Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 4 5 [6]
  Drukuj  
Autor Wątek: rybka  (Przeczytany 21236 razy)
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #75 : Lipiec 10, 2008, 21:54:42 »

- choćby w warunkach laboratoryjnych (ale skąd mieli takie warunki gdy pisali stare ksiażki akwarystyczne?  Huh ) jest to możliwe bez odwolywania się do inżynierii genetycznej.
inżynieria genetyczna to dość nowy wynalazek ale sztuczne zapłodnienie nie. Azjaci od setek lat hodują rybki i wciąż na nowo kombinują jak uzyskać ''ciekawsze'' gatunki ( po mojemu mutanty)

Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #76 : Lipiec 10, 2008, 22:18:51 »

Wiecie - miałam gdzieś taką starą książkę akwarystyczną. Jak wykopię ją ze strychu u babci to może się czegoś dowiem..
Coś jest na rzeczy w każdym bądź razie. Zobaczymy czy mi starczy samozaparcia  Wink

ps. to od setek lat to jest chyba po prostu "selekcja" (tak jak się uzyskuje nowe linie hodowlane np.gupików,mieczyków) a nie sztuczne zapłodnienie..Wink

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
gregorij
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #77 : Sierpień 21, 2008, 08:00:30 »

witam, bardzo ciekawy wątek, sorry ze pozwolę sobie odświeżyć, dużo czytam na tym forum i coraz ciekawszych rzeczy się dowiaduję, zasięgnąłem opini moich guru - kolegów bardzo doświadczonych w akwarystyce którzy nie raz mi doradzali ale nie mądrością forum tylko 30letnim doświadczeniem tak więc zapytałem o ten na pierwszy rzut oka śmieszny temat i dla niektórych "forumowych zarozumialców" niemożliwy,
Przyłączam się do opcji za - czyli molinezje i gupiki moga sie krzyzowac, ale moze zaczne od początku
Pan Romek zajmuje się akwarium ok 32lat sam ma 56lat i spory bagaż doświadczenia, ale jego akwarium nie wyglada rewelacyjnie, powiem wiecej prawie bagno i smrod, totalne przerybienie, brak miejsca w akwarium bo rosliny zarosły na maksa prawie z wydy wychodzą, oczywiscie jak kazdy rasowy akwarysta z czasow PRL posiada on akwarium ramowe z kątowników; nie znam parametrów wody w jego akwa ani nie wiem co on tam wymyslil w kwestii filtrowania w kazdym razie ma jakas taka samorobke ktora dziala juz 20 lat bezawaryjnie i co RYBY ŻYJĄ  Shocked i jakie są zdrowe i dorodne nie jeden by chciał mieć ryby z takiej hodowli,
tenże Pan Roman za czasow kiedy w sklepach nie bylo niczego chodowal popularne rybki ktorymi akwarysci z grona sie obdarowywali jeden drugiemu mnoząc w swoich akwariach rożne różnosci, kiedys mając niezly mix żyworódek czyli głównie mieczyki, molinezje, zmienniaki, gupiki i masę krzyżówek, stwierdził że będzie chodował tylko gupiki bo ma dość mieszanki w akwarium. Rozdał wszystkie rybki oprócz dorosłych gupików około 30 szt,
dlugo nie musial czekac jak z 30 szt zrobilo sie ok 120szt i ku jego zdziwieniu o zgrozo myślał że zona mu molinezje małe kupiła i o mały włos nie doszło do rozwodu Grin - a tak na poważnie ku jego zdziwieniu w akwarium pojawiły sie molinezje mieszanki czarnych i zółtych takie krase i podobne do mieczyków lub molinezje białe bezbarwne ale nie albinosy coś jak samica żółtego gupika, nie powiedział mi dokładnie ile tego było bo szybko wyłowił je i oddał pozostawiając około 50 szt gupików, swoją drogą ciekawe ile te chybrydy mogły życ i czy póżniej mogły mieć potomstwo, szkoda że Pan Roman nie mial na tyle siwadomości zeby przeprowadzić badanie polegające na odseparowaniu i hodowli tych molinezji urodzonych przez samice gupika, poza tym po uporzadkowaniu akwarium i pozostawieniu tych 50 szt gupikow po jakims czasie wyciągnął jeszcze 3 molinezje ale nie byl w stanie powiedziec czy to z tego samego wykotu czy moze poraz drugi lub w czasie pozniejszym nastapily inne wykoty

reasumując stawiam teze że krzyzowki gupika i molinezji są możliwe i nie trzeba wcale żadnych chinskich laboratoriow wystarczy zapewnic dobre odzywianie oraz sporą populację jednego i drugiego gatunku - gdyż jak twierdzil ów Pan swojego czasu w akwa 350l mial okolo 180 szt roznych zyworodek z czego 130 mlodziez i male swiezo wykocone, w takim galimatiasie możliwe są roznego rodzaju krzyzowki

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #78 : Sierpień 21, 2008, 12:43:38 »

ps. Grajewiak myślę że opinia Emi - z całym szacunkiem dla jej wiedzy - nie jest "źródłem naukowym" Wink I jednak wychodzi na to; - choćby w warunkach laboratoryjnych (ale skąd mieli takie warunki gdy pisali stare ksiażki akwarystyczne?  Huh ) jest to możliwe bez odwolywania się do inżynierii genetycznej.

Mnie się to nigdy nie udało mimo iż miałam i jedne rybki i drugie i jest to przez 99% akwarystów uważane za niemożliwe. Dokładnie tak jak piszesz, moje przemyślenia nie są naukowo udowodnione więc proszę tego nie brać za jedyną słuszną prawdę! Wink

Mam nadzieję w najbliższym czasie odwiedzić kolegę, który od wielu lat zajmuje się hodowlą żyworódek i podpytać się go dokładniej jak to jest.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #79 : Sierpień 22, 2008, 14:36:58 »

Oczywiście spytasz kolegę zaraz po tym jak obejrzysz laboratorium kamyka  Wink Wybaczcie, nie mogłam się powstrzymać. Czekamy z zapartym tchem.

EDIT: a jak wrócisz to zrobimy sobie wątek na akwarystycznych pogaduszkach pt "Laboratorium kamyka" Wink
« Ostatnia zmiana: Sierpień 22, 2008, 22:09:42 wysłane przez Atria_C » Zapisane

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #80 : Sierpień 22, 2008, 15:30:44 »

Emi? Naprawdę wybierasz się do Kamyka do jego laboratorium? To opowiedz potem, jakie nowości Cię urzekły.

"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #81 : Wrzesień 30, 2008, 10:50:51 »

Oczywiście, że.... nie. Chociaż jakby kamyk jeszcze jakieś "nowości" powymyślał to chyba bym się rzeczywiście przejechała z czystej ciekawości Good !
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 30, 2008, 10:55:08 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
MaTii
Stały użytkownik

kocham te hobby

« Odpowiedz #82 : Wrzesień 30, 2008, 14:15:50 »

a ja mam prośbę podajcie mi adres tego laboratorium mam rodzinę nie daleko od inowrocławia i może się wybiorę zobaczyc te cuda natury o ile one są  ;d;d

112l
Obsada:
-1+1 mieczyki (5 małych 2,cm ;P)
-2+2 Ramirezki
- 6 kirysek spiżowy
1+1 prętnik karłowaty
1 kosiarka
zahi
Nowy
*

« Odpowiedz #83 : Maj 28, 2009, 14:38:52 »

ryby genetycznie modyfikowane Huh
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #84 : Maj 28, 2009, 16:05:46 »

Mamy XXI wiek Wink

Co do krzyzówki gupików z molinezjami, sam nie miałem takiego przypadku ale mniejsza o to. Chciałbym tylko dodać, że molinezje mają tendencje do cofania do pierwotnego wyglądu. Zwłaszcza jak się nie dba o linie i potem powstaje taki mix, to wtedy są takie szare molinezje w drobne czarne plamki (przypominają wieloplamkę) no i niektórzy potem twierdzą, że jest to krzyzówka gupika z molly Cheesy To tylko naturalny proces do powrotu pierwotnego wyglądu, po kazdym pokoleniu rybki beda miały coraz mniej plamek i w koncu staną się dziko ubarwione. Chcąc miec czyste rybki, trzeba eliminować z hodowli te z plamkami, zostawiając najbardziej poządane i to wszystko Smiley

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
lukasz2223
:)
Stały użytkownik

Life is too short...

« Odpowiedz #85 : Czerwiec 02, 2009, 20:12:01 »

no i wątek do zamkniecia.....
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #86 : Czerwiec 02, 2009, 21:04:48 »

Czemu do zamknięcia? Przyda się innym, obszernie napisaliśmy o krzyzowaniu się ryb - może ktoś jeszcze jakąś ciekawostke dołoży Smiley

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Strony: 1 ... 4 5 [6]
  Drukuj  

Skocz do: