Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Krzemienie w akwarium  (Przeczytany 6490 razy)
kasiam
Nowy
*

« : Czerwiec 19, 2008, 18:12:28 »

Nie wiem, czy krzemienie mogą znaleźć się w akwarium. Słyszałam, że pomagają one czyścić wodę, ale nie znam się więc liczę na pomoc Grin
majkelpast
Zainteresowany
**

Zawsze i bez końca będę odwracał łeb do Słońca

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 19, 2008, 18:16:40 »

Pomagają "czyścić wodę"? Cokolwiek to w tym kontekście może znaczyć. Kamienie nie "czyszczą" wody. Ale raczej nie ma przeciwwskazań by włożyć krzemienie do akwa, nie wydaje mi się by mogły wydzielać jakieś pierwiastki.

kasiam
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 19, 2008, 18:24:46 »

Jeżeli nie ma przeciwwskazań to OK Cheesy Co do czyszczenia wody to słyszałam że kiedyś wrzucano do studni krzemienie w tym właśnie celu, ale oczywiście nie mam pojęcia czy to miało jakiś sens i rzeczywiście coś dawało Tongue
KrystekGdynia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 19, 2008, 20:54:05 »

To fakt też słyszałem  "krzemienie w studni oczyszczają wodę"

Opinię taką słyszałem bardzo dawno temu od satrszych ludzi najczęściej zamieszkujących małe wsie.
Historia ta nadaje się do programu "Pogromcy mitów"  Wink
Niestety jest to tylko zabobon, mit, itp.
Wody w akwarium nie zanieczyszczą, jest to jeden z nielicznych kamieni które ze względu na swoją twardość nie bardzo chcą wchodzić w jakąkolwiek reakcję z wodą.

wirek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 24, 2008, 13:24:15 »

Krzemień sam w sobie nie będzie miał wpływu na wodę, gdyż składa się z uwodnionego dwutlenku krzemu. Ale ponieważ powstaje w skałach osadowych np. wapieniach, to i często na powierzchni krzemieni znajduje się sporo wapiennej otoczki, która na pewno będzie miała wpływ na wodę.

Tańczący z rybkami
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: