Takie tam moje rady:
Zacznijmy od obsady, tak jak Wampi napisała, nie kupuj wszystkich rybek naraz gdyż może to zaburzyć cykl azotowy najlepie rozłóż zakup na co najmniej 3 raty
2 bocje wspaniałe - dokup 2-3
3 kiryski - dokup 3-5
3 żałobniczki - dokup 4-6
2 glonojady - to są zwykłe zbrojniki niebieskie? jeżeli tzw plecostomus albo gibbiceps to możesz mieć kłopoty z roślinami, jeśli chcesz to możesz 2-3 niewielkie zbrojniki dodać
2 prętniki - jakiej są płci? para lub harem będzie ok
16 neonków (?) - ok -
2 świeciiki - w ogóle mi do tej obsady nie pasują, najlepiej oddaj je do sklepu
2 rozbory klinowe - dokup 8-10
5 danio - dokup 1-5
1 molinezja- tak jak mówi Wampi - dokup samca lub samicę albo trochę więcej jeśli Ci się podobają
1 skalar - dokup 1-3
1 bojownik -ok
I kilka zdań na temat takich rybek jak danio,razbory,neonki, żałobniczki, molinezje - należy trzymać je w ilości co najmniej 6 sztuk (oprócz molinezji - wystarczy para), powyżej tej liczby mozesz sobie modyfikować ich liczbę zależnie co Ci się podoba (np. 10 danio i 6 razborek jeżeli Ci bardziej w oko wpadły danio lub 10 razborek i 6 danio jeżeli jest odwrotnie)
Jeżeli sie nie możesz rozstać ze świecikami to możesz trzymać je w grupce 6-10 sztuk, a jakieś dwa mniejsze gatunki zostawić w 140L albo do sklepu oddać
Grzałka - przyjmuje się co najmniej 0,5W na litr - czyli 200W będzie ok, odradzam markę Elite - słyszałem o niej sporo złych rzeczy i sam mam taką - termostat jest niedokładny,
Rosliny - to zależy jakie oświetlenie będziesz mieć, na standardowym ładnie urosną żabienice, kryptokoryny, nurzańce, warto na start akwarium zasadzić rośliny szybkorosnące - ceratopteris, moczarkę, rogatka jako pomoc w uniknięciu glonów
Na dnie zrób kryjówki dla kirysków i bocji - z kamieni, łupin kokosa, korzenii - jeśli nie wyjdą zbyt efektownie umieść je z tyłu żeby nie kłuły w oczy
Za około 2 tygodnie powinnaś się już uporać z nicieniami/wiciowcami więc przelanie wody będzie możliwe
Żeby wytworzyła sie flora bakteryjna w akwarium musi być żródło amoniaku - np. kilka wytrzymałych rybek (mieczyk, gupik, płatka, molinezja) i/lub ślimaki (najlepiej ampularie), można też jako pożywkę dla bakterii sypać suchy lub mrożony pokarm albo jakieś wynalazki Sery stosować.
Dodatki...przy laniu chemii i podniesieniu temperatury może przydać Ci się napowietrzacz, zastanów się jakie wybrać wkłady do filtra, Jeżeli chcesz mieć sporo roślinek i zrobić sobie jakąś kompozycje/aranżację to już teraz powinnaś się tez zastanowić nad podłożem, nawozami i dodatkowym oświetleniem, ewentualnym nawożeniem Co2
Więcej grzechów już nie pamiętam