Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Mały heniek (HEMIANTHUS CALLITRICHOIDES)
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Mały heniek (HEMIANTHUS CALLITRICHOIDES)  (Przeczytany 7614 razy)
d4rn0k
Nowy
*

« : Czerwiec 24, 2008, 11:36:47 »

Witam

Planuje założyć akwarium 335 (150dł.x50wys.x50h profil) z oświetleniem z pokrywy standardowej(T8 2x36w) + 2x 54 T5 + odbłyśniki co daje 180w i 0,5w/l oczywiście akwa zasilane butlą co2 1.5kg i mam pytanka  Grin

1.Czy przy takim oświetleniu będzie dobrze rósł mały henio  i inne wymagające światła roślinki?
2.Oraz na ile około wystarczy pełna butla CO2 1.5kg przy dawkowaniu 1b/s ?

Z góry dzięki za odp.  papa
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 24, 2008, 20:20:58 »

Hemianthus callitrichoides nie jest gatunkiem szczególnie światłolubnym ale w warunkach silnego oświetlenia tworzy bardziej zwarty dywanik. Natomiast w warunkach słabego oświetlenia roślinki rosną wyższe (do 20cm). Roll Eyes
d4rn0k
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 24, 2008, 22:32:48 »

Hemianthus callitrichoides nie jest gatunkiem szczególnie światłolubnym ale w warunkach silnego oświetlenia tworzy bardziej zwarty dywanik.

Właśnie o ten zwarty dywanik mi chodzi  Cool

Czyli jednak przydało by się więcej światła ? Grin
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 25, 2008, 10:46:57 »

Natomiast w warunkach słabego oświetlenia roślinki rosną wyższe (do 20cm). Roll Eyes

Miałam kiedyś u siebie maego henia ale jask zabrakło mu światła to nie wybijał w górę tylko po prostu gnił. Może chodziło Ci z tym wybijaniem o glosię?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 25, 2008, 21:04:26 »

Coz, moze mam niepewne informacje... Roll Eyes Ale w kazdym razie zastosowanie silniejszego oswietlenia nie byloby chyba konieczne. Smiley
cortez
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 25, 2008, 22:19:43 »

Myślę, że powinieneś dołożyć trochę światła ponieważ masz dość głęboki zbiornik, a roślinka rośnie przy dnie. Jeśli byś przykrywał akwa szybą - musisz uwzględnić dodatkowe straty światła. Co do doboru świetlówek - lepiej radzą sobie z głębszą wodą świetlówki ze światłem w zakresie widma niebieskiego. Musisz też uważać na dobór ryb, ponieważ henio jest bardzo delikatny i łatwo go połamać i wykopać. Rybki roślinożerne przy niedoborze pokarmu roślinnego, też go chętnie zajadają.
jaaasiek
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Listopad 23, 2008, 18:52:48 »

a czy w akwarium 112l ze standardowym oświetleniem 2x18W będzie rósł czy będę musiał kupić odbłyśniki asymetryczne bądź nowe silniejsze świetlówki

wejdźcie, obejrzyjcie i skomentujcie:

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22819.0
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Listopad 23, 2008, 21:54:06 »

Myśłę że ani odbłyśniki,ani nowe "silniejsze" świetlówki nic niepomogą.Najlepiej dołóż jeszcze jedną,albo dwie śwetlówki Smiley

Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Listopad 24, 2008, 22:26:42 »

Tylko, ze w standardowej pokrywie a'la Wromak dolozenie czegos to trudna sprawa... Undecided
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Listopad 25, 2008, 13:03:28 »

24W można bez problemu upchnąć pod klapką do karmienia.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: