Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6
  Drukuj  
Autor Wątek: rybka  (Przeczytany 20679 razy)
lukasz2223
:)
Stały użytkownik

Life is too short...

« Odpowiedz #60 : Lipiec 10, 2008, 11:18:52 »

I to będzie kolega Kamyk Najprawdopodobniej,znowu czytam w postach jego dziwny charakter wypowiedzi ..ah.....
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #61 : Lipiec 10, 2008, 11:21:39 »

I to będzie kolega Kamyk Najprawdopodobniej,znowu czytam w postach jego dziwny charakter wypowiedzi ..ah.....
Dokladnie Wink Ten sam litraz, podobne ryby, to samo miasto, rejestracja arona dzien po tej "aferze" Wink

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
zyga07
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #62 : Lipiec 10, 2008, 11:24:59 »

om chyba mysli ze jest tak sprytny ze nikt sie  nie skapnie.... zal

akwa 68
wielogatunkowe
akwa 200l
malawi
19maciej19
Stały użytkownik

Akwarystyka hobby na całe życie

« Odpowiedz #63 : Lipiec 10, 2008, 12:39:27 »

om chyba mysli ze jest tak sprytny ze nikt sie  nie skapnie.... zal
no żal a co zrobisz?
do nie których nic nie dociera

63l Roślinne
Obsada w budowie Cheesy
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #64 : Lipiec 10, 2008, 13:11:28 »

Heh... przebrnąłem przez te 5 stron postów. Ale warto było. ubawiłem się niesamowicie  Grin Fantazje i konfabulacje kamyka nie mają granic. Gość jest po prostu wyjątkowy.
Swoją drogą - zaproponowano aby przełączyć go w tryb moderowany... i słusznie. I przyznam się bez bicia, że z przyjemnością bym go moderował. Miałbym niesamowitą zabawę czytając jego posty  Grin

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #65 : Lipiec 10, 2008, 13:48:10 »

Swoją drogą - zaproponowano aby przełączyć go w tryb moderowany... i słusznie. I przyznam się bez bicia, że z przyjemnością bym go moderował. Miałbym niesamowitą zabawę czytając jego posty  Grin
jestem za

zyga07
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #66 : Lipiec 10, 2008, 14:21:02 »

ja tez jestem za tym zebys był moderatorem:D

akwa 68
wielogatunkowe
akwa 200l
malawi
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #67 : Lipiec 10, 2008, 18:38:32 »

Słuchajcie, pamiętacie jeszcze o czym jest ten temat?
O krzyżowaniu gupika z molinezją!
I oto co wyczytałam w książce " Ryby akwariowe - rozpoznawanie i utrzymanie" Thomas Roming s,59
Molinezja ostrousta (" Poecillia shhenops")
"W handu rzadko spotykane są formy dziko żyjące (..) Formy o wydłużonej płetwie grzbietowej powstały w wyniku krzyżowania z innymi gatunkami Poecilia na przykład z gupikiem"(Poecilla reticulata)

Z tej książki wynika więc że gupik i molinezja to ten sam gatunek Poecilla tak jak platka i mieczy to xiphophorus

Tak więc kamyk chyba przez pomyłkę powiedział raz prawdę.. Wink

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #68 : Lipiec 10, 2008, 20:44:54 »

Formy o wydłużonej płetwie grzbietowej powstały w wyniku krzyżowania z innymi gatunkami Poecilia na przykład z gupikiem"
cóż z książką się kłucić nie będę ale jeżeli w ogóle jet to możliwe to tylko w laboratoriach ( i to raczej nie w Inowrocławiu tylko w Azji) ale z pewnością nie w warunkach naturalnych!

Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #69 : Lipiec 10, 2008, 20:55:13 »

I z pewnością nie z kamykiem jako z doktorem X Wink
Niemniej informacja myślę że jest ciekawa. W książce nie ma biliografii więc nie mogę się odwołać do czegoś bardziej konkretnego.

EDIT
Zaczęłam poszukiwania w internecie. Otóż na anglojęzycznych forach często pada pytanie o krzyżówkę gupik/molinezja.Coś więc jest na rzeczy. Ponoć w starych polskich książkach akwarystycznych była informacja o krzyżowaniu.
Oto link do zdjęcia z jednego z tych forów:
http://forums.aquariumhobbyist.com/view.php?id=13667,13961
Oczywiście może to być też hybryda molinezji z jakąś inną..
Był podany także artykuł naukowy ale link wygasł.
Szperam dalej! Smiley

ps. różnica między forami zagranicznymi a polskimi jest taka że nikt nie pyta "czy ty na głowę upadłeś" gdy ktoś zapyta o taką krzyżówkę;)
ps2. nawet sobie wymyślili nazwę "moppy"  Wink
« Ostatnia zmiana: Lipiec 10, 2008, 21:11:36 wysłane przez Atria_C » Zapisane

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #70 : Lipiec 10, 2008, 21:30:51 »

Co molinezji i gupikow: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=15724.0

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #71 : Lipiec 10, 2008, 21:39:27 »

U mnie w biurze w akwarium jeden gupik endlerka od dwóch dni nagabuje platkę  Grin
Gupik jest wielkości płetwy grzbietowej platki ale w niczym mu to nie przeszkadza Grin Mały ale wariat  Grin Grin Grin Grin

Nie daj Boże abym musiała potwierdzić wynurzenia Kamyka  Grin Grin Grin Grin

"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #72 : Lipiec 10, 2008, 21:41:17 »

Apropos gupików i platek. Trochę przydługi mój wykład w innym wątku ale myślę że tutaj pasuje:
Może komuś się będzie chciało przeczytać ( nie wiem czy mi by się chciało  Wink)
Dla znających angielski:
Taki sam problem na forum cryptozoology:
http://www.cryptozoology.com/forum/topic_view_thread.php?tid=18&pid=372986

"Platies and swordtails belong to the genus Xiphophorus (X. maculatus and X. helleri, respectively), guppies to the genus Poecilia (P. reticulata). I've never seen any documentation of either swordtails or platies hybridizing with guppies, although guppy/molly (P. latipinna, P. velifera and P. sphenops) hybrids have been documented"

Tak więc nie możliwa jest krzyżówka pomiędzy gatunkiem Poecilia (gupik) a Xiphophorus ( mieczyki, platki). Oczywiście mogę się mylić i wietnamczycy to zrobili:)
Co do molinezji/gupików trwa na naszym forum dyskusja, jest to w każdym razie możliwe (wyszperałam!:))

ps. zobaczcie jaka jest różnica pomiędzy tym jak tłumaczą pytającemu na tamtym forum ( obszernie i kompetentnie) a jak na
naszym.. (nie bo nie) ..

EDIT I jeszcze jedno:
When crossing strains (not species) of livebearers, a lot of times the offspring show recessive traits. Are the pale orange "guppy-looking" fry longer than the guppy fry? If so, I'd suspect that they are the result of the swordtail getting amorous with your platy.

"Kiedy krzyżujemy rodzaje ( nie gatunki) - (np. mieczykz platka - przyp. mój ) żyworódek często potomstwo okazuje cechy recesywne Czy jasne, pomarańczowe "gupikopodobny" narybek jest większy od narybku gupików?Dlatego przypuszczam że jest on (narybek) rezultatem skrzyżowania mieczyka z platką"

Narybek przyjął więc cechy recesywne i dlatego odmiennie wygląda. Ale to nie jest przypadek bianeczki. Niemniej uważam że ciekawe.

EDIT 2: Sprostowanie do powyższego:
Cechy same z siebie mogą być dominujące albo recesywne ( jeśli obydwoje rodziców nosi geny recesywne) Często cechy które powstały wyniku z krzyżówek poszczególnego rodzaju mogą wystąpić ponownie u hybryd albo u "mieszanców międzygatunkowych" "mixed-strains: )
To mój ubogi przekład. A oto oryginał:
. A lot of times traits which have been bred out of a particular strain reoccur in hybrids or in mixed strains. The traits themsceelves may be dominant or recessive (if both parents carry the recessive genes).

[/quote]

ps. Grajewiak myślę że opinia Emi - z całym szacunkiem dla jej wiedzy - nie jest "źródłem naukowym" Wink I jednak wychodzi na to; - choćby w warunkach laboratoryjnych (ale skąd mieli takie warunki gdy pisali stare ksiażki akwarystyczne?  Huh ) jest to możliwe bez odwolywania się do inżynierii genetycznej.
« Ostatnia zmiana: Maj 25, 2009, 19:29:40 wysłane przez Atria_C » Zapisane

Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #73 : Lipiec 10, 2008, 21:41:37 »

I zapadła wielka konsternacja Wink  Grin Grin Grin To co? zrzutka dla kamyka na kwiaty w ramach przeprosin?  Grin Grin Grin

GG 12591627

160l na ziemi!
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #74 : Lipiec 10, 2008, 21:46:04 »

Czyli gwoli jasności bo sama się już gubię : gupiki (poecilia) i platki (Xiphophorus) to inny rodzaj ale jedna rodzina (Poeciliidae) tak?
I pomyśleć że taki kamyk mi takiego klina zabił ... Wink
Zrzutka na kwiaty to OK ale dopiero wtedy jak udokumentuje że gibbicepsa w swoim tajnym laboratorium rozmnożył! Grin
ps. jak dla mnie wystarczy dokumentacja naukowa objętości 20strona A4. Times New Roman 12, interlinia 1,5pkt  Grin

« Ostatnia zmiana: Lipiec 10, 2008, 22:02:18 wysłane przez Atria_C » Zapisane

Strony: 1 ... 3 4 [5] 6
  Drukuj  

Skocz do: