Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Badania/analiza wody - gdzie zrobić?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Badania/analiza wody - gdzie zrobić?  (Przeczytany 6502 razy)
groszek69
Stały użytkownik

« : Czerwiec 14, 2008, 12:19:54 »

Czy ktoś z Was zamawiał może badanie wody w jakiejś firmie? Myślałem o sanepidzie - wiem, że wykonują takie badania, nie wiem jeszcze za ile;) Macie jakieś doświadczenia z sanepidem w tej kwestii albo z innymi firmami???

Dla zainteresowanych wykaz możliwych badań:
http://www.wsse.wroc.pl/wsse/take/08%20Wykaz%20badan%20-%20DL.pdf

Edit:
Już wiem, jakie są ceny w sanepidzie - nie zachęcające;)))
http://www.wsse.wroc.pl/wsse/take/07%20WG%20cennik.pdf

Znacie jeszcze jakieś miejsca gdzie można je przeprowadzić bez koniecznych "certyfikatów" które dają sanepidowi podstawę do takich cen?Smiley))
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 14, 2008, 12:56:43 wysłane przez groszek69 » Zapisane

250L - Słonawe ujściowe (strzelczyki, argusy)
126L - Słonawe - Tetraodon nigroviridis
112L - Roślinne

"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
VEGEtacja
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 14, 2008, 15:18:26 »

w każdym zakładzie wymagającym posiadania laboratorium przy odrobinie szczęścia zrobią to za odpowiednią opłatą... kopalnia, elektrownia, PEC...
groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 14, 2008, 15:35:22 »

No właśnie - pytanie co to znaczy "odpowiednia opłata" - bo w sanepidzie każde badanie kosztuje co najmniej tyle ile test akwarystyczny do odpowiednika tego badania:)))

112L - Roślinne

"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
VEGEtacja
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 14, 2008, 16:25:15 »

w bełchatowskiej elektrowni ze 4 lata temu wraz z mym bratem testy wazniejszych wartości, duzo mniej niz tych w tabelce, przeprowadziliśmy za 20 zł (z trudem swoją drogą zebrane). teraz pewnie tak bajkowo nie będzie.
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 14, 2008, 18:39:45 »

A po jakiego Ci taka analiza?Huh??
groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 14, 2008, 22:10:53 »

Chodzi mi oczywiście tylko o akwarystyczną analizę: pH, CO2, Twardości, Azoty, Fosfory, Potasy, żelaza itd:)))

No, 20 zł to bym wydał:))) W elektrowni - to znaczy weszliście "z ulicy" i pogadaliście?

112L - Roślinne

krzemo
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 14, 2008, 22:14:20 »

kup odczynniki i sam zrób, co to za problem ...
VEGEtacja
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 14, 2008, 22:20:03 »

Chodzi mi oczywiście tylko o akwarystyczną analizę: pH, CO2, Twardości, Azoty, Fosfory, Potasy, żelaza itd:)))

No, 20 zł to bym wydał:))) W elektrowni - to znaczy weszliście "z ulicy" i pogadaliście?

tak i owszem.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: