego sa z rozna odlegloscia?te do oczek nie musza tak wydajnie pracowac?mam tez oczko ale tam woda jest w miare czysta jesli jest ruch wody.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Lipiec 01, 2004, 00:27:24 »

Ze zdjecia trudno wywnioskować wymiary, wbrew pozorom nie jest taka mala, średnia wynosi 5,5 cm a długość 25 cm.
Z tego co widziałem w niektórych modelach to im wiekszy był przepływ tym wieksza była odległość(max. 12mm).Z kolei w innych były większe średnice otworów doprowadzających i odprowadzajacych wode.Z wszystim można sobie poradzić, nawet jak bedziesz miał duże odległośći to zwiększysz skuteczność poprzez obniżenie przepływu wody lub dłuższe stosowanie,ale nie sądzę żeby to było konieczne.
Uv-ke zamierzasz stosować w sposób ciągły, okresowy czy tylko doraźny ?

385 l - dyskowce
kafarski
Gość
« Odpowiedz #4 : Lipiec 01, 2004, 20:15:39 »

podobno najlepiej stosowac ja kilka godzin dziennie bo wytraca zelazo z wody,ale moze jak by byla jakas slaba pompka to ciagle.nie wiem jak to wychodzi w praktyce.widzialem tez testy na Fe,takze zawsze mozna sprawdzac jaka jest woda.a tych lamp to rzeczywiscie jest duzo grubych i cienkich.mam pytanko jeszcze czy mozna stosowac ja przy narybku,bo mam teraz male brzanki rozowe a od tarla woda troche zmetniala od igraszek rodzicow i nie wiem czyto nie jakies chorobstwa,filtr chodzi nonstop oczywiscie.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Lipiec 01, 2004, 20:51:11 »

Niektórzy akwaryści stosują lampę non stop, IMO nie jest to korzystne, zwłaszcza w akwarium roślinnym.U mnie jest włączona przez 6 godz./dobę (00-6.00), dodatkowo trzeba uzupełniać żelazo (stosuje Mikrovit Fe), chociaż przy stosowaniu niektórych nawozów nie ma takiej potrzeby.
Przy narybku możesz, a nawet powinien ją stosować, tylko nie non stop a przez pare godzin.

385 l - dyskowce
kafarski
Gość
« Odpowiedz #6 : Lipiec 03, 2004, 07:26:29 »

a jak sie ma sprawa z tymi glonami jesli niektore maluszki jedza glony a przy lampie ich nie ma,to moze lepiej bez lampy?no i jaka pompka napedzasz te lampe?thx
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Lipiec 03, 2004, 15:51:05 »

Lampa w 100% nie zlikwiduje ci glonów, działa głownie na te znajdujące sie w wodzie.Ja mam podłączoną do filtra zewnętrznego,

ale można też podłączać do wewnętrznego lub pompy zewnątrznej.Zależy jak czesto chcesz ją stosować, jeśli systematycznie po pare godz. to najlepiej do filtra zewnetrznego, jeśli tylko w przypadku problemów to do wewnetrznego.

IMO tu jest trochę ryzykownie podłączona lampa, jesli ten zestaw podczas pracy jest w pionie to w górnej części lampy gromadzi sie powietrze przez co klosz osłaniający może sie nagrzać do tego stopnia że pęknie.W tym modelu lampy troche trudno byłoby coś zmienić, wlot i wylot jest z tej samej strony, żeby pracowała jak należy musiałaby być do góry nogami.Po za akwarium to nie problem ale w zanurzona w wodzie ... nie wiem.

385 l - dyskowce
kafarski
Gość
« Odpowiedz #8 : Sierpień 25, 2004, 20:53:06 »

lampa jest rzeczywiscie super,zabilem gloncie w 60tce ,takze w oczku chodz zajelo to pare dni i teraz podlacze ja do 450ltr dzieki wszystkim za porady hej
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: