Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: filtr do 460l  (Przeczytany 1813 razy)
Andrzej92189
Nowy
*

« : Czerwiec 11, 2008, 19:25:42 »

Witam.
Zamówiłem właśnie zbiornik 457l. (na początku miał być 430 ale wymiary troche uległy zmianie i wyszedł nieco większy). Akwa + szafka + pokrywa już pochłonęły sporo kasy, porządne oświetlenie ok. 230W to też spory wydatek. Jeśli więc chodzi o filtr to o jakimś eheimie nie mam co marzyć. Zastanawiam się nad unimax 700, ale nie wiem czy będzie to wystarczający filtr do takiego zbiornika (wprawdzie niby jest do max 700l ale wiem że niektórzy mają go już w 300l). Chciałbym poznać Wasze zdanie na ten temat. Czy unimax 700 by wystarczył, czy jednak może pomyśleć nad jakimś dodatkowym? Czy ktoś z Was ma może jakieś doświadczenie z tym filtrem? A może jakieś inne rozwiązanie?
Planuje zwykły zbiornik towarzyski (pewnie jakies labiryntowce tam będą), raczej z gęstą roślinnością.
Akwa i tak odpalę najprędzej we wrześniu ale teraz Proszę Was o pomoc, żeby mniej więcej jeszcze przed wakacjami wiedzieć jakie wydatki mnie czekają. Wink Z góry dzięki za pomoc Smiley
pozdrawiam papa
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 11, 2008, 19:52:16 wysłane przez Andrzej92189 » Zapisane
skalar76
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 15, 2008, 08:36:37 »

według mnie unimax 700 da sobie w zupełności rade, masz dwa wloty i wyloty nieda ci tego żaden eheim, lampe uv możesz sobie odpuścić a w to miejsce wrzucić np. ceramikę no i powierzchnia filtracyjna jest bardzo duża, tak więc z powodzeniem powinien dać sobie rade w twoim akwa
Andrzej92189
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Lipiec 05, 2008, 18:51:01 »

Hej!
Przepraszam, że jeszcze raz odświeżam ten temat, ale mam dylemat. Byłem już prawie pewien że kupię Unimax 700 ale ostatnio kilka osób odradziło mi ten filtr. Wszyscy proponują Eheim 2228, który jest w podobnej cenie, a jest przeznaczony do akwarium 600l. Wiem, że max. przepływ to 1050l/h (Unimax - 1400l/h). Znalazłem taki opis: http://www.zoologiczny.sklep.pl/Eheim_Professionel_2228_filtr_zewnetrzny_z_wypelnieniem_do_akwarium_600L__25_23_21___5316
i sam już nie wiem co robić, w końcu co Eheim to Eheim. Z drugiej jednak strony Unimax ma dużą powierzchnię filtracyjną no i 2 wloty i wyloty.
Pomóżcie  Smiley
Dzięki i pozdrawiam  Smiley papa
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Lipiec 05, 2008, 18:54:27 »

ja bym brał unimaxa

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
skalar76
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Lipiec 05, 2008, 19:16:43 »

właśnie wszyscy mówią że eheim to eheim, i koniec a ja mam eheima i nikomu go nie polecam , nie dość że głośny to jeszcze części drogie, i prawie wcale się nie odpowietrza chyba że mocno nim potrzęsiemy. w drugim akwa chodzi unimax i jest o niebo lepszy i cichszy do tej pory wymieniłem tylko uszczelki a chodzi już 3 lata, eheim to seria classic więc może dlatego z nim takie kłopoty dla przykładu wirnik kosztuje 64 pln i tu się sprawdza powiedzenie że eheim to eheim, ale wybór należy do ciebie
janptak
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Lipiec 13, 2008, 06:59:16 »

Polecam Unimaxa700.
Filtr łatwy w obsłudze a teraz wyszła nowa wersja która ma większą wydajność (stary 1400l/h nowy 1700l/h).
Filtr ma bardzo dużą objętość wkładów filtracyjnych (największą za te pieniądze) i w zestawie jest już pięć koszyczków przygotowanych z wkładami filtracyjnymi.
Kapitalną sprawą są podwójne rury wlotowe i wylotowe. Można pokusić się o taką ich konfigurację aby zniwelować martwe strefy (dwa różne miejsca wlotu i wylotu wody). Mówię pokusić ponieważ standardowo pojedyncze końcówki rurek mocowane są do akwarium przez jedną śrubę dociskową ale bez problemu można dodać drugą taką śrubkę i mamy niezależne końcówki. Filtr jest bezgłośny i jak prawidłowo zamontuje się rurki to właściwie sam się zalewa.
Rurki nie powinny mieć "zwisów" tylko prosto łączyć akwarium z filtrem - w moim przypadku na początku miałem taki zwis i z trudnością, po długim czasie filtr zaczął pracować poprawnie. Jak już zaczął działać to przypomniałem sobie że w całym tym ferworze zalewania akwarium zapomniałem usunąć torebki foliowe z wkładów wewnętrznych  Embarrassed  .
Tak więc wyłączyłem filtr, zdjąłem głowice z rurkami (trochę wody się wylewa - ok 200-400ml tak więc trzeba mieć ręcznik w pogotowiu), usunąłem torebki i pozamykałem.
W międzyczasie rury dolotowe umocowałem przyssawkami (są w zestawie) do akwarium tak by nadać im właściwy tor, czyli bez "zwisów".
Po ponownym podłączeniu głowicy filtr sam zaczął się zalewać i jak uruchomiłem pompy to od razu wszystko zaczęło działać.
Za filtr zapłaciłem 650 zł (wersja Z UV)

pozdrawiam serdecznie,

60l - 5 furcatusy, 14 neony czerwony, 4 kiryski sterby, 4 kirysy nanusy, 5 amano, 2 otoski, 10 zwinniki jarzeńce.
450l - 8 otosków, 5 kosiarek, 8 amano, 2 zbrojniki niebieskie, 2x Ataya Gabonensis
speedeecat
Bywalec

http://www.moja-akwamania.za.pl

« Odpowiedz #6 : Lipiec 13, 2008, 08:30:40 »

właśnie wszyscy mówią że eheim to eheim, i koniec a ja mam eheima i nikomu go nie polecam , nie dość że głośny to jeszcze części drogie, i prawie wcale się nie odpowietrza chyba że mocno nim potrzęsiemy. w drugim akwa chodzi unimax i jest o niebo lepszy i cichszy do tej pory wymieniłem tylko uszczelki a chodzi już 3 lata, eheim to seria classic więc może dlatego z nim takie kłopoty dla przykładu wirnik kosztuje 64 pln i tu się sprawdza powiedzenie że eheim to eheim, ale wybór należy do ciebie
Do 450l seria CLASIC raczej nie byłaby odpowiednia zauważ że wykonanie tych filtrów różni się znacznie od serii profesional a do 450l właśnie ta seria byłaby najbardziej odpowiednia. Mówisz  że ma 2 rurki a co eheim nie może zasysać z 2 miejsc jednocześnie? Wystarczy trójnik podpiąć do rurki zasysającej i też masz pobór wody z 2 miejsc jednocześnie. Skoro Twój filtr glośno pracuje to może czas zrobić przegląd części - sprawdzić smarowanie czy wirnik bo trudno mi wierzyć że hałasuje.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2008, 08:33:01 wysłane przez speedeecat » Zapisane

skalar76
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Lipiec 13, 2008, 10:04:05 »

z tego co mi wiadomo to jedyną częścią ruchomą w filtrze jest wirnik i został wymieniony dlatego podałem cenę jaką trzeba zapłacić, a pozatym niesądzę żeby wymiana uszczelek wpłyneła na głośność filtra, co do eheima profesionala to może i można podpiąć te rurki ale i tak pod względem pojemności zostaje daleko z tyłu, ja bym się jeszcze poważnie zastanowił nad fluvalem FX5 w prawdzie jest bardzo wydajny i polecają go do zbiorników powyżej 500 litrów ale zawsze można troszkę ograniczyć przepływ a eheima obojętnie czy clasic czy profefional nie polecam
speedeecat
Bywalec

http://www.moja-akwamania.za.pl

« Odpowiedz #8 : Lipiec 13, 2008, 20:46:56 »

Co do polecania sprzętu to kwestia doświadczenia z nim a każdy inaczej je zdobywa (nie ma takich samych ludzi) - masz rację co do powierzchni ale co do fluwali czy unimaxów nie wypowiem się zachowam zdanie dla siebie. W wyborze filtra kierując się tylko jego powierzchnią to można nawet beczkę 80l kupić i nią filtrować jeżeli ma się miejsce na nią Tongue  papa
« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2008, 20:53:22 wysłane przez speedeecat » Zapisane

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: