Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Z jakich roślinek dywanik ??  (Przeczytany 2881 razy)
LukasZeeQ
Nowy
*

« : Lipiec 05, 2008, 00:03:33 »

Bardzo proszę czy mógłby mi ktoś  pomóc . Chciałbym sobie kupić jakieś roślinki do molego akwa 112l .Parametrów nie znam ale za jakiś czas kupie z kolegom na  wspułe.  Moje akwarium zostało zalane 12 dnie temu i mam w nim mech niepamientam jaki i nisko rosnące roślinki coś na h..... Sad Sad .Mech rośnie na korzeniach które wcześniej przygotowałem . Na dnie mam żwirek czarno- biały i kwarcowy biały piasek . Oświetlenie to 2 x 18W , cza świecenia to  10h .Na razie naworze  bimbrownia 1,5 l
ok. 1 bąbelek na sekundę. Smiley Smiley

Chciałbym  dywanik z małych roślinna pierwszym planie ale nie wiem jakich roślin mam użyć  , na drugim planie zamierzam posadzić kilka gatunków mchu (Taiwan Moss, Peacock moss i mech jawajski ) na korzeniach i kamieniach , a może na kokosie nie wiem jaszcze na co sie zdecyduje. Moja obsada będzie skromna na początek kilka neonów i krewetki red cherry.Głównie chciałbym sie skupić na hodowli roślin .  Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy

112l  Cheesy
-na razie 3 x rad cherry
-7 neonów innesa
-2 gupiki
-2 kiryski
-1 zbrojownik niebiezki
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #1 : Lipiec 05, 2008, 08:12:32 »

Co do dywanika to moze Glossostigma elatinoides Wink

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
akwarysta94
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Lipiec 08, 2008, 08:51:33 »

pytanko czy to Glossostigma elatinoides szybko rosnie???i czy wysoko czy szybko to nie wazne moze szybko rosnac byle zeby na gesto Smiley tylko jak bym mial to Glossostigma elatinoides to mogl bym wsadzic kiryski z gupikami??? akwarium 25l ;\ byle zeby Glossostigma elatinoides nie rusł wysoko wole taki "dywanik"
Stig_2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Lipiec 08, 2008, 08:53:51 »

Co do dywanika to moze Glossostigma elatinoides Wink

To moja roslina  Angry Angry Angry Angry

rosnie do 4cm i szybko sie rozrasta
akwarysta94
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Lipiec 08, 2008, 09:03:13 »

a czy w 25l moge zasadzic Glossostigma elatinoides bo do 25l raczej bez co2 ^^ i co do mojego poprzedniego pytania czy mogl bym wsadzic tam 2 gupiki(parka) i pare kiryskow tylko przez Glossostigma elatinoides nie bylop by widac podloza cop chyba gorsze dla kiryskow bo one to tylko po dnie ... czy bylo by to jakies utrudnienie dla nich??? chyba ze jak mi sie uda to tylko w jendym koncie je posadze ta Glossostigma elatinoides ^^
tedy87
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Lipiec 08, 2008, 09:08:00 »

według mojego doświadczenie glosia tworzy ładny trawnik w świetle ok 0,7W/litr i CO2 a kiryski i gupiki nic jej nie robią

pozdrawiam

NI MA MNIE JUŻ TU: (((

akwarysta94
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Lipiec 08, 2008, 09:24:21 »

ja nie wiedze różnicy pomiedzy glosia a Glossostigma elatinoides ^.- może ktoś powie czy bym mogł dopuscic kiryski i 2 gupiki (parka) do glosi lub Glossostigma elatinoides albo tego i tego...Bo kiryski zeruja na dole a jak tam bedzie dno cale w roslince to co beda jadly skad te resztki pokarmu ;\Huh
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #7 : Lipiec 08, 2008, 09:26:00 »

Post wyzej masz odpowiedz Wink Glosia to popularna nazwa tej glossotigmy Wink

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
akwarysta94
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Lipiec 08, 2008, 09:29:13 »

he he dobre z ta glosia...Ok moze i byla odpowiedz ze kirytski i gupiki nic nie zrobia tej roslinie ale czy roslina nie zrobi zlego kiryskomtz. jak pokarm medzie opadal na dno to moze gdzies sie zaglebic  wtej glosi i kiryski tego nie wyciagna a one tylko na dnie zeruja ;\ i co bedzie jak nie znajda pokarmu jak glosia bedzie juz za gesta ;\Huh
majkelpast
Zainteresowany
**

Zawsze i bez końca będę odwracał łeb do Słońca

« Odpowiedz #9 : Lipiec 08, 2008, 10:31:43 »

Jeszcze Hemianthus Callitrichoides - mały heniek, lileopsisy, sitowie lub ponikło....

Stig_2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Lipiec 08, 2008, 19:20:33 »

juz kilka postow wyzej byla odpowiedz ze kiryski sobie poradza i nei zaszkodzi to glupikom
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #11 : Lipiec 08, 2008, 21:08:48 »

glupikom
Gupikom!

GG 12591627

160l na ziemi!
Ariadne
Stały użytkownik

12079834 moje prywatne gg

« Odpowiedz #12 : Lipiec 08, 2008, 22:08:19 »

może z gałęzatki ?łatwo ją wyjąć i umyć(jest to nawet wskazane), jest niewymagająca i w dobrych warunkach oświetleniowych fajnie bąbelkuje (:
Meier
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Lipiec 09, 2008, 12:08:06 »

polecam jeszcze na dywanik marsilea. W sklepie jeszcze nigdy nie spotkalem ale na allegro sa czasami. Roslinka gdy ma dosc swiatla rosnie w ksztalt koniczyny jesli mniej to jeden listek, jest sztywniejsza od glosi i ma bardziej zywy zielony kolor:) u mnie mam pomieszana glosie i marsilee na calym dnie:)

Idziemy dalej zeby byc jak najblizej
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #14 : Lipiec 09, 2008, 14:47:13 »

polecam jeszcze na dywanik marsilea. W sklepie jeszcze nigdy nie spotkalem ale na allegro sa czasami. Roslinka gdy ma dosc swiatla rosnie w ksztalt koniczyny jesli mniej to jeden listek, jest sztywniejsza od glosi i ma bardziej zywy zielony kolor:) u mnie mam pomieszana glosie i marsilee na calym dnie:)
Jakie masz swiatlo i litraz? Nawozisz czyms?

GG 12591627

160l na ziemi!
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: