Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Ile powinno dojrzewac moje akwarium?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Ile powinno dojrzewac moje akwarium?  (Przeczytany 5644 razy)
Mechanic
Super aktywny

« : Czerwiec 11, 2008, 10:13:56 »

Kilka dni temu zrobilem restart zbiornika. Dodalem Sera Aquatan i regularnie dodaje Nitrivec. Wsadzilem jak narazie kilka roslin i filtr pracuje 24h na dobe. Oswietlam zbiornik 13h dwiema swietlowkami Osram Lumilux 840 (18w kazda). Ile powinno dojrzewac moje akwarium? Roll Eyes
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 11, 2008, 10:26:03 »

To zależy jak ten restart zrobiłeś i ile bakterii oszczędziłeś. Najlepiej mierzyć poziom NO2 i sprawdzać na bieżąco.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 11, 2008, 11:01:56 »

Bakterie w calosci zostaly usuniete poprzez ten restart. Hmmm, no ale tak orientacyjnie to chyba moglbym wpuscic jakies rybki po ok. 2 tygodniach?
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 11, 2008, 11:06:46 »

Jeśli:
- woda w 100% nowa
- wkłady filtra wypłukane w karnówce
- podłoże wypłukane z bakterii
to ryby najwcześniej za dwa tygodnie choć ja na Twoim miejscu odczekałbym nawet trzy.
Po dwóch tygodniach mógłbyś zmierzyć parametry wody i ewentualnie wykonać jakąś podmianę. Po podmianie odczekać jeszcze tydzień, potem sprawdzić parametry i dopiero wtedy decyzja - zarybiać czy nie.

Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 11, 2008, 11:15:04 »

Ok rozumiem. Ale zbytnio nie stac mnie na testy. Sad Nawet te paskowe kosztuja za komplet ok. 50zl i podobno nie sa zbyt dokladne... Roll Eyes
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 11, 2008, 11:28:07 »

O testach paskowych krąży wiele niestety w większości złych opinii a to ze względu na wątpliwą dokładność tych testów.
Ty na początek nie potrzebujesz całej walizki odczynników a jedynie kilku podstawowych:
- na pH
- na kH
- na NO3
- na PO4
- na Fe

Lepsze są kropelkowe bo dokładniejsze. Każdy z nich kosztuje przeciętnie 10-12 złotych. Nie musisz kupować od razu wszystkich na raz. Cena zależy oczywiście od producenta i za np. test JBL-a zapłacisz więcej niż za test np. Rataja.

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 11, 2008, 12:13:28 »

Nie uważam, żeby test na żelazo był niezbędny Smiley Na sam początek wystarczy pH, kH/gH i NO3.
Szczerze mówiąc to wszyscy się opierają na tym Fe jakby to był wyznacznik wszystkiego w akwa jeśli chodzi o nawożenie ...
Sam posiadam ten test w sumie chyba z ciekawości - użyty był ze 2 razy ... wcześniej przez 2 lata się obeszło bez.
Ogólnie to juz nie pamiętam kiedy testy robiłem - ale początkującemu zdecydowanie się przydadzą - łatwiej nauczyć się swojego akwa

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 11, 2008, 12:18:47 »

Ok rozumiem. Ale zbytnio nie stac mnie na testy. Sad Nawet te paskowe kosztuja za komplet ok. 50zl i podobno nie sa zbyt dokladne... Roll Eyes

Mechanic, ja pisałam tylko o jednym teście na NO2. Jeśli chcesz znać resztę parametrów kranówki to zadzwoń do swoich wodociągów albo zgłoś się do jakiegoś stowarzyszenia akwarystycznego w pobliżu. Możesz także poprosić w zoologu, zeby Ci wykonali test wody akwariowej. W niektórych dobrych sklepach zrobią Ci to za darmo a w tych gorszych skasują jakieś drobne.

Pozdrawiam,
Emi

anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 11, 2008, 12:56:21 »

Nie uważam, żeby test na żelazo był niezbędny Smiley Na sam początek wystarczy pH, kH/gH i NO3.
Ja również tak nie uważam choć uważam, że dobrze byłoby go mieć dlatego też zaproponowałem test na Fe.
Fe napewno nie jest wyznacznikiem wszystkiego w akwarium ale jest moim zdaniem ważny i ma dość istotny wpływ na wygląd roślin (glonów również).

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 11, 2008, 12:59:00 »

moim zdaniem ważny i ma dość istotny wpływ na wygląd roślin (glonów również).
Tak, ale samo żelazo ci niewiele da. Przecież na wygląd roślin ma wpływ wiele mikro i makro elementów.
Moze ci podpowiedzieć, ale to że wynik jest negatywny nie oznacza że akurat to jest to co powoduje jakies problemy z roslinami.
Dlatego uważam test na Fe tak naprawdę za bajer Smiley
Odrobina wprawy i obserwowania swoich roślin i ciut wiedzy pomoże od razu zidentyfikować problem z niedoborami / nadmiarami róznych substancji w akwarium

Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 11, 2008, 14:00:25 »

Akwairum powinno dojrzewać ok. 2 tygodni, a później stopniowo być zarybiane. Akwaria na bazie ziemi ogrodowej (Low-Techy) krócej - bo wraz z ziemią, już mamy sporo bakterji.

Testy - kupiłem sobie walizeczkę testów (Sery) i zrobiłem tylko kilkanaście testów - kilkukrotnie sprawdziłem wszystkie parametry wody w obu akwariach. Wyniki pokrywały się mniej więcej z paskami JBL'a. Tzn. na NO2 i NO3 i twardości. Ph z testu paskowego ciężko było zgadnąć. Teraz używam testów paskowych - mówią w którą stronę idą zmiany... czy woda np. nie twardnieje, NO3 nie skacze. W razie potrzeby od wielkiego dzwonu robię testy kropelkowe. Dodatkowo kupiłem jeszcze test CO2 - u mnie nie działał... pokazywał ciągle to samo, nawet jak rybki na przyduchę padały...

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 11, 2008, 14:03:15 »

Akwaria na bazie ziemi ogrodowej (Low-Techy) krócej - bo wraz z ziemią, już mamy sporo bakterji.
A czy aby napewno są to te same bakterie? Uruchamiając swój zbiornik na ziemi ogrodowej tak czy siak odczekałem swoje.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 11, 2008, 15:15:44 »

Ja nie czekałam (akwa na ziemi) ale miałam częściowo starą wodę a to dużo daje.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 11, 2008, 15:18:36 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 11, 2008, 18:59:26 »

Ja 3 dni poczekałem, ale miałem kubełek z działającego akwarium z bakteriami. Diana w książce pisze że nie trzeba długo czekać z zarybianiem Low-Techa.

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 13, 2008, 09:09:19 »

Hmmm... Wszystko na moje oko w zbiorniku jest ok, tylko mam problem z upierdliwymi okrzemkami... Wytworzyly te swoje formy przetrwalnikowe i po restarcie akwa znow sie pojawily... Mam nadzieje, ze otoski i amano pomoga mi w walce z nimi a moze samo wszystko wroci do normy... Roll Eyes Sprobuje je ostroznie zarybic i zobaczymy jak bedzie... Boje sie troche, ze te okrzemki zniszcza mi rosliny. Undecided
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: