Apropos gupików i platek. Trochę przydługi mój wykład w innym wątku ale myślę że tutaj pasuje:
Może komuś się będzie chciało przeczytać ( nie wiem czy mi by się chciało
)
Dla znających angielski:
Taki sam problem na forum cryptozoology:
http://www.cryptozoology.com/forum/topic_view_thread.php?tid=18&pid=372986"Platies and swordtails belong to the genus Xiphophorus (X. maculatus and X. helleri, respectively), guppies to the genus Poecilia (P. reticulata). I've never seen any documentation of either swordtails or platies hybridizing with guppies, although guppy/molly (P. latipinna, P. velifera and P. sphenops) hybrids have been documented"
Tak więc nie możliwa jest krzyżówka pomiędzy gatunkiem Poecilia (gupik) a Xiphophorus ( mieczyki, platki). Oczywiście mogę się mylić i wietnamczycy to zrobili:)
Co do molinezji/gupików trwa na naszym forum dyskusja, jest to w każdym razie możliwe (wyszperałam!:))
ps. zobaczcie jaka jest różnica pomiędzy tym jak tłumaczą pytającemu na tamtym forum ( obszernie i kompetentnie) a jak na
naszym.. (nie bo nie) ..
EDIT I jeszcze jedno:
When crossing strains (not species) of livebearers, a lot of times the offspring show recessive traits. Are the pale orange "guppy-looking" fry longer than the guppy fry? If so, I'd suspect that they are the result of the swordtail getting amorous with your platy.
"Kiedy krzyżujemy rodzaje ( nie gatunki) - (np. mieczykz platka - przyp. mój ) żyworódek często potomstwo okazuje cechy recesywne Czy jasne, pomarańczowe "gupikopodobny" narybek jest większy od narybku gupików?Dlatego przypuszczam że jest on (narybek) rezultatem skrzyżowania mieczyka z platką"
Narybek przyjął więc cechy recesywne i dlatego odmiennie wygląda. Ale to nie jest przypadek bianeczki. Niemniej uważam że ciekawe.
EDIT 2: Sprostowanie do powyższego:
Cechy same z siebie mogą być dominujące albo recesywne ( jeśli obydwoje rodziców nosi geny recesywne) Często cechy które powstały wyniku z krzyżówek poszczególnego rodzaju mogą wystąpić ponownie u hybryd albo u "mieszanców międzygatunkowych" "mixed-strains: )
To mój ubogi przekład. A oto oryginał:
. A lot of times traits which have been bred out of a particular strain reoccur in hybrids or in mixed strains. The traits themsceelves may be dominant or recessive (if both parents carry the recessive genes).
[/quote]
ps. Grajewiak myślę że opinia Emi - z całym szacunkiem dla jej wiedzy - nie jest "źródłem naukowym"
I jednak wychodzi na to; - choćby w warunkach laboratoryjnych (ale skąd mieli takie warunki gdy pisali stare ksiażki akwarystyczne?
) jest to możliwe bez odwolywania się do inżynierii genetycznej.