Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: mam pytanie o kryptokoryne  (Przeczytany 1824 razy)
Marek868
Zainteresowany
**

« : Lipiec 09, 2008, 17:49:24 »

mam pytanie o kryptokoryne czy ona niszczxy inne rosliny jezeli tak to napiszcie jak Wink
zyga07
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Lipiec 09, 2008, 17:59:00 »

jak roslina moze niszczyc inne rosliny:D:D:D pierwszy raz takie cos słysze

akwa 68
wielogatunkowe
akwa 200l
malawi
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Lipiec 09, 2008, 18:03:50 »

jeśli chodzi Ci o chemiczną wojnę między roślinami to kryptokoryn nie tolerują np. nurzańce Smiley

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
majkelpast
Zainteresowany
**

Zawsze i bez końca będę odwracał łeb do Słońca

« Odpowiedz #3 : Lipiec 09, 2008, 18:06:16 »

jak roslina moze niszczyc inne rosliny:D:D:D pierwszy raz takie cos słysze

Może - jest to tzw. zjawisko allelopatii, polegające na wydzielaniu przez daną roślinę, do podłoża lub wody, substancji szkodzących "konkurencji" czyli innym roślinom. Jest to zjawisko powszechne w akwariach, choć zwykle w małym stopniu. Kryptokoryn jednak bym nie posądzał o "niszczenie" innych roślin

zyga07
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Lipiec 09, 2008, 18:11:02 »

przepraszam nie wiedzialem  Embarrassed Roll Eyes

akwa 68
wielogatunkowe
akwa 200l
malawi
Marek868
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Lipiec 09, 2008, 20:01:24 »

ja s;lyszalem ze ona wydziela jakies kwasy i ma duze liscie i zabiera roslinomk swiatlo
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Lipiec 09, 2008, 20:56:24 »

za działania alleopatyczne u roślin wodnych odpowiedzialne są przede wszystim kwasy fenolowe. alleopatia u roślin jest przede wszytkim pewną formą obronna przed "zjedzeniem" przez ryby bądź inne wodne żyjątka (owady) alenie tylko. część tych związków allepatycznych uwalniana jest do środowiska (wody, podłoża) już za życia rośliny (np przy wymianie liści - wiadomo z czasem starsze liście obumierają a na ich miejsce rosną nowe), a w większym stopniu po obumarciu całej rośliny. zwykle materia organiczna pochodząca z rozkładu obumarłych części roślin jest przerabiana przez bakterie, ale część związków alleopatycznych nie podlega rozkładowi z udziałem bakterii. ogólnie rzecz biorąc takie działania alleopatyczne są dośc trudne do zidentyfikowania gdyż są mało spektakularne. często potęgowane są tzw. efektem synergi - czyli działanie np różnych kwasów na raz bardzo potęguje efekt, podczas gdy ich działanie "osobno" jest niezauważalne.

alleopatia też w pewnym stopniu może odpowiadać za ograniczone występowanie glonów w środowisku zamieszkanym przez dużą ilość roślin, a zwłaszcza niektórych gatunków (moczarka) i nie jest to efekt typowej "konkurencji pokarmowej". to samo odnosi się do relacji rośliny - bakterie.

co więcej niektóre gatunki poprzez alleopatię regulują też własną populację - czyli poszczególbne egzemplarze mogą wpływać hamująco na wzrost innych roślin z tego samego gatunku. (autoinhibicja)

być może to właśnie alleopatia jest powodem tego iżniektóre gatunki roślin rosną optymalnie w świerzym akwarium, a inne (właśnie między innymi zwartki" wolą akwarium stare a zwłaszcza stare dno. może to być związane z tym iż z czasem w podłożu następuje taka kumlacja związków allopetycznych, z którymi pewne gatunki roślin sobie nie radzą. to samo w wodzie. w akwariach typu "high-tech" gdzie jednym z założeń jest częsta podmiana wody tego typu związki są usuwane z wody, natomiast w akwariach typu "low-tech" gdzie podmiany wody są ograniczone do minimum kumulacja tego typu inhibitorów jest na pewno większa i łatwiej dostrzegalna - i często z pozoru "niewytłumaczalna".

Marek868
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Lipiec 09, 2008, 21:03:31 »

mialem kryptokoryne ale wywalilem i inne rosliny zaczely zyc i rosnac ale pytam sie bo zmienilem gabke i mam labeo ktore czysci rosliny i im pomaga nie wiem wiec co im pomaga
 hcem kupic specialne plyny do rosline ale oplaca sie?HuhHuhHuhHuh
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Lipiec 10, 2008, 16:55:56 »

mam labeo ktore czysci rosliny i im pomaga
yyyyy ?
chcę kupic specialne plyny do roslin, ale oplaca sie?HuhHuhHuhHuh
jakie płyny ?
nawóz ?
ps. używaj przecinków ... trudno się czyta taką paplaninę ...

matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Lipiec 10, 2008, 22:03:34 »

Jeśli chodzi o kryptokoryny to, w grę może wchodzić jeszcze sprawa korzeni. Otóż kryptokoryny mają ogromnie rozbudowany system korzeniowy, to jest naprawde prawdziwy gąszcz długich korzonków, i one mogą utrudniać rozwój korzeni innych roslin.

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Marek868
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Lipiec 11, 2008, 06:58:59 »

chodzi mi o nawozy które wlewa sie co jakis czas a te powoduja rozwój roslin
labeo ktore mam podobno czysci rosliny pomagajac im, ale ja nie wiem jak

a slyszalem ze kryptokoryna niszczy wode po wydziela kwas ale nie jestem pewny

ORTOGRAFIA I INTERPUNKCJA!!!
« Ostatnia zmiana: Lipiec 15, 2008, 12:20:56 wysłane przez Emi » Zapisane
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Lipiec 15, 2008, 09:15:41 »

czyli chcesz zakupić nawóz
osobiście mogę Ci polecić symfonię złota z allegro
dobre opinnie zbiera też nawóż sery (florena)
a labeo raczej roślin nie czyści Wink

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: