Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Mętna i nieprzyjemnie pachnąca woda z białym nalotem na szybach.Pomocy!!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Mętna i nieprzyjemnie pachnąca woda z białym nalotem na szybach.Pomocy!!  (Przeczytany 5426 razy)
Justyna:-)
Nowy
*

« : Czerwiec 17, 2008, 21:22:21 »

Witam ,od pewnego czasu mam problem z akwarium,a raczej z mętną wodą.Na początku pojawiły się glony na wszystkich roślinach,po wymianie wody i wyczyszczeniu akwa oraz po podaniu odpowidniego preparatu wydawało mi się,iż problem zniknął..lecz pojawił się inny.Moje akwa ma 54l,wymieniłam około 80% wody(wiem że może być to trochę za dużo,lecz wydaje mi się,iż było to już naprawdę konieczne),w każdym razie tydzień później woda zrobiła się strasznie mętna i śmierdząca,na szybach pojawił się jakiś biały śliski nalot.Czym może to być spowodowane?Muszę jeszcze dodać,iż na początku miałam male ryby i nie miałam takich problemów,lecz obecnie są to duże (dwa sumy,molinezje,skalara,mieczyki itp.)Parę rybek padło zarówno przed wymianą jak i po. Proszę o pomoc.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 18, 2008, 08:31:09 »

Twoje akwarium ma niewystarczającą filtrację, być może trochę za dużo pokarmu podajesz oraz zbyt mały masz litraż na te ryby, które posiadasz i to jest przyczyna Twoich problemów. Jak zauważyłaś, przy mniejszych rybach nie było tego problemu bo filtr, mniejsze karmienie i podmiany wody widocznie były wystarczające.

Jedyną pomocą, którą tu widzę to dobra rada: oddania dużych ryb do sklepu, ograniczenie karmienia, zwiększenie nie ilości a częstotliwości podmian wody, zwiększenie litrażu akwarium, zwiększenie filtracji i odpowiednie obchodzenie się z wkładami filtracyjnymi (czyszczenie tylko w wodzie spuszczonej z akwarium), doprowadzenie akwarium do stanu stabilizacji.

Napisz coś więcej o swoim akwarium.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: