Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Jak poprawić jakość wody po tarle?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak poprawić jakość wody po tarle?  (Przeczytany 1194 razy)
hubb
Zainteresowany
**

Co ma pływać nie utonie.

« : Lipiec 09, 2008, 10:25:41 »

W moim akwarium wytarły się barwniaki. Z parametrów kontroluję w akwarium ph i azotyny. Ph jest stosunkowo wysokie i do niedawna wynosiło powyżej 7,5. Dolałem ostatnio trochę preparatu sery i zbiłem ph do 7. Dokupiłem teraz tabletki które wprowadzają do wody CO2 (mają na bierząco zbijać ph) , ponadto (wyczytałem że barwniaki lubią świeżą wodę) codziennie robię podmianki około 5-10%. Azotyny są na niskim poziomie (nie powiem ile konkretnie bo nie mam przed sobą skali ale są w nomie) Czy robić coś więcej czy powinno to wystarczyć do udanego wylęgu?
 Afro
hubb
Zainteresowany
**

Co ma pływać nie utonie.

« Odpowiedz #1 : Lipiec 09, 2008, 17:54:59 »

Zapomniałem dodać że regularnie dodaję do wody nitrivek Sery  Afro
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #2 : Lipiec 09, 2008, 18:12:19 »

Zapomniałem dodać że regularnie dodaję do wody nitrivek Sery  Afro
a po co?
jest to pożywka dla bakterii potrzebna -a raczej mile widziana ( bo na pewno nie niezbędna) na starcie aby pszyspieszyć dojrzewanie lub np. po leczeniu aby odbudować flore bakteryjną... Ale w dojrzałym zbiorniku dodawanie sera nitrivek jest całkowicie zbędne

cortez
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Lipiec 09, 2008, 21:37:56 »

Moim zdaniem niepotrzebnie robisz tak często podmianki wody. Jaki masz duży zbiornik?
hubb
Zainteresowany
**

Co ma pływać nie utonie.

« Odpowiedz #4 : Lipiec 11, 2008, 21:44:22 »

Akwarium 60 litrów i nie wydaje mi sie żeby podmianki były zbyt częste. Wachlowanie ikry przez samicę tylko mnie w tym utwierdza. Ryby te lubią świeżą odstaną wodę. Afro
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: