Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Wątpliwości co do poprawnego działania eheima 2228
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Wątpliwości co do poprawnego działania eheima 2228  (Przeczytany 1374 razy)
slaw2006
Zainteresowany
**

« : Czerwiec 02, 2008, 21:15:24 »

jak w temacie

mam 2 akwa 375L o wymiarach 150x50x50 i w obydwu pracuje kubelek eheima 2228
obydwa holendry bardzo gesto zarośniete, oswietlenie ok.1W/L, jedno na ziemi drugie na starym dnie
w akwa na ziemi wszystko GITES woda kryształ, ziele rośnie że hoho, sinice, ale to odrębny temat, zachciało mi się aksperymentować
w akwa na starym dnie mam wątpliowści co do poprawnego dzialania filtra, a mianowicie:
1. akwa mniej zarosniete niz na ziemi a filtr nie potrafi poradzić sobie z przefiltrowaniem wody poprawnie, tz. gdzieś od połowy akwa może w 3/4 długości od samego startu znajdują sie jakieś malutkie paprochy, nie powiem ze po stronie gdzie jest rura ssaca umieszczona bylo czysto no ale jest czysciej, a jak sie wsadzi reke i zamiesza to juz wogole nie mówie, unosza sie jakies bardzo małe paprochy, nie wygląda to ładnie; obok stoii akwa na ziemi i tam woda jest taka jakby jej nie bylo wogole,
2. co 2-3 dni kosz ssący rury "zarasta" glonami, taka jakby wata bądź maź nie wiem jak to opisać

czy to wina filtra??? nie jestem przekonany bo akwa wciaz niestabilne, jak mam udowodnić w sklepie ze filtr zle filtruje wodę??? ktos coś doradzi

prowadze 3 akwa i jak zauważyłem z moich obserwacji
375 na ziemi - ziele szaleje, trzeba uwazac na parametry tym bardziej przy oswietleniu 370W HQI, balansuje sie nad przepascią
375 na starym dnie - ziele szaleje, chodz szybkorosnące bo wciaz mysle ze uwalniaja sie zwiazki z podloza do wody (mam tylko 2cm żwirku, a podłoża z 5cm, no i jest jazda) (parametry technniczne jw.)
240 na biogruncie - ziele rosnie chodz nie tak jak w dwoch przypadkach wyzej, oświetlenie 0,75W/L T5, eheim 2224
wszedzie co2 z butli
groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 02, 2008, 22:12:50 »

Sprawdź ilość wody którą oba filtry przepompowują - na przykład w ciągu minuty.
DO wiadra wsadź wąż wylotowy i lej przez minutę.

Jeśli będą różnice - to masz odpowiedź. Przepływ. (ograniczony na zaworze/zatkane rurki/przytkane media filtracyjne)

Jeśli różnic nie będzie - może masz inne media w obu filtrach???

250L - Słonawe ujściowe (strzelczyki, argusy)
126L - Słonawe - Tetraodon nigroviridis
112L - Roślinne

"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
slaw2006
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 03, 2008, 05:38:19 »

media te sme, ale przeplyw sprawdze
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 03, 2008, 08:24:43 »

Podłoże na ziemi jest samo w sobie jednym wielkim medium filtracyjnym (ogromna ilość bakterii) więc może także tu może być powód takich różnic?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: