Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « Jak przygotować od podstaw akwarium 375 litrów?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak przygotować od podstaw akwarium 375 litrów?  (Przeczytany 9154 razy)
BeStol
Bywalec

« : Czerwiec 28, 2008, 13:27:17 »

Za około dwa tygodnie dojdzie do mnie akwarium 375 litrów, dlatego już teraz chciałabym się zaopatrzyć w konieczne do jego założenia produkty, by na ostatnią chwilę nie panikować i nie szukać ich po sklepach. Chciałam przenieść do niego rybki wraz z roślinkami i korzeniami z akwarium 140 litrów, które posiadam (skład rybek w opisie profilu). Niestety w tym akwarium (140 litrów) rybki są leczone na nicienie i wiciowce. Rozumiem zatem, że przelewanie wody ze starego akwarium do większego będzie bezsensowne. Nie będę też mogła wykorzystać dotychczasowego filtra (ponieważ Tetra Tec ex700 nie nadaje się on do akwarium takich rozmiarów) i zakupiłam już filtr Tetra Tec EX1200. 
Dlatego wydaje mi się, że najsensowniejsze będzie założenie zupełnie nowego akwarium (od podstaw) i dopiero później przeniesienie do niego zdrowych już - mam ogromną nadzieję - rybek.
W związku z tym mam kilka pytań:
- jaka grzałka będzie najbardziej wydajna do akwarium 375 litrów,
- w jaki sposób przygotować od podstaw tak duże (jak dla mnie) akwarium do przyjęcia rybek (jak zadbać o florę bakteryjną, jakie dokupić dodatki i roślinki, by gatunki rybek, kóre już posiadam, czuły się komfortowo i kiedy będę mogła je tam wpuścić (oczywiście, jeśli będą już zdrowe)
- i ostatnie pytanie: przy obsadzie, którą już mam i mam nadzieję przenieść w niezmienionym składzie do 375 litrów, jakie rybki i w jakiej ilości będę mogła dokupić (oczywiście, gdy już będę pewna, że akwarium funkcjonuje prawidłowo, a rybki czują się dobrze).
Z góry dziękuję za wszelkie rady

375 litrów
Wampi129
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 28, 2008, 19:36:26 »

No to tak ... z tą obsadą to możesz ją troszkę powieszkszyć.Napewno nie powinieneś trzymać jednego skalara.Powinny być przynajmmniej dwa a najlepiej jak cztery lub sześć, ale jeśli kupujesz akwa 375 litrów do możesz dokupić ze dwa skalary ewentualnie trzy ale nie więcej.Jeśli masz samiczkę molinezji-dokup samczyka jeśli sytuacja jest inna to na odwrót.
Możesz dokupić jeszcze z 4-5 sztuk danio.Więcej ja bym nie ruszała szczególnie, że od podtsaw zakładasz akwarium.Pamiętaj, że za nim wpuścisz tam rybki muysisz odczekać aż wytworzy się flora bakteryjna.Zakupić filtr który będzie chodził cały czas.Musisz poszukać w sklepie takiego który będzie wydajny do tego litraża.Grzałkę zakup najlepiej z termostatem.
Toxic
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 30, 2008, 13:59:05 »

Takie tam moje rady:
Zacznijmy od obsady, tak jak Wampi napisała, nie kupuj wszystkich rybek naraz gdyż może to zaburzyć cykl azotowy najlepie rozłóż zakup na co najmniej 3 raty
2 bocje wspaniałe - dokup 2-3
3 kiryski - dokup 3-5
3 żałobniczki - dokup 4-6
2 glonojady - to są zwykłe zbrojniki niebieskie? jeżeli tzw plecostomus albo gibbiceps to możesz mieć kłopoty z roślinami, jeśli chcesz to możesz 2-3 niewielkie zbrojniki dodać
2 prętniki - jakiej są płci? para lub harem będzie ok
16 neonków (?) - ok -
2 świeciiki - w ogóle mi do tej obsady nie pasują, najlepiej oddaj je do sklepu
2 rozbory klinowe - dokup 8-10
5 danio - dokup 1-5
1 molinezja- tak jak mówi Wampi - dokup samca lub samicę albo trochę więcej jeśli Ci się podobają
1 skalar - dokup 1-3
1  bojownik -ok
 I kilka zdań na temat takich rybek jak danio,razbory,neonki, żałobniczki, molinezje - należy trzymać je w ilości co najmniej 6 sztuk (oprócz molinezji - wystarczy para), powyżej tej liczby mozesz sobie modyfikować ich liczbę zależnie co Ci się podoba (np. 10 danio i 6 razborek jeżeli Ci bardziej w oko wpadły danio lub 10 razborek i 6 danio jeżeli jest odwrotnie)
Jeżeli sie nie możesz rozstać ze świecikami to możesz trzymać je w grupce 6-10 sztuk, a jakieś dwa mniejsze gatunki zostawić w 140L albo do sklepu oddać

Grzałka - przyjmuje się co najmniej 0,5W na litr - czyli 200W będzie ok, odradzam markę Elite - słyszałem o niej sporo złych rzeczy i sam mam taką - termostat jest niedokładny,
Rosliny - to zależy jakie oświetlenie będziesz mieć, na standardowym ładnie urosną żabienice, kryptokoryny, nurzańce, warto na start akwarium zasadzić rośliny szybkorosnące - ceratopteris, moczarkę, rogatka jako pomoc w uniknięciu glonów
Na dnie zrób kryjówki dla kirysków i bocji - z kamieni, łupin kokosa, korzenii - jeśli nie wyjdą zbyt efektownie umieść je z tyłu żeby nie kłuły w oczy Wink
Za około 2 tygodnie powinnaś się już uporać z nicieniami/wiciowcami więc przelanie wody będzie możliwe
Żeby wytworzyła sie flora bakteryjna w akwarium musi być żródło amoniaku - np. kilka wytrzymałych rybek (mieczyk, gupik, płatka, molinezja) i/lub ślimaki (najlepiej ampularie), można też jako pożywkę dla bakterii sypać suchy lub mrożony pokarm albo jakieś wynalazki Sery stosować.
Dodatki...przy laniu chemii i podniesieniu temperatury może przydać Ci się napowietrzacz, zastanów się jakie wybrać wkłady do filtra,  Jeżeli chcesz mieć sporo roślinek i zrobić sobie jakąś kompozycje/aranżację to już teraz powinnaś się tez zastanowić nad podłożem, nawozami i dodatkowym oświetleniem, ewentualnym nawożeniem Co2
Więcej grzechów już nie pamiętam Wink

BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Lipiec 01, 2008, 00:10:13 »

Ogromnie dziękuję za tak cenne rady. Chciałam zapytać jeszcze o kilka spraw:
- dlaczego świeciki złe?
- czy jako podłoże może być żwir rzeczny 6-cio krotnie płukany? (taki właśnie chciałam zakupić, ale mogę zmienić decyzję)
- oświetlenie dostanę wraz z akwarium: świetlówki: sylwania grolux 6500 k oraz sylwania aquastar 10 000 k (36W) - co o nich sądzisz (ja nie mam o nich zielonego pojęcia - choć co nieco starałam się znaleźć w internecie, jednak dla mnie opisy świetlówek zamieszczane w opisach sklepów internetowych nie dają wiedzy, czy właśnie takie powinnam mieć w swoim akwarium)?
- czy te wytrzymałe rybki, o których piszesz: mieczyk, gupik, itd. wpuścić zanim wytworzy się flora bakteryjna i przed wpuszczeniem innych rybek?
- jak szybko wsadzić te roślinki, o których mówisz po nalaniu wody?
Zakupiłam grzałkę Tetra 300W i filtr Tetra zewnętrzny do akwarium o pojemności do 500 litrów (Toxic, co masz na myśli mówiąc o wkładach do filtra?)
Niestety, o nawożeniu CO2 i jakichkolwiek nawozach w ogóle nie mam pojęcia  Tongue
Wampi129, ja trochę się już boję teraz kupować skalarów, bo mam wrażenie, że pasożyty, z którymi właśnie walczę w akwarium mam za przyczyną jednego z  nich Sad
Nie mam pojęcia, czy moje glonojady to zbrojniki niebieskie  Embarrassed
Toxic, moje prętniki, to raczej niestety dwa samczyki.
Choć wstyd się przyznać, do tej pory mam problemy ze sprawdzaniem parametrów wody, kompletnie nie potrafię dopasować kolorów uzyskanych w probówkach do wzorników kolorów dołączonych do testów  Embarrassed
I na koniec, bardzo bym chciała, żebyś miał rację i żebym rzeczywiście poradziła sobie z tymi pasożytami, z których leczę chore rybki, bo coraz bardziej wydaje mi się, że temu nie sprostam Cry
« Ostatnia zmiana: Lipiec 01, 2008, 00:16:41 wysłane przez BeStol » Zapisane

375 litrów
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Lipiec 01, 2008, 08:41:58 »

Ogromnie dziękuję za tak cenne rady. Chciałam zapytać jeszcze o kilka spraw:
- dlaczego świeciki złe?
Bo to afryka i jakoś do reszty nie pasuje (chociaz bojownik i razbory do neonów i skalarów tez nie bardzo - inne biotopy)

- czy jako podłoże może być żwir rzeczny 6-cio krotnie płukany? (taki właśnie chciałam zakupić, ale mogę zmienić decyzję)
Najlepszy jest 8-krotnie płukany, 4 razy wirowany i 2 krotnie odsączany i 1 raz prażony ...  Tongue
A tak serio ajlepszy będzie o granulacji 3-5 mm. Może być budowlany byle bardzo dobrze wypłukany. Zastanów się również nad jakimś substratem pod podłoże (chocby ziemia ogrodowa) jeśli chcesz mieć rosliny Smiley

- oświetlenie dostanę wraz z akwarium: świetlówki: sylwania grolux 6500 k oraz sylwania aquastar 10 000 k (36W) - co o nich sądzisz (ja nie mam o nich zielonego pojęcia - choć co nieco starałam się znaleźć w internecie, jednak dla mnie opisy świetlówek zamieszczane w opisach sklepów internetowych nie dają wiedzy, czy właśnie takie powinnam mieć w swoim akwarium)?
Trochę mało światła jak na 375 litrów (jeśli obie świetlówki 36W to razem 72W czyli jakies 0,2W/litr). Nawet mało wymagające rośliny będą miały problem przy takim świetle. Czy to co masz jest dobre ... Nie jeśli to jedyne światło - reszta zależy od oczekiwanego efektu (poszukaj na forum - jest parę wątków o oświetleniu)

- czy te wytrzymałe rybki, o których piszesz: mieczyk, gupik, itd. wpuścić zanim wytworzy się flora bakteryjna i przed wpuszczeniem innych rybek?
No może nie od razu, może gdzieś po tygodniu, i najlepiej niech to bedzie jeden gatunek (np gupiki). Tylko nie bierz ich ze sklepu (one są z azji i ich wytrzymałość dla mnie jest wielce dyskusyjna) tylko od znajomego akwarysty który ma nadmiar (taki gupiki są przystosowane do naszych warunków - trudno je "uśmiercić")
- jak szybko wsadzić te roślinki, o których mówisz po nalaniu wody?
Od razu. Rośliny się sadzi od razu.
Zakupiłam grzałkę Tetra 300W i filtr Tetra zewnętrzny do akwarium o pojemności do 500 litrów (Toxic, co masz na myśli mówiąc o wkładach do filtra?)
Zapewne ma na myśli ... wkłady do filtra. Czyli ceramikę, watę, biobale, gąbkę itp - poszukaj (filtr na 100% jest wyposażony w takie cudeńka)
Niestety, o nawożeniu CO2 i jakichkolwiek nawozach w ogóle nie mam pojęcia  Tongue
Poszukaj na forum i w necie ...
Wampi129, ja trochę się już boję teraz kupować skalarów, bo mam wrażenie, że pasożyty, z którymi właśnie walczę w akwarium mam za przyczyną jednego z  nich Sad
Zawsze jest ryzyko przywleczenia jakiegoś choróbska ... niekoniecznie ze skalarami ...
Nie mam pojęcia, czy moje glonojady to zbrojniki niebieskie  Embarrassed
Sprawdż ...

Choć wstyd się przyznać, do tej pory mam problemy ze sprawdzaniem parametrów wody, kompletnie nie potrafię dopasować kolorów uzyskanych w probówkach do wzorników kolorów dołączonych do testów  Embarrassed
Może testy są do bani ... jakiej firmy masz testy i jakie :?:

BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Lipiec 01, 2008, 08:51:01 »

1) Aquatest Zoolek pHx2   4,5-9,0    6,0-8,0
2) Aquatest Zoolek NO3    0-130mg/l
3) Aquatest Zoolek GH - KH   

375 litrów
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Lipiec 01, 2008, 08:52:47 »

Zoolek  Undecided Ten to chyba tylko kh/gh potrafi dobrze pokazać (przynajmniej u mnie ... pH z uporem maniaka wszędzie > 7,5)

anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Lipiec 01, 2008, 09:16:46 »

Zoolek dobrze pokazuje także NO3

BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Lipiec 01, 2008, 09:46:44 »

Moje kolory próbek nie odpowiadają niczemu...
Jeśli chodzi o filtr to mój ma wkłady standardowe, takie jak w każdym Tetra Tec (i ceramikę i gąbki itd). Jeśli nawet do akwarium 375l podłączę dwa filtry stary na litraż do 250 i nowy na litraż do 500, a przecież każdy z nich ma takie same wkłady "(tylko w innej ilości), to jak jeden ma się stać filtrem biologicznym, a drugi mechanicznym? Raczej nie przydzielę im obowiązków Cheesy

375 litrów
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Lipiec 01, 2008, 09:57:37 »

Podział na filtrację mechaniczną i biologiczną w przypadku filtra kubełkowego moim zdaniem nie ma najmniejszego sensu. A to dlatego, że w jakie by to media filtracyjne nie były to bakterie i tak znajdą sobie na nich miejsce i się tam zalęgną. Poza tym tak jak mówisz: obowiązków filtrom nie przydzielisz. Nawet jak wpakujesz do jednego tylko gąbkę to i tak będzie on "robił" zarówno jako filtr mechaniczny i jako filtr biologiczny. Wg mnie jak masz zbiornik 375 litrów to filtr do 500-setki w zupełności wystarczy. I nie ma najmniejszego sensu kupować drugiego kubła, który będzie robić dokładnie to samo co ten pierwszy.

BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Lipiec 01, 2008, 10:02:51 »

Zastanów się również nad jakimś substratem pod podłoże (chocby ziemia ogrodowa) jeśli chcesz mieć rosliny Smiley
Oczywiście, że chcę roślinki. Jaki substrat pod podłoże radzicie?

375 litrów
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Lipiec 01, 2008, 10:06:16 »

Najtaniej to ziemia ogrodowa wymieszana z piaskiem.
Jeśli ziemi nie chcesz to można zaopatrzyć się w specjalnie przygotowywane podłoża: Biogrunt, AquaSubstrate (chyba tak to się nazywa) - jest tego dość duży wybór.
Ja osobiście używam ziemi ogrodowej.

BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Lipiec 01, 2008, 13:20:44 »

Ziemię ogrodową zakupujesz w sklepie ogrodniczym?
Muszę się pospieszyć z przygotowaniami, właśnie dostałam informację, że nowe akwarium dojdzie do mnie nie za 2 tygodnie, ale już w przyszły poniedziałek.
Niestety, nie będę mogła wlać do niego wody ze starego zbiornika, bo tam nadal będę musiała leczyć rybki  Sad Dlatego czeka mnie przygotowanie akwarium od zupełnych podstaw.

375 litrów
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Lipiec 01, 2008, 13:26:45 »

Ziemię ogrodową zakupujesz w sklepie ogrodniczym?
Dokładnie. Kupiłem ziemię ogrodową uniwersalną. Do tego odrobina torfu, piasek, trochę keramzytu. Wszystko ładnie wymieszałem i fruuu 2-3 cm warstwa do akwarium Na to 3-6 cm żwirek 2-4 mm i gotowe.

BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #14 : Lipiec 01, 2008, 13:44:38 »

W sumie mam na zgromadzenie tego wszystkiego czas, przecież nie muszę od razu urządzać nowego akwarium od momentu, gdy stanie u mnie w domu, choć wiecie jak to jest, człowiek w takich przypadkach staje się strasznie niecierpliwy i chciałby wszystko jak najszybciej. Ale ja już tego błędu nie popełnię.
Zastanawiam się też nad przyszłym przeznaczeniem mojego aktualnego akwarium 140 litrów. Dotąd chciałam je po prostu komuś oddać, kiedy już przeniosę wszystkie rybki do nowego. Teraz jednak zastanawiam się, czy nie zatrzymać go jako "szpital", czy też akwarium "kwarantannowe"? Ono nie ma większej wartości, jest dość stare. Ale za to z całym osprzętem Tylko nie wiem, czy nie będzie za duże na takie przeznaczenie? Wcześniej do leczenia skalarów (gdy żyły jeszcze oba) użyłam akwarium 50 litrów, ale niestety musiałam je oddać. Ale miałam wrażenie, że skalary nie czuły się tam (choć były w nim krótko) zbyt komfortowo.
Co myślicie o pomyśle zrobienia z 140 litrów szpitala? Czy to nie zbyt głupi pomysł? Zależy mi na szybkiej radzie, bo muszę się określić osobie znajomej, czy je ode mnie otrzyma, czy też nie...

375 litrów
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: