Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « Jak przygotować od podstaw akwarium 375 litrów?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak przygotować od podstaw akwarium 375 litrów?  (Przeczytany 9183 razy)
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #15 : Lipiec 01, 2008, 13:46:39 »

bez sensu ,za duzy zbiornik na szpital

BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #16 : Lipiec 01, 2008, 13:54:21 »

To jakiej wielkości zbiornik byłby najbardziej odpowiedni? Doświadczenie nauczyło mnie nigdy nie kupować rybek, dopóki nie będę posiadała dodatkowego zbiornika do kwarantanny i leczenia Sad

375 litrów
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Lipiec 01, 2008, 13:55:50 »

Do takich celów nadaje się baniaczek 50-60 litrów. Moim zdaniem w zupełności to wystarczy. A ze 140-tka to ja juz bym wiedział co zrobić  Grin

BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #18 : Lipiec 01, 2008, 14:03:27 »

A co?  Smiley

375 litrów
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Lipiec 01, 2008, 14:05:12 »

Zrobiłbym z tego albo takie małe malawi albo fajniutkiego holendra.

Toxic
Stały użytkownik

« Odpowiedz #20 : Lipiec 01, 2008, 14:10:30 »

- oświetlenie dostanę wraz z akwarium: świetlówki: sylwania grolux 6500 k oraz sylwania aquastar 10 000 k (36W) - co o nich sądzisz (ja nie mam o nich zielonego pojęcia - choć co nieco starałam się znaleźć w internecie, jednak dla mnie opisy świetlówek zamieszczane w opisach sklepów internetowych nie dają wiedzy, czy właśnie takie powinnam mieć w swoim akwarium)?
Hmm, grolux jest świetlówką wspomagającą wzrost roślin, a aquastar to chyba raczej morska..?? To nie znaczy, że nie można jej stosować w awkarium słodkowodnym ,dla roślin będzie ok tylko kolor światła będzie raczej sztuczny. 72W na 375L to dla większości roślin za mało światła, gdy dołożysz kolejne 2x36W będzie wystarczająco, szukaj świetlówek o barwie ok 6500K (światło dzienne), 8000K też może być, i o jak najwyższym Ra (wskaźnik oddawania barw) wtedy ryby i rośliny będą ładnie i naturalnie wyglądać.

To jakiej wielkości zbiornik byłby najbardziej odpowiedni? Doświadczenie nauczyło mnie nigdy nie kupować rybek, dopóki nie będę posiadała dodatkowego zbiornika do kwarantanny i leczenia Sad
60-80L, większego bym nie stosował gdyż to po prostu nie jest ekonomiczne

5blue5
Bywalec

Nie ma lepszego od Neona Czerwonego!!!

« Odpowiedz #21 : Lipiec 01, 2008, 14:16:16 »

Albo ze 140 można zrobić morskie albo piekną Ameryke z neonami czerwonymi i duzo pieknych zielonych roślin jak w cholenderskim z ograniczeniem oczywiście miejsca do pływania dla neonów.

Widzew Łódź
Prosta rzecz śnić ten sen tak niewinnie jak marzyciel
Życie jak mecz jeden mecz który ważniejszy jest niż życie
Spójrz na niebo poczuj siebie zanim złapiesz oddech
BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #22 : Lipiec 01, 2008, 14:18:42 »

anrd, 5blue5: Oj, nie nie nie Undecided. Ja się na dwa akwaria nie dam namówić. Za wiele stresów przeżywam z jednym i zbyt martwię się losem podopiecznych. Kupując większy litraż wiem, że robię dobrze, ponieważ nierozmyślnie wprowadziłam zbyt wiele rybek do 140 litrów. Mam nadzieję, że po wyleczeniu w 375 wszystkie będą czuły się dobrze. I kupę wody upłynie z kranu do jej użycia w cotygodniowych wymianach, zanim zdecyduję się na zakup jakiejkolwiek nowej rybki. Już teraz wolę mieć akwa niedorybione niż przerybione. I żadna siłą nie zmusi mnie do prowadzenia dwóch akwariów: nie mam do tego umiejętności, talentu i zdrowia Embarrassed

Toxic, raczej nie dołożę kolejnych 2 świetlówek, ponieważ obudowa przystosowana będzie jedynie na 2 Undecided. Pewnie będę musiała zakupić inne świetlówki, niż te, które otrzymam z akwarium, ale zawsze tylko dwie Sad. Na pewno skorzystam z Twojej rady co do zakupu roślinności, i, MAM NADZIEJę, zostanę (przynajmniej na razie) przy takim składzie rybek jakie już mam. Zatem w takim przypadku, jakie powinnam zakupić oświetlenie? Może doradzisz mi konkretną firmę i nazwę?

375 litrów
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Lipiec 01, 2008, 14:24:37 »

Toxic, raczej nie dołożę kolejnych 2 świetlówek, ponieważ obudowa przystosowana będzie jedynie na 2 Undecided. Pewnie będę musiała zakupić inne świetlówki, niż te, które otrzymam z akwarium, ale zawsze tylko dwie Sad.
To zapomnij o roślinach ...
Co byś nie dała za świetlówki to i tak światła będzie mało ...
180W światła byłoby optimum. Niestety zwykłe standardowe obudowy są do bani pod tym względem. Proponuję zrobić sobie własną obudowę - światła można dać do woli ...

P.S.
Ta aquastar spokojnie może być ... oczywiście nie jako jedyna

BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #24 : Lipiec 01, 2008, 14:35:16 »

Teraz jestem nieco zaniepokojona.
Sprzedawca akwarium zaoferował mi 2 opcje:
1) oświetlenie standardowe 2x36 wat t 8
lub
2) ewentualna zamiana standardowej lampy zainstalowanej w zestawie na najnowocześniejsze stosowane w akwartystyce specjalistyczne oświetlenie t 5 na elektronicznych stateczniekach 2x54 waty

Wybrałam to pierwsze, ale jeszcze mogę zmienić zdanie, oczywiście za dopłatą, ale jeszcze dziś. Co mam zrobić?? Czy wybrać drugą opcję? Sama nie zrobię innego oświetlenia!

DORADŹCIE PROSZĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  Tylko do godziny 17 mogę zmienić zamówienie  Sad

Dodatkowo sprzedawca proponuje odbłyśniki Huh Warto je mieć?

« Ostatnia zmiana: Lipiec 01, 2008, 15:23:55 wysłane przez BeStol » Zapisane

375 litrów
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #25 : Lipiec 01, 2008, 15:38:59 »

Opcja druga jest zdecydowanie lepsza ... ale i tak niewystarczająca ... A t5 to żadne tam specjalistyczne Smiley bełkot handlowy.
Jednak i tak skłaniałbym się do własnej obudowy i własnego oswietlenia - mimo wszystko zdecydowanie opcja 2, potem dołożenie jeszcze jednej 54 W

BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #26 : Lipiec 01, 2008, 16:14:39 »

Zatem zamówiłam tą opcję drugą. Jestem właśnie po rozmowie telefonicznej ze sprzedawcą i przekonał mnie też do odbłyśników, choć przyznam szczerze, że nie bardzo zrozumiałam ich sposób działania, ale zapewnił mnie, że dodatkowo wpływają na zwiększenie oświetlenia. Mam nadzieję, że dobrze zrobiłam...

Sebos, wiem, że to nie to miejsce na forum, ale to przecież akwarystyczne pogaduszki. Mógłbyś zerknąć na zdjęcia mojego skalara, które zamieściłam dziś w dziale choroby w swoim wątku? Może będziesz wiedział, co się dzieje mojemu skalarowi, byłabym bardzo wdzięczna... Może ktoś jeszcze mógłby mi pomóc. Jeśli nie powinnam tego pisać w tym wątku, zrozumiem i po prostu wyrzuć ten post.

375 litrów
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #27 : Lipiec 01, 2008, 16:17:34 »

Zatem zamówiłam tą opcję drugą. Jestem właśnie po rozmowie telefonicznej ze sprzedawcą i przekonał mnie też do odbłyśników, choć przyznam szczerze, że nie bardzo zrozumiałam ich sposób działania, ale zapewnił mnie, że dodatkowo wpływają na zwiększenie oświetlenia. Mam nadzieję, że dobrze zrobiłam...
Bardzo dobrze zrobiłaś z tymi odbłyśnikami. Swego czasu też miałem wątpliwości czy one coś dają. Wątpliwości zniknęły kiedy odbłyśniki zamontowałem w pokrywie  Grin

BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #28 : Lipiec 01, 2008, 16:23:59 »

Ufff, w takim razie bardzo się cieszę, że podjęłąm taką decyzję. Dziękuję za jej potwierdzenie. Może kiedyś, jeśli tego światła będzie zbyt mało, pokuszę się o zamontowanie kolejnej świetlówki.

375 litrów
BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #29 : Lipiec 10, 2008, 21:58:24 »

Akwarium 375 litrów dojrzewa.
Mam pytanie. Rozpoczęłąm drugi etap leczenia rybek metronidazolem. Niestety, po podaniu drugiej dawki, po upływie tygodnia poczuły się gorzej. Padł jeden z kirysków. Nie mogę znaleźć bocji wspaniałych ;-(
Mam pytanie. Czy mimo złego stanu rybek, po zakończeniu leczenia metronidazolem przenieść je od razu do nowego akwarium (375 litrów)?

375 litrów
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: