Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « nazer - [126l] black water/[160l] Moja Amazonka
Strony: 1 [2] 3 4 ... 6
  Drukuj  
Autor Wątek: nazer - [126l] black water/[160l] Moja Amazonka  (Przeczytany 15236 razy)
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #15 : Czerwiec 25, 2008, 07:32:46 »

Seboss Lukas - odliczając ozdoby podłoże pozostanie około 52 l wody jak nie mniej .
Specyfika malawi to przestrzeń nie wspomnę o parametrach wody no3 po4 - prędzej czy później okaże sie kto miał rację.
Stąd mój wniosek 72l i malawi to nawet nie kompromis.
Chodź przyznam że akwarium nawet ładnie sie prezentuję no i nie jestem fanem malawi czy tangi ale mają ciekawe rybki
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2008, 07:34:47 wysłane przez TURYSTA » Zapisane
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Czerwiec 25, 2008, 13:19:43 »

Turysta - ale my nie mówimy o malawi tylko o tanganice, a właśnie muszlowce czy naskalniki są z tanganiki, i dla nich te 72 litry wystarczy (ofc dla kilku osobników)

nie wspomnę o parametrach wody no3 po4 - prędzej czy później okaże sie kto miał rację
Mam wrażenie, że sugerujesz iż bez roślin się nie da ...
Od utrzymania NO3 i PO4 na odpowiednim poziomie mamy odpowiednio dobraną (wydajną) filtrację biologiczną.
Myślę, że nie ma co tak straszyć tymi parametrami ...
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2008, 13:26:05 wysłane przez Seboos » Zapisane

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #17 : Czerwiec 25, 2008, 13:25:12 »

Ok dobra nie znam się ale http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=4403.0
40l dla pary muszlowców  więc napisze jeszcze raz nie znam sie na tym bio topie
A tam ich jest 6
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Czerwiec 25, 2008, 13:29:20 »

Mariusz, widzisz różnicę pomiędzy Tanganiką a Malawi i między 40 l a 72 l?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #19 : Czerwiec 25, 2008, 13:32:13 »

Mariusz, widzisz różnicę pomiędzy Tanganiką a Malawi?
Widzę Smiley))
Ale zbiornik i tak nie urośnie a ryba tak nawet mała Smiley
Wyraznie A-SMI napisał 40l parka muszlowców
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2008, 13:35:07 wysłane przez TURYSTA » Zapisane
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Czerwiec 25, 2008, 13:37:18 »

Wyraznie A-SMI napisał 40l parka muszlowców
Toż właśnie o tym mówimy  Grin

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #21 : Czerwiec 25, 2008, 13:42:27 »

A ich kolega ma 6 więc pewna różnica 2 pary to 80 l około a 3 to 120 a 72 odjąć duperele to jednak na jedna parę mi wychodzi więc zwał jak chciał opinii i tak nie zmienię
Chodź akwarium jest fajne i życzę koledze powodzenia  w hodowli Smiley
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Czerwiec 25, 2008, 13:45:00 »

Sam hodujesz 6 ramirezów z setką neonów w 200 litrach i gościowi wytykasz 2 ryby za dużo? I od kiedy to doświadczony akwarysta przelicza ilość ryb/ilość litrów?  Wink
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2008, 13:46:33 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #23 : Czerwiec 25, 2008, 13:56:51 »

To nie tak jak piszesz ja nie przeliczam tylko mi to za cholerę nie pasuje
Pamiętam rozmowę z Robertem M odnośnie muszlowców ale jak pisałem nie znam sie w tym temacie .
.
Neonki jak wiadomo są łagodne ramirezy maja swoje rewiry zadym nie widać jeszcze mam 6 minorów i 10 otosków 3 kosiarki i w cholerę wie ile krewetek a i dwa zbrojniki
jazda na maxa Smiley ba nawet to sie u mnie rozmnaża Smiley Ale tu się znam i wiem co robie Smiley
Toxic
Stały użytkownik

« Odpowiedz #24 : Czerwiec 25, 2008, 14:39:24 »

Nazer przecież pisze, że to podrośnięty narybek i pewnie jak się okaże kto jest kim zostawi sobie harem, zresztą poczekajmy na jego wypowiedź, z tego co widzę to pojęcie o Tandze powinien mieć. Przy ustalaniu wielkości akwarium dla muszlówców nie chodzi o parametry No3, Po4 (chociaż zalecana jest nadfiltracja) tylko o dość duże rewiry i sporą agresję tych ryb. W zbyt małym akwa nie zdechną z powodu złych warunków tylko się po prostu pozabijaja.
Ogólnie akwarium mi się bardzo podoba, tylko zamiast mchów wolałbym "tradycyjne" anubiasy albo trochę nurzańca Smiley

Akwarium ciekawe, choc troche ubogie... Za duzo muszli dales. Masz zbyt slabe oswietlenie (powinno byc okolo 35W). Ale ogolnie koncepcja ciekawa. Smiley
Ilość muszli biotopowa, a na oświetleniu terrarystycznym się nie znam, ale i tak w tandze oświetlenie jest zwykle ok 0,3W/L.  Dlaczego akurat taka lampa, a nie świetlówki ? I jaki tam filtr pracuje?

IzzY
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #25 : Czerwiec 25, 2008, 21:01:00 »

Mnie się podoba. Fajnie się prezentuje ten zbiornik. Może tylko troche zmniejsz ilość muszli Smiley

Kerran vain haaveeni nähdä sain en pienuutta alla tähtien tuntenut.
Stig_2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #26 : Czerwiec 25, 2008, 21:32:52 »

Mnie się podoba. Fajnie się prezentuje ten zbiornik. Może tylko troche zmniejsz ilość muszli Smiley

No usun ich troche albo poukladaj jakos inaczej Cheesy ogolnie mi sie podoba
nazer
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #27 : Czerwiec 26, 2008, 18:53:53 »

Witam wszystkich...
Sorka, że odpisuję dopiero teraz, ale nie było mnie parę dni...
Co do filtra niestety nie napiszę wam jaki to model, wiem, że aquaszut, typ, model jest starty, filtr dostałem od wujka, który miał go w swoim 120 litrowym akwa, więc myślę, że w moim akwa aż nadto spełnia swoją rolę. Poza tym i tak zamierzam zastąpić go jakimś zewnętrznym kaskadowym... Jeśli chodzi o mech, wiem że to nie ten biotop, ale nie chciałem takiego typowo surowego akwarium, jak wiemy w tandze jest ubogo roślin... Mieszkam na wsi tu w najbliższym mieście tj. Lublińcu są pseudo sklepy zoologiczne, gdzie dopadłem tylko mech... W weekend jadę do Katowic to wstąpię do większego sklepu i kupie nurzańce... Co do zaś oświetlenia, to eksperyment. Owe świetlówki stosuje się w terrarystce przy hodowli gadów, które muszą mieć oświetlenie zbliżone do naturalnego... Świetlówka emituje promienie UVA i UVB, chce sprawdzić jak rośliny będą rosły z takim światłem... Co zaś tyczy się ryb jak ktoś trafnie zauważył to jeszcze narybek, mający po ok 1,5 cm. Kupiłem je od hodowcy który ten gatunek ma już parę lat i hoduje go z powodzeniem... Zaufałem jego doświadczeniu i wskazówką. Kupiłem 6 sztuk ponieważ chce zobaczyć czy ile będzie z tego samców a ile samic, hodowca powiedział, że w moim akwa mogę trzymać 2-4 ( 2 samce i 4 samice). Do kolegi który zarzuca przerybienie, pamiętaj, że muszlowców jest trochę gatunków, co do pary we wspomnianej 40stce chodzi pewnie o brevisy, a jak wiemy są to ryby które trzyma się parami, a nie w haremach. Tak jak piszę czekam aż ryby podrosną i wiadomo będzie ile będzie samic a ile samców, wtedy dokonam selekcji, a jeśli trafiło mi się szczęście jak ślepej kurze ziarno i mam 2 samce i 4 samice to tak zostawię, zaufam hodowcy i własnym obserwacją. Co zaś tyczy się muszli... Owy hodowca od którego kupiłem ryby mówił by zastosować zasadę 3 muszle na 1 rybę, wiec daje to 18 muszli ja mam 20. Poza tym jak wiemy muszlowce to mistrzowie przemeblowań, same sobie wybiorą muszle które im odpowiadają i jak podrosną będą na tyle silne, że same sobie je poprzestawiają w akwarium...dlaczego nadwyżka muszli, pamiętajcie, że te ryby będą się rozmnażać i narybek gdzieś chować się też musi, więc po co mam później muszle dokładać... Poza tym muszle jeść nie wołają, a ładnie się prezentują moim zdaniem w akwarium... Mam nadzieję, że wyjaśniłem to co wyjaśnić miałem... Jak odbiorę z serwisu moją cyfrówkę to zrobię lepszej jakości fotki pewnie z nowymi roślinami...
Pozdrawiam i dzięki za komentarze

ps. co do prawidłowego zarybiania, w mojej starej książce akwarystycznej znalazłem, metodę iż na każdy centymetr  ryby 1 litr wody, więc idąc takim tokiem myślenia jak moje rybki dorosną do ok 5 cm a mam ich sześć 6x5 daje 30, czyli 30 litrów więc nawet jeśli by Turysta odeprzeć twój zarzut że po odjęciu żwirku i kamieni pozostaje 62 litry to i tak rybki maja raj Smiley wiem wiem zarzucisz mi, że to zła metoda, być może lecz to z mojej strony taka dogryzka, bo według mnie najlepszą metodą na nie przerybienie jest dobra obserwacja i myślenie przy obsadzie...
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 26, 2008, 19:59:12 wysłane przez nazer » Zapisane

pozdrawiam N.
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #28 : Czerwiec 27, 2008, 15:03:21 »

życie zweryfikuje kto miał rację Smiley)
groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #29 : Czerwiec 27, 2008, 15:16:29 »

A ja proszę... Błagam... Popraw byki ortograficzne: "Zaufałem jego doświadczeniu i wskazówką" (bardzo częsty ostatnio typ błędu w polskim Internecie - co się dzieje???) Aż zęby bolą...

Jeśli chcesz ściągnij sobie Mozillę Firefox - ona podkreśla błędy wpisywane na stronach - można poprawić! Ja używam i się nie wstydzę:)

Żeby nie było off topic: Ja bym dodał kilka anubiasów... Fajnie by się prezentowały przywiązane do tych kamieni:)

250L - Słonawe ujściowe (strzelczyki, argusy)
126L - Słonawe - Tetraodon nigroviridis
112L - Roślinne

"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
Strony: 1 [2] 3 4 ... 6
  Drukuj  

Skocz do: