Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Mechanic - 70l - ogólne [Aktualizacja z 15.12.2009]
Ankieta
Pytanie: Co sądzisz o tym akwarium?
Super!
Podoba mi się
Średnie
Nieciekawe
Stać cię na więcej...

Strony: 1 ... 21 22 [23] 24 25 ... 32
  Drukuj  
Autor Wątek: Mechanic - 70l - ogólne [Aktualizacja z 15.12.2009]  (Przeczytany 54630 razy)
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #330 : Grudzień 07, 2008, 09:24:38 »

P.S. i ponawiam pytanie które juz padło w tym wątku. jaki jest cel tego waszego eksperymentu?

Celem tego "eksperymentu" jest stworzenie akwarium optymalnego dla hodowanych w nim zwierzat. Zmierzamy do udowodnienia, ze nasza obsada moze zyc ze soba w harmonii i wszystko moze sprawnie dzialac. Mysle, ze to oczywisty cel doswiadczen z akwarium towarzyskim. Roll Eyes

gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #331 : Grudzień 07, 2008, 09:33:02 »

To wyobraź sobie teraz połączenie w jednym akwarium biotopów neona innesa i molinezji

A dlaczego nie moga byc razem ? ( pytanie nie jest w formie sprzeczki czy innych tego typu, chce wiedziec )

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #332 : Grudzień 07, 2008, 11:47:48 »

Gina czytaj ze zrozumieniem nie chodzi o to że neon i molinezja nie mogą żyć w jednym akwarium - bo choć to nie jest dobre połączenie wiele osób tak trzyma i ryby żyją... Ty chyba gina nie rozumiesz nadal co to jest biotop.

gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #333 : Grudzień 07, 2008, 12:01:11 »

Gina czytaj ze zrozumieniem nie chodzi o to że neon i molinezja nie mogą żyć w jednym akwarium - bo choć to nie jest dobre połączenie wiele osób tak trzyma i ryby żyją... Ty chyba gina nie rozumiesz nadal co to jest biotop.

Wyobraz sobie ze wiem i z calym szacunkiem dla Ciebie ale prawie kazda Twoja odpowiedz warczy !
Wiem ze masz spore doswiadczenie i wiesz bardzo duzo o akwarystyce ale nie upowaznia Cie to do twierdzenia ze wszyscy inni to totalne zera akwarystyczne Sad

Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #334 : Grudzień 07, 2008, 13:09:55 »

Wiem ze masz spore doswiadczenie i wiesz bardzo duzo o akwarystyce

Skad wiesz? Grin papa
gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #335 : Grudzień 07, 2008, 13:23:36 »

bo sporo czytam  Wink

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #336 : Grudzień 07, 2008, 14:09:57 »

Sorki za off top ale nie wytrzymam - postaram się aby to była moja ostatnia odpowiedź wątku jak i Mechanica tak i giny.
Wyobraz sobie ze wiem i z calym szacunkiem dla Ciebie ale prawie kazda Twoja odpowiedz warczy !
Wiem ze masz spore doswiadczenie i wiesz bardzo duzo o akwarystyce ale nie upowaznia Cie to do twierdzenia ze wszyscy inni to totalne zera akwarystyczne Sad
Owszem warczę w wypowiedziach skierowanych do Ciebie ( ale zdarza mi się to i względem innych -czasami- ale zawsze mam ku temu powód) a do Ciebie warczę z prostej przyczyny za każdym razem starasz się podważyć to co ja piszę - bez względu czy masz racje czy nie (a z tego co pamiętam nigdy racji nie masz). Jak by tego bylo malo pamietam jak prosilas mnie dwukrotnie na pw.o skomentoweanie Twojego akwarium  a jak wreszcie je skomentowalam na wyrazne Twoje zyczenie oskarzylas mnie cyt: " Ze jak zwykle sieje zamęt''  Undecided Undecided
PS sorki za pisownie ale cos mi sie poprzestawialo z literami

gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #337 : Grudzień 07, 2008, 14:35:31 »

oskarzylas mnie cyt: " Ze jak zwykle sieje zamęt''  Undecided Undecided
PS sorki za pisownie ale cos mi sie poprzestawialo z literami

Wybacz ale nie ja pisalam o "zamecie"  Grin , a jesli chodzi o warczenie to nie tylko na mnie warczysz a jeszcze troche i zaczniesz gryzc, wlasnie o to mi chodzi. Zarzucials mi ze mam zwir nieodpowiedni (koralikow w nim nie mam i wiekszosc taki wlasnie ma czyli czarno bialy) a sama sie lepszym nie pochwalilas - jesli ganisz innych pokaz ze masz lepiej !
I moze wiecej zrozumienia dla laikow, bo latwo jest byc omnibusem akwarystyki po 15 latach praktyki - ale pamietaj o tym ze tez kiedys
zaczynalas i z pewnoscia wtedy nie bylo tak rozowo
« Ostatnia zmiana: Grudzień 07, 2008, 14:37:45 wysłane przez gina2006 » Zapisane

matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #338 : Grudzień 07, 2008, 14:40:49 »

To wyobraź sobie teraz połączenie w jednym akwarium biotopów neona innesa i molinezji

A dlaczego nie moga byc razem ? ( pytanie nie jest w formie sprzeczki czy innych tego typu, chce wiedziec )

Czy ja napisałam że nie mogą być razem?

Ja widzę, że nie ma co liczyć ma czytanie ze zrozumieniem, muszę wytłumaczyć jak chłop krowie na miedzy.

Neon innesa w naturze żyje w czarnych wodach Ameryki Południowej, w silnie zaciemnionych wodach, temperatura 22-26 stopni Celsjusza ; czarne wody Ameryki Południowej mają kolor herbaty, są bardzo przejrzyste (widoczność do 3 metrów), bardzo kwaśne do umiarkowanych (pH między 3,5 a 6) i wyjątkowo miękkie. Zawartość związków chemicznych jest śladowa. Można powiedzieć, że są prawie sterylne. Sporadycznie występują w nich rośliny i zwierzęta niższe (glony, pierwotniaki), co pociąga za sobą brak pokarmu dla skąposzczetów, skorupiaków i larw owadów. W czarnej wodzie nie znajdziemy prawie żadnych roślin wodnych, którym do życia niezbędne jest światło (mimo że woda jest przejrzysta, ze względu na jej kolor pewne zakresy widma świetlnego nie docierają do większych głębokości) i które źle znoszą tak kwaśne środowisko.

Molinezja żaglopłetwa zasiedla ujścia rzek i zbiorniki na wybrzeżu, żyje w wodzie słodkiej i słonawej. Są to wody płytkie nagrzane słońcem,  bogate w glony zielone, które są podstawowym pożywieniem tej ryby. Akwarium musi być przestronne, z dostępem naturalnego światła i mocnym oświetleniem w ogóle, stymulującym obfity rozwój glonów zielonych. Woda powinna być ciepła (około 25°C), średnio twarda, a nawet twarda.

Weź to teraz połącz w jednym akwarium. POŁĄCZ to znaczy zrób tak, żeby występowały zarówno jedne warunki, jak i drugie.

Celem tego "eksperymentu" jest stworzenie akwarium optymalnego dla hodowanych w nim zwierzat. Zmierzamy do udowodnienia, ze nasza obsada moze zyc ze soba w harmonii i wszystko moze sprawnie dzialac. Mysle, ze to oczywisty cel doswiadczen z akwarium towarzyskim.
Jakiż to nowatorski i oryginalny eksperyment. Że też do tej pory nikt na to nie wpadł.

jesli ganisz innych pokaz ze masz lepiej !
Jeśli akwarium zostało wystawione na forum publicznym pod ocenę to oceniać je może każdy kto chce, a to, czy sam ma lepiej, nie ma tu nic do rzeczy. Ocenianie to nie to samo co porównywanie.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 07, 2008, 14:43:22 wysłane przez matka siedzi z tyłu » Zapisane

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #339 : Grudzień 07, 2008, 15:08:54 »

Wiem ze masz spore doswiadczenie i wiesz bardzo duzo o akwarystyce

Skad wiesz? Grin papa
Gdybyś mechanic wiedział w 1/100 tyle co Ala, to byś był bosem, a teraz to wiesz ......

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #340 : Grudzień 07, 2008, 15:16:02 »

1. Weź to teraz połącz w jednym akwarium. POŁĄCZ to znaczy zrób tak, żeby występowały zarówno jedne warunki, jak i drugie.

2. Jakiż to nowatorski i oryginalny eksperyment. Że też do tej pory nikt na to nie wpadł.

1. Mozna przedzielic akwarium szyba... Grin

2. No widzisz, sama inteligencja... Roll Eyes

Gdybyś mechanic wiedział w 1/100 tyle co Ala, to byś był bosem, a teraz to wiesz ......

Zaloz sobie fanklub ali i nie oceniaj mojej wiedzy. Nie znasz mnie i troche za mlody jestes na takie wywody myslowe.

PROSZE O ZAPRZESTANIE SPAMOWANIA I POWROT DO TEMATU!
« Ostatnia zmiana: Grudzień 07, 2008, 15:25:49 wysłane przez Mechanic » Zapisane
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #341 : Grudzień 07, 2008, 15:51:00 »

Weź to teraz połącz w jednym akwarium. POŁĄCZ to znaczy zrób tak, żeby występowały zarówno jedne warunki, jak i drugie.
Mozna przedzielic akwarium szyba... Grin

Po pierwsze - nie zauważyłam w Twoim akwarium nic takiego.

Po drugie - dzielenie to raczej nie jest łączenie

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #342 : Grudzień 07, 2008, 16:54:01 »

2x Prętnik karłowaty, 2x Kirysek spiżowy, 2x Kirysek pstry, 4x Danio pręgowany, 4x Danio lamparci,
4x Krewetka Amano, 8x Neon czarny, 9x Neon Innesa, 8x Neon czerwony, 2x Bojownik wspaniały, 2x Pielęgniczka Ramireza,
2x Molinezja wielkopłetwa, 2x Modrook słoneczny, 2x Zbrojnik niebieski, 1x Otosek

to obsada waszego akwarium, nie wiem czy aktualna czy nie.

w każdym razie celem akwarystyn nie jest eksperymentowanie czy taka obsada ma racje bytu czy nie. nie jesteście w stanie stworzyc w jednym baniaku optymalnych warunków dla tych wszystkich ryb.

a nawet zakładając że jesteście w stanie zapewnić im warunki "do przezycia" (mówię o parametrach wody) co de facto nie jest niemożliwe gdyż nie ma tu najprawdopodobniej ryb z odłowu żyjących w naturze w "skrajnych warunkach" np. skrajna twardość, czy kwasowośc itd. i nawet zakładając że np ramirezy w towarzysttwie innych ryb przydennych sa w stanie obronić ikrę, i agresja pomiędzy gat. terytorialnymi nie skończy się tragicznie dla któregoś samca, czy że wytrą Wam się danio to i tak ten eksperyment niczego nie dowiedzie. mozna go będzie potraktowac jako wyjatek potwierdzający regułę. ale jako przykład do naśladowania już nie.

zresztą nie o tym pisałem rozpoczynajac dyskusje. to co mnie zraziło była próba usprawiedliwienia waszych działań niejako "na siłę i antagonistycznie w stosunku do wszystkich" choćby teorią ewolucji, która ma sie do waszych eksperymentów jak pieśc do nosa; i "łączeniem biotopów" - słowotokiem który określa proces który jest niemożliwy w waszym przypadku do osiagniecia pomimo mozliwości łączenia gatunków z różnych biotopów.

a odwołując się do Waszego poczucia estetyki i sztuki do której też się odwoływaliscie o ile pamiętam - to co mi najbardziej odpowiada jako opis waszego baniaka ociera się o konwencję dekonstruktywizmu. gdyż ta "forma nie służy niczemu". koniec filozofowania. dla mnie EOT

Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #343 : Grudzień 07, 2008, 17:13:17 »

Dziekuje za wyczerpujaca wypowiedz. Bedziemy starac sie oddac jeszcze jakies rybki i stworzyc konkretna obsade, co powinno nadac cel temu zbiornikowi. papa
gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #344 : Grudzień 07, 2008, 19:02:26 »

Bardzo dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz

Strony: 1 ... 21 22 [23] 24 25 ... 32
  Drukuj  

Skocz do: