Dziękuję za radę, faktycznie poczekam.
Niestety, z leczonego akwarium do nowego przeniosłam już bojownika (wydawał mi się zdrowy). Toxic radził mi mi wcześniej, by wpuścić do akwarium kilka wytrzymałych rybek, jako źródło amoniaku. Bojownik to raczej nie kilka rybek, ale , jeśli dobrze się orientuję, jest wytrzymały. Oczywiście dodatkowo sypię mu pokarm. Teraz tylko mam nadzieję, że nie popełniłam kolejnego błędu, i że bojownik w czasie przeprowadzki do do drugiego akwarium był rzeczywiście zdrowy.
Martwię się też o oświetlenie akwa. Za waszą radą wybrałam silniejsze z proponowanych przez sprzedawcę - oświetlenie t 5 na elektronicznych statecznikach 2x54 waty + odbłyśniki. Jednak Seboos miał rację, myślę że nie oświetla ono w wystarczającym stopniu akwa i będę musiała zamontować dodatkowe.
Również zgodnie z Waszymi radami wyłożyłam ziemię jako najniższe podłoże, następnie żwirek. Jednakże chyba nieroztropnie zakupiłam tez biały piasek (choć u sprzedawcy figurował również jako żwirek). Teraz martwię się, w jaki sposób będę go odkurzać, bo jestem wręcz przekonana, że mój odmulacz do dna wciągnie wszystko. Szukałam w internecie innego odmulacza, który zamiast piasku wciągnie jedynie zanieczyszczenia, jednak w żadnym z opisów nie znalazłam takiej informacji. Czy możecie mi zatem doradzić w co powinnam się zaopatrzyć do odkurzania drobnego piasku?
Poza tym, ze względu na długość akwarium (150cm) zamontuję dwa filtry - jeden już chodzi, drugi zamontuję po likwidacji mniejszego akwarium - tak by mogły filtrować wodę z obu stron akwa. Podobnie zrobię z napowietrzaczami. Zastanawia mnie jednak kwestia grzałki. Znajoma doradziła mi, by również zamontować dwie, po obu stronach, by woda szybciej się nagrzewała. Jednak grzałka, którą posiadam już w nowym akwarium dość szybko nagrzała wodę. Zatem, czy faktycznie wskazane jest zamontowanie w akwa 375l dwóch grzałek?
I na koniec chciałabym jeszcze nawiązać do utrzymywania odpowiednich parametrów wody. Na jednym z wątków znalazłam wypowiedź Seboosa, że przy
- NO3 wystarczy podmiana wody,
- przy podniesieniu ph użyć grysu koralowego lub wapienia
inna osoba na NO2 proponowała biokultury.
Na innym wątku wyczytałam o mineralizatorze do RO, np. Sera Mineral Salt, PG Hydromineral.
Na innych znowu coś innego. Czytam i czytam i mam coraz większy mętlik w głowie
![Tongue](http://akwarium.net.pl/forum/Smileys/bb/tongue.gif)
Co w takim razie wybrać i w jaki sposób utrzymać prawidłowe parametry wody?