Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Zielony Osad  (Przeczytany 5087 razy)
lukasz2223
:)
Stały użytkownik

Life is too short...

« : Czerwiec 26, 2008, 18:46:01 »

Hej, moje Akwarium juz z obsada działa miesiac czasu prawie,no i zauwazyłem zielen na zwirku.Mam podłoze na dnie piasek,na piasku zwir o granulacji 3-7 mm moze  jest to jasny zwirek (drobne kamyczki) wszystko bylo dobrze az do dzisiaj moze nie jest to wielka sprawa,ale widze ze osadza sie na kamyczkach coraz wiecej zielonego nalotu,Filtr chodzi 24h swiatło 12 h dzienni i wode podmieniałem juz 2 razy po 20 %  roslin mam nie wiele ... co to moze byc i dlaczego tak?? poradzcie
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 26, 2008, 19:04:47 »

co to moze byc
Hmm...glony  Huh Grin Grin Grin

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
lukasz2223
Stały użytkownik

Life is too short...

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 26, 2008, 19:06:33 »

A co na to moje 2 kiryski,kirysnik i zbrojniczek? nic?Huh
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 26, 2008, 19:08:07 »

a co one mają mieć do tego Huh Roll Eyes

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
lukasz2223
Stały użytkownik

Life is too short...

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 26, 2008, 19:29:10 »

No i po raz kolejny twoja odpowiedz tylko irytuje a nie pomaga...zapytałem co i jak i dlaczego, Jezeli sa to glony to co dalej..?
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 26, 2008, 19:35:33 »

.zapytałem co i jak i dlaczego

Moze to Ci troche wyjasni http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=15471.0

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 26, 2008, 19:37:28 »

A co na to moje 2 kiryski,kirysnik i zbrojniczek? nic?Huh

Kiryski raczej nie zjedzą glonów. Zbrojniczek póki mały i głodny to może się chwyci..
Jak się naje podanego pokarmu to raczej nie;)

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
lukasz2223
Stały użytkownik

Life is too short...

« Odpowiedz #7 : Sierpień 19, 2008, 13:33:25 »

Aktualizuje troche wiadomosci,w sumie troche czasu mineło,ale nadal walcze z glonami.
Zakupiłem 3 testy do wody,jutro dokupie jeszcze dwa,ale jak narazie to sprawa ma sie tak,są nadal te glony zielone na zwirku na dnie,no i do tego prawdopodobnie krasnorosty. Parametry wody  te ktore znam to
NO3 -0
NO2-0
GH-około 20  czyli za duzo
oswietlenie 2 x18 w no i dokupiłem wczoraj planta min  i dzisiaj jeszcze butle z Co2 aha no i 3 kosiarki wpusciłem do tego
co myslicie nad tym,zeby podac co2 chociaz na próbe..?moze rosliny sie rusza troche i z kosiarkami i co2 zaczna zdrowiec??   Czy zaciemniac nadal,ale po 2 dniach tylko zaciemniaina krasnorostów przybywa !!! aczynaja sie pojawiac na innych roslinach tez.poradzcie cos
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Sierpień 19, 2008, 13:42:07 »

A jak z pomiankami?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Sierpień 19, 2008, 13:43:15 »

Pytanie nr 1 - po co zaciemniasz akwarium? Jaki cel chcesz tym osiągnąć skoro znaczna większość glonów doskonale rośnie i rozwija się w miejscach średnio lub słabo oświetlonych?
Pytanie nr 2 - czym nawozisz?
Pytanie nr 3 - jak wyglądają te glony? Czy to plamki czy też coś w rodzaju futerka?

NO3 wydaje mi się, że nie powinno być zerowe.

lukasz2223
Stały użytkownik

Life is too short...

« Odpowiedz #10 : Sierpień 19, 2008, 13:53:25 »

przez ostatnie hmmm 2 tygodnie robiłem podmianki co 2 dni po 15 litrow a nawet po 30 litrów
nawozic niczym nie nawoze jeszcze,bo wlasnie rozrost tyych glonow powiekszyl sie po dodaniu nawozu zooleka aquaflora
glony jak wyglądaja...na dnie krasnorosty plus jakies zielone cos,,nie wiem do czego to zaliczyc mozna no i na roslinach krasnorosty
czesc pousuwałem ale wszystkiego sie nie da,bo wkoncu bez roslin zostane,a sa jeszcze swieze
radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Sierpień 19, 2008, 19:11:04 »

ja mam pytanie piszesz ze aqwarium dziala około 1 miesiaca ?? napisz jak zaczałeś świecić bo wydaje mi się ze od razu dałeś 12h to za duzo  i masz efekt glonów.
ja bym podał CO2 spowoduje ze rośliny zaczną wygrywać z glonami.No3 u ciebie jest równe 0 to niedobrze powinno być 10-15mg/l, jeśli nadal masz 0 to możesz podać kno3 aby podskoczyło torszkę bo rośliny nie mają budulca a to co jest glony wyżeraja  itd pozdrawiam powodzenia

początkująca20
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Sierpień 19, 2008, 19:56:49 »

Pozwole sobie zadac jedno pytanko, nie bardzo pod temat ale wynikajace z wczesniejszej wypowiedzi kolegi. Ile mniej wiecej powinno sie swiecic swiatło w akwa ??
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #13 : Sierpień 19, 2008, 20:32:46 »

Pozwole sobie zadac jedno pytanko, nie bardzo pod temat ale wynikajace z wczesniejszej wypowiedzi kolegi. Ile mniej wiecej powinno sie swiecic swiatło w akwa ??
12h.

GG 12591627

160l na ziemi!
lukasz2223
Stały użytkownik

Life is too short...

« Odpowiedz #14 : Sierpień 19, 2008, 20:43:20 »

Kolego radula z mojego miasta Smiley akwarium miało miesiac w czerwcu a mamy co??połowe sierpnia,...swiee 12 h normalnie i wszystko było ok do momentu kiedy dołozyłem roslin no i dołozyłem nawozu aquaflora zooleku,wydaje mi sie ze to tez troche pobudziło glony.mam mało swiatła,pozstaram sie to zmienic jak najszybciej
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: