To wyobraź sobie teraz połączenie w jednym akwarium biotopów neona innesa i molinezji
A dlaczego nie moga byc razem ? ( pytanie nie jest w formie sprzeczki czy innych tego typu, chce wiedziec )
Czy ja napisałam że nie mogą być razem?
Ja widzę, że nie ma co liczyć ma czytanie ze zrozumieniem, muszę wytłumaczyć jak chłop krowie na miedzy.
Neon innesa w naturze żyje w czarnych wodach Ameryki Południowej, w silnie zaciemnionych wodach, temperatura 22-26 stopni Celsjusza ; czarne wody Ameryki Południowej mają kolor herbaty, są bardzo przejrzyste (widoczność do 3 metrów), bardzo kwaśne do umiarkowanych (pH między 3,5 a 6) i wyjątkowo miękkie. Zawartość związków chemicznych jest śladowa. Można powiedzieć, że są prawie sterylne. Sporadycznie występują w nich rośliny i zwierzęta niższe (glony, pierwotniaki), co pociąga za sobą brak pokarmu dla skąposzczetów, skorupiaków i larw owadów. W czarnej wodzie nie znajdziemy prawie żadnych roślin wodnych, którym do życia niezbędne jest światło (mimo że woda jest przejrzysta, ze względu na jej kolor pewne zakresy widma świetlnego nie docierają do większych głębokości) i które źle znoszą tak kwaśne środowisko.
Molinezja żaglopłetwa zasiedla ujścia rzek i zbiorniki na wybrzeżu, żyje w wodzie słodkiej i słonawej. Są to wody płytkie nagrzane słońcem, bogate w glony zielone, które są podstawowym pożywieniem tej ryby. Akwarium musi być przestronne, z dostępem naturalnego światła i mocnym oświetleniem w ogóle, stymulującym obfity rozwój glonów zielonych. Woda powinna być ciepła (około 25°C), średnio twarda, a nawet twarda.
Weź to teraz połącz w jednym akwarium. POŁĄCZ to znaczy zrób tak, żeby występowały zarówno jedne warunki, jak i drugie.
Celem tego "eksperymentu" jest stworzenie akwarium optymalnego dla hodowanych w nim zwierzat. Zmierzamy do udowodnienia, ze nasza obsada moze zyc ze soba w harmonii i wszystko moze sprawnie dzialac. Mysle, ze to oczywisty cel doswiadczen z akwarium towarzyskim.
Jakiż to nowatorski i oryginalny eksperyment. Że też do tej pory nikt na to nie wpadł.
jesli ganisz innych pokaz ze masz lepiej !
Jeśli akwarium zostało wystawione na forum publicznym pod ocenę to oceniać je może każdy kto chce, a to, czy sam ma lepiej, nie ma tu nic do rzeczy. Ocenianie to nie to samo co porównywanie.