Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Podmianki RO + kranówka czy RO + hydromineral?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Podmianki RO + kranówka czy RO + hydromineral?  (Przeczytany 4272 razy)
groszek69
Stały użytkownik

« : Czerwiec 19, 2008, 13:42:29 »

Witam,

pochwalę się, że zakupiłem filtr RO=))) Z tego też powodu teraz mam pytanie (w sieci znajduję sprzeczne informacje...) Czy lepiej podawać do akwarium roślinnego (towarzyskiego) samą wodę RO, czy doprawiać ją Hydromineralem, czy może po prostu mieszać 1:1 z kranówką? Jakie są Wasze opinie, ewentualnie jak dostosować podmiany do swojego baniaka?

250L - Słonawe ujściowe (strzelczyki, argusy)
126L - Słonawe - Tetraodon nigroviridis
112L - Roślinne

"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 19, 2008, 13:46:18 »

mieszać z kranowitem do takiej postaci aby uzyskać pożądany parametr wody i wtedy hydro mineral odpada już rośliny lepiej rośną
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 19, 2008, 13:51:04 »

Ja mieszam z kranovitem, czasem daję hydromineral.
Z tego co wiem to hydromineral zawiera dodatkowe minerały (zresztą jak kranowit) i uzupełnianie RO hydromineralem + linia PG to dosyć dobre rozwiązanie (mamy czystą wodę i wprowadzamy te pierwiastki które chcemy i są pożądane).
Z kranovitem jest to róznie - zawsze jest czegoś wiecej czegoś mniej, coś zbędne, a coś potrzebne.
Także najlepszym sposobem jest wybadanie jak zachowują sie rośliny przy takim i takim rozwiązaniu no i jak to się przekłada na nasze nawożenie (musimy uzpełniać dodatkow powyżej zalecanej dawki, a może w przypadku któregoś rozwiązania wystarczy połowa dawki).
Nie ma to jak sprawdzić to organoleptycznie Smiley

Co do proporcji ... wszystko zależy jaką masz wodę w kranie i jaką potrzebujesz. Jeśli masz wode w kranie załóżmy 20 TW* no to w przypadku 1:1 będziesz mial do pomian 10 TW*. Jeśli to cię staysfakcjonuje - ok, jeśli chcesz bardziej miękką - lejesz więcej RO, bardziej twardą -mniej RO (lub hydromineralu)

P.S.
Albo mieszanie z wodą albo hydromineral

Na pewno nie lejesz samej RO (no chyba że robisz to z pełną świadomościa - np pielęgniczki, paletki itp). Taka woda jest po prostu kompeltnie wyjałowiona i musisz dodać innej wody lub Hydromineralu
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 19, 2008, 13:54:07 wysłane przez Seboos » Zapisane

groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 19, 2008, 14:13:47 »

Dzięki za odpowiedzi. Podmieniłem właśnie pierwszy raz z kranowitem w stosunku 1:1. Według strony wodociągów w kranie powinno być koło 13,7 stopni niemieckich twardości, w akwarium wyliczyłem że mam 14,5 stopnia. Jeśli będę podmieniał 1:1 to powinienem zejść do 7 stopni - to chyba niezły wynik, nie? Nie powinno być za dużych wahań pH jeszcze?

Nawożę PG Classic przy podmianach, oraz PG Macro i K2SO4 codziennie.

Z ciekawostek: na stronie wodociągow podają że w wodzie mam ok. 6,2 ppm NO3 w wodzie - fajne podmianki nie?Smiley
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 19, 2008, 14:21:02 wysłane przez groszek69 » Zapisane

112L - Roślinne

"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 19, 2008, 14:21:08 »

nalej litr ro do tego litr kranu  wymieszaj poczekaj zbadaj będziesz miał pewność na oko chop umarł
groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 19, 2008, 15:19:18 »

Wyszło mi koło 7-8 st. niemieckich. Powinno być ok chyba..?

112L - Roślinne

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 19, 2008, 15:21:38 »

no teraz zastanów sie co chcesz hodować możesz zjechać do 5,0 neonki kirysy ramirezki itd będą sie lepiej czuły
groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 19, 2008, 15:25:28 »

Mam właśnie neony i kirysy - ale bardziej zależy mi na roślinności... Stąd rozmyślania o twardości...

112L - Roślinne

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 19, 2008, 15:31:59 »

u mnie przy two 5 tww 4 jest ok rosna jak oszalałe bez nawożenia specjalnego jedynie k2so4
groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 19, 2008, 15:45:40 »

Ok, dzięki wielkie w takim razie - zejdę do okolic 5 stopni - mam nadzieję na mały gąszczyk..Wink

112L - Roślinne

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 19, 2008, 15:52:11 »

woda to wiele ale są składniki które musisz mieć pod uwageętakie jak światło ,podłoże,nawożenie
groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 19, 2008, 16:04:21 »

Zgadza się. Jeśli chodzi o podłoże na razie nic nie zdziałam - dorzucę pare tabletek i powinno być ok. Jest filtr denny pompujący wodę pod korzenie więc coś z płynnych nawozów też tam się dostaje... Światło mam teraz 54 W rur plus 22 W kompaktów (jedna rura 18W to czerwona dla roślin inne normalne jeszcze). Nawozy mam takie jak napisałem - plus ferro+ - myślę, że powinno wystarczyć na ładne roślinne akwarium w końcu. Wink Następnie powinienem pewnie w lepsze świetlówki a najlepiej w dobre podłoże zainwestować, nie?Wink

112L - Roślinne

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 19, 2008, 16:05:58 »

wszystko zależy co to ma być jak holender to koniecznie Smiley
groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 19, 2008, 16:37:41 »

No Holender... A w przyszłości może jakieś Nature... Jak myślisz - w co najpierw warto zainwestować światło czy podłoże?

112L - Roślinne

groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 20, 2008, 22:49:31 »

No i dostało mi się za zakładanie akwarium bez wiedzy;))) Po miękkim restarcie (opisuję w innym temacie) zmierzyłem twardość (przy sporej ilości RO wlanej do akwa w ciągu dwóch dni) i wyskoczyło mi praktycznie takie jak w kranie i w akwa wcześniej - 12 stopni:///

Okazało się że mój żwirek to marmur - i to on mi tak trzyma parametry (a ja się z nim od ponad pół roku siłuje...).

Postanowiłem więc zmienić podłoże na DIY - na bazie ziemi ogrodowej i zasypać to żwirkiem zwykłym. Czyli czeka mnie drugi restart w ciągu tygodnia:/// Planowana akcja: wtorek/środa (bo wtedy przyjdą roślinki nowe od Kasandry). Jakieś rady?

(napisałem posta pod postem żeby odświeżyć temat)

112L - Roślinne

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: