Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Biotopy « Azja « Kosiarka czy Otosek? O to jest pytanie
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kosiarka czy Otosek? O to jest pytanie  (Przeczytany 19272 razy)
-Bartek-
Zainteresowany
**

« : Lipiec 06, 2004, 22:40:09 »

No właśnie. Kosiarka jest praktycznie niedostępna w sklepach (przynajmniej ja się nie spotkałem z PRAWDZIWĄ w Krakowie) pewnie ze względu na seazonowe rozmnażanie podobne do bocji wspaniałej i wrażliwość na niedobór tlenu. Z kolei z Otoskiem spotkałem się już parę razy a potrzebuje któregoś bo z glonami mam kłopoty. Który z nich lepiej radzi sobie z tym paskudztwem? Warto czekać na kosiarki czy może spróbować otoski?

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Lipiec 06, 2004, 22:58:14 »

Radzą sobie raczej tak samo, ale otoski są bardziej wrażliwe na parametry wody (głównie zanieczyszczenia) i potrafią czasem paść zupełnie bez powodu. Dziwię się, że nie możesz teraz dostać kosiarek - w Szczecinie jest ich pełno, tylko trzeba je umieć odróżnić od fałszywych, bo w sklepach mają z tym problem. Jest jeszcze inna sprawa - gdy skończą się glony, to ciężko jest wykarmić otoski, ale tu opinie są raczej podzielone. Decyzja należy do Ciebie Smiley
tomeek7
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Lipiec 07, 2004, 08:43:50 »

a gdyby dorzucic do tego porownania jeszcze zbrojnika niebieskiego, to ktory z tych trzech glonojadow bylby najlepszy

...::: 126 litrów :::... zmiana obsady
...:::25 litrów :::...Mała Tanganika
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Lipiec 07, 2004, 09:28:42 »

Zbrojnik niebieski zająłby w tej klasyfikacji zaszczytne trzecie miejsce Smiley
tomeek7
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Lipiec 07, 2004, 13:59:10 »

a dlaczego tak uwazasz?

...::: 126 litrów :::... zmiana obsady
...:::25 litrów :::...Mała Tanganika
-Bartek-
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Lipiec 07, 2004, 17:06:52 »

Z rozróżnieniem kosiarek raczej nie miałbym problemów. Naprawde szukam kosiarek już od bardzo dawna i jak już znajdę to pare fałszywych. Sam mam jedego ancistrusa, ale glonów nic nie ubywa... Czyli otosek z kosiarką pomimo różnicy wielkości radzą sobie tak samo?

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Lipiec 07, 2004, 17:58:49 »

Cytat: tomeek7
a dlaczego tak uwazasz?

Bo hoduję wszystkie te gatunki i widzę co robią Smiley
Duch
Man without body
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Lipiec 07, 2004, 18:35:12 »

Cytat: -Bartek-
Czyli otosek z kosiarką pomimo różnicy wielkości radzą sobie tak samo?

Niezupełnie. Ci glonożercy jedzą inne typy glonów. Kosiary jedzą głównie krótkie nitki i młode krasnorosty. Otoski natomiast gustują w okrzemkach, zielenicach i młodych krasnorostach. Gdy kosiary urosną (powiedzmy 7-8cm) to właściwie jedzą głównie pokarm który fundujesz innym rybom oraz mogą podskubywać delikatne rośliny. Zbrojniki takie jak ancistrus jedzą zielenice ale tylko jak są młode....jak podrosną potrzebują bardziej konkretnego pokarmu (wolą głodować niż jeść glony). IMO najlepszy zestaw to Amano+Otocinklus+Kosiarki(ale do pewnej wielkości). Do tego można dorzucić molinezje aby zjadały warstwę bakteryjną z powierzchni.

Aha...aby glonożercy byli naprawde skuteczni to wypadałoby mieć ich odpowiednią ilość tj.:
Amano 1szt/10l  (nawet do 1szt/2-5l)
Otosek 1szt/10-20l
kosiarka 1szt/30-50l

Oczywiście nie twierdzę że trzeba się sztywno trzymać tych zaleceń. Ja na 150l wody ze służb pożądkowych trzymam: 15amano, 12otosków,2kosiary i 2molinezje. Właściwa obsada to 31neonów i samiec A.Agassizzi.

Pozdrawiam Norbert
AquaDesign.pl
Oggy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Lipiec 08, 2004, 10:22:20 »

A to mi tam nie potrzeba ani kosiarki ani otoska  :lol: Wystarczy ze mam 9 zbrojników  Cool

------BLINK 182------
 Dwoma Sowami AMERICAN PIE To Jest To !!!
-Bartek-
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Lipiec 08, 2004, 15:36:37 »

Dobrze wiedzieć czym oba te gatunki się żywią, w moim wypadku zdecyduje się na otoski...

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: