Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Czym najlepiej karmić skalary?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czym najlepiej karmić skalary?  (Przeczytany 13210 razy)
gregorij
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #15 : Czerwiec 09, 2008, 13:38:35 »

nie wiem o co ci czlowieku chodzi, kto sie upieral ja tylko pytalem ludzi bardziej doswiadczonych, a ty masz chyba jakies problemy z soba, nie chciales mi odpowiadac to nie musiales, ktos cie przykul do tego forum, GARDZĘ takimi kolesiami którzy udają że wszystko wiedzą, a ty jestes takim typem, który myśli że wszystko wie, wiec mam prosbe odwal sie od tego tematu wole posluchac ludzi ktorzy maja cos do powiedzenia a nie tylko wymadrzanie sie
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Czerwiec 09, 2008, 13:48:55 »

Prywatne awersje  załatwiajcie na pw. Temat nie dotyczy kuli tylko karmienia skalarów i proszę się tego trzymać. Każde posty nie na temat będą usuwane.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 09, 2008, 13:51:35 wysłane przez Seboos » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
gregorij
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #17 : Czerwiec 09, 2008, 14:07:25 »

ja tylko pytalem, sorry i jeszcze nikt nie udzielil mi odpowiedzi na temat, chodzi mi o odkarmianie juz takich 2 tygodniowych, bo z tego co czytałem to w pierwszysch paru dniach to rodzice zapewniaja pożywienie poprzez jaką wydzielinę a co potem? może ktoś napisać cykl od momentu wyklucia z ikry az do 2 -3 tygodni, moze ktos pasjonuje sie hodowla chetnie bym skorzystal z doswiadczen - ale bez wyzwisk proszę Sad

Edit: może ktoś ma jkaieś mądre ksiązki lub linki w necie o hodowli, bo mnie sie nie udalo znależć szczegolow
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 09, 2008, 14:13:11 wysłane przez gregorij » Zapisane
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Czerwiec 09, 2008, 14:18:05 »

w pierwszysch paru dniach to rodzice zapewniaja pożywienie poprzez jaką wydzielinę
chyba pomyliłeś z paletkami ...
młode skalary najpierw zjadają woreczek żółciowy potem karmimy ugotowanym żółtkiem, po kilku dniach są w stanie przyjmować świerzo wylęgniętą artemię

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Czerwiec 09, 2008, 14:46:35 »

w pierwszysch paru dniach to rodzice zapewniaja pożywienie poprzez jaką wydzielinę

Niekoniecznie ... niektóre źródła donoszą (w każdym bądź razie gdzieś o tym słyszałem), że właśnie u skalarów jest podobnie jak u paletek ... z tym że jest to krócej niż u dyskowców i nie tak intensywnie

Z żółtkiem należy bardzo ostrożnie - bardzo brudzi wodę, moje kiryski jadły ze smakiem, niestety chyba im jednak zaszkodziło i niestety ...
Możesz spróbować jeszcze np mikrovit itp drobniutkie pokarmy dla narybku
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 09, 2008, 14:48:12 wysłane przez Seboos » Zapisane

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Czerwiec 09, 2008, 15:49:03 »

człowiek całe życie się uczy Smiley
co do mikrovitu, hmmm ... nie wiem czy nie za'gruby' ja robie zawiesine dla mlodych gupoli to trafiają się dość spore gruki a tego pyłku to jak kot napłakał, zwykle takie kawałeczki dla 2-3 tyg narybku

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
nietykalnx
Nowy
*

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów

« Odpowiedz #21 : Czerwiec 09, 2008, 21:51:33 »

a co dwa male skalarki sie nie zmieszcza w takie duzej kuli?
żal.pl
ja tylko pytalem, sorry i jeszcze nikt nie udzielil mi odpowiedzi na temat, chodzi mi o odkarmianie juz takich 2 tygodniowych, bo z tego co czytałem to w pierwszysch paru dniach to rodzice zapewniaja pożywienie poprzez jaką wydzielinę a co potem? może ktoś napisać cykl od momentu wyklucia z ikry az do 2 -3 tygodni,
możesz np drobno zmieloną spirulina wymieszaną z wodą (akwariową) i poprzez strzykawkę podawać, napewno nie dawaj im żadnych mrożonek
paru dniach to rodzice zapewniaja pożywienie poprzez jaką wydzielinę a co potem
to jest na styl paletek że młode skalary żywią się skubiąc rodziców ale o ile duże Ci ich pilnują a nie zjedzą bo ja jak chowam to w osobnym zbiorniku
może ktoś napisać cykl od momentu wyklucia z ikry az do 2 -3 tygodni

a konkretnie co chcesz wiedzieć na temat tego? Jak się rozwijają czy co im podawać?
moze ktos pasjonuje sie hodowla chetnie bym skorzystal z doswiadczen - ale bez wyzwisk proszę Sad
Edit: może ktoś ma jkaieś mądre ksiązki lub linki w necie o hodowli, bo mnie sie nie udalo znależć szczegolow
no ja się pasjonuje skalarami a mądra książka jest jedna (nie pamietam teraz autora) poszukaj w artykułach ale przeważnie to jeden do drugiego podobny
co do mikrovitu, hmmm ... nie wiem czy nie za'gruby'
raczej nie choć jak dla tych maluchów po woreczku to i tak artemia najlepsza

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Czerwiec 10, 2008, 07:00:51 »

Niekoniecznie ... niektóre źródła donoszą (w każdym bądź razie gdzieś o tym słyszałem), że właśnie u skalarów jest podobnie jak u paletek ... z tym że jest to krócej niż u dyskowców i nie tak intensywnie
Dokładnie. Taka informacja jest np. w książce J. Dawesa "Ryby akwariowe"

gregorij
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #23 : Czerwiec 10, 2008, 08:19:22 »

nietykalnx :

cyt"
może ktoś napisać cykl od momentu wyklucia z ikry az do 2 -3 tygodni

a konkretnie co chcesz wiedzieć na temat tego? Jak się rozwijają czy co im podawać?
cyt"

napisz ile moge kupic mlodziutkich takich 2 cm skalarow do akwa 126l tak aby potem trafic parke a reszte oddac, czy moge wziac np 10 szt?? zanim podrosna i osiagna dojrzalosc plciowa bedzie pieknie wygladalo a potem zostawie parke gora 2 parki
opisz tarło oraz 2 warianty po zlozeniu ikry krok po kroku 1 przypadek opieki nad ikra i mlodymi 2 przypadek kiedy skalary porzucaja ikre lub zaczynaja zjadac, wtedy odlawiam i co dalej
następnie wyklucie sie malych warunki jakie trzeba spelnic na co zwrocic uwage?
pierwsze kilka dni po wykluciu co im grozi, temp, warunki karmienie, natlenianie itp
po tygodniu zmiana karmienia czy nie?
po 2 tyg co dawac aby rosły
za ile mozna ich wrzucic do duzego akwa - kiedy stare juz im nie zagrazają - lub jakie musza urosnac
czy podrastaki moga jesc to samo co duze od kiedy?
najlepszy pokarm dla skalarów duzych to? czym Ty karmisz

w necie tego nie ma dokladnie opisanego, na tym forum tez jest narazie niewiele, a jesli ktos chce cos robic lepiej zeby wiedzial na ten temat nawet wiecej niz trzeba

i proszę o jedno czytających jesli nie macie nic konkretnego do powiedzenia nie piszcie! szczegolnie mowie to do tych co nie maja pojecia tak jak ja a bedza chcieli cos mi doradzic Smiley

za rzeczowe odpowiedzi z gory dziekuje
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Czerwiec 10, 2008, 08:38:40 »

Dojrzałość płciowa skalarów tak jak i innych ryb nie zależy od wielkości tylko od wieku ryby.
Skalary dobierają się w pary. Może być tak, że kupisz 20 skalarów i para się nie dobierze, a może być też tak, że kupisz 4  i 2 z nich staną się parą. Na to niestety recepty chyba nie ma.
Skalary po udanym tarle opiekują się zarówno ikrą jak i wyklutym narybkiem, choć niestety nie zawsze - bywają przypadki kiedy rodzice zupełnie nie interesują się ikrą, a wręcz ją zjadają - wtedy ikrę należy przenieść do innego zbiornika, zapewniając dobre natlenienie i lekki ruch wody. Opieka nad narybkiem trwa około 2-3 tygodnie (wg różnych źródeł).
Narybek skalarów podobnie jak i ikra jest niestety bardzo wrażliwy na jakość wody. Jeśli woda jest złej jakości ikra po prostu pleśnieje, a narybek ginie. Pamiętaj, że woda musi być miękka i lekko kwaśna (ph w okolicach 6,6-6,8, kh w okolicach 5-6)
Narybek karmić należy drobnym (pylistym) pokarmem dla narybku (dobry jest np. pokarm firmy Sera; nazwy niestety nie pamiętam - u mnie chętnie zjadały go malutkie pielęgniczki kakadu i dość szybko na tym rosły). Po około 2 tygodniach można podawać młodym drobniutki pokarm żywy. Należy jednak pamiętać aby podawać na przemian pokarm mięsny i roślinny, z przewagą tego drugiego.
Dorosłe skalary zjadają mrożonki, i pokarm suchy. Młodym można podawać to samo co dorosłym tylko wtedy kiedy będą na tyle duże aby poradzić sobie z pokarmem. Można ewentualnie mocno pokarm rozdrabniać.

Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #25 : Czerwiec 10, 2008, 09:17:54 »

O karmieniu młodych skalarów (i rozmnażaniu) : http://www.akwarium.desktop.com.pl/faq.html.

Ostatnio swoim rybom (w tym skalarom) przygotowałem serca wołowe... ale jedzą niechętnie.
Wcześniej karmiłem mrożoną ochotką - ale pani w sklepie zoologicznym mówiła że ochotka strasznie zarobacza skalary i guraminy - czy to prawda ? Mrożonki mogą zarobaczać ?

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
gregorij
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #26 : Czerwiec 10, 2008, 09:40:34 »

pitrex: ten link jest super Smiley

o zarobaczaniu ja nie wiem nic ale poczytam
nietykalnx
Nowy
*

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów

« Odpowiedz #27 : Czerwiec 10, 2008, 09:57:04 »

Na to niestety recepty chyba nie ma.
No napewno nic nie wyjdzie jak czarny z czarnym się dobierze. Jedyna informacja przy ich dobieraniu
Skalary po udanym tarle opiekują się zarówno ikrą jak i wyklutym narybkiem, choć niestety nie zawsze - bywają przypadki kiedy rodzice zupełnie nie interesują się ikrą, a wręcz ją zjadają - wtedy ikrę należy przenieść do innego zbiornika, zapewniając dobre natlenienie i lekki ruch wody.
Nie "nie zawsze" tylko "zadko" bo mało kto ma skalary które opiekują sie od początku do końca ikrą, a natlenianie musi być MOCNE wręcz a nie dobre
Narybek skalarów podobnie jak i ikra jest niestety bardzo wrażliwy na jakość wody. Jeśli woda jest złej jakości ikra po prostu pleśnieje, a narybek ginie. Pamiętaj, że woda musi być miękka i lekko kwaśna (ph w okolicach 6,6-6,8, kh w okolicach 5-6)
Ikra pleśnieje bardziej z powodu nie zapłodnionych jajeczek a pH lepsze od 6,2
Po około 2 tygodniach można podawać młodym drobniutki pokarm żywy. Należy jednak pamiętać aby podawać na przemian pokarm mięsny i roślinny, z przewagą tego drugiego.
No właśnie że nie powinny odrazu dostawać tyle tłuszczy
Ostatnio swoim rybom (w tym skalarom) przygotowałem serca wołowe... ale jedzą niechętnie.
Wcześniej karmiłem mrożoną ochotką - ale pani w sklepie zoologicznym mówiła że ochotka strasznie zarobacza skalary i guraminy - czy to prawda ? Mrożonki mogą zarobaczać ?
Serca wołowe są dla nich ciężko strawne więc musisz wymieszać je z czymś najlepiej. A co do ochotki hmm jeżeli masz je dobrze wypłukane to nic się im nie stanie cały czas karmie ochotką dobrze wypłukaną i nic sie nie dzieje Wink

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #28 : Czerwiec 10, 2008, 10:48:20 »

Mrożonki mogą zarobaczać a pasożytów może nie być widać.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #29 : Lipiec 28, 2008, 00:37:15 »

ja moj narybek skalarów odchowuje na nicieniach mikro jak podrosna zamierzam zaczac je karmic doniczkowcami i rowielitkam ( uwaga na oczliki bo są drapiezne i mogą zjesc drobny narybek)
dorosłym rybom podaje mrozonki, b.dobra jest mrozona artemia jak i inne skorupiaki morskie poniewaz jest pewnosc ze nie zawlecze sie z nimi chorob do akwarium. Z larwami ochotki jest ryzyko jesli pochadza z niewiadomgo zródła ze sa zanieczyszczone toksynami lub moga byc nosicielami patogenow podobnie z larwami wodzieni i rozwielitkami.
Nie polecam produktów pochodzacyc z zwierzat stałocieplnych poniewaz moga zawierac zwiazki w swoim składzie nie trawione przez organizm ryby np niektóre tłuszcze. Można za to z powodzeniem uzyc podzielonych na odpowiednie porcje kawałków ryb morskich. 
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: