Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: kleo_marcin - 600l ogólne  (Przeczytany 9321 razy)
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #15 : Lipiec 21, 2008, 15:17:14 »

IMO zbrojników może być rzeczywiście przy dużo... Ale 249 neonów wydaje się być w zupełności OK. a dlatego że : są to w tym akwa jedyne rybki pływające w toni , nie sa terytorialne tylko stadne a nawet ławicowe więc w grupie czują się lepiej , ich przemiana materii jest naprawdę znikoma(w porównaniu choćby ze zbrojnikiem) i nie brudzą wiele ,nie rosną duże, a jeśli chodzi o przestrzeń to nie jest tak że wypada 2l.na neonkę bo każda z nich ma do dyspozycji praktycznie całe te 600l. z koleżankami do spółki- jest się gdzie rozpędzić Wink choć neony pewnie z tego nie skorzystają bo raczej do ''pędziuchów'' nie należą Tongue
 edit: ale żeby te neonki sie czuły tam komfortowo to musisz koniecznie dosadzić roślin - one lubią gesto zarośnięte zbiorniki a tu się stresują na tym pustkowiu.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 21, 2008, 15:32:17 wysłane przez ala » Zapisane

owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Lipiec 21, 2008, 15:22:18 »

Nie wiem czy gestwiny ...? Ale zazwyczaj obsadza sie roslinami wieksza powierzchnie .Masz ich tylko pare sztuk . Ryby w tej ilosci za wczesnie wpuszczone ,stad problemy z parametrami . Nie .Nie przyjales krytyki .Oburzasz sie jak jaskiniowiec . Nie wmawiaj mi ,ze to akwarium Ci sie podoba -nie wierze . Podoba sie litraz i ilosc ryb . papa
kleo_marcin
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Lipiec 21, 2008, 15:32:46 »

Nie wiem czy gestwiny ...? Ale zazwyczaj obsadza sie roslinami wieksza powierzchnie .Masz ich tylko pare sztuk . Ryby w tej ilosci za wczesnie wpuszczone ,stad problemy z parametrami . Nie .Nie przyjales krytyki .Oburzasz sie jak jaskiniowiec . Nie wmawiaj mi ,ze to akwarium Ci sie podoba -nie wierze . Podoba sie litraz i ilosc ryb . papa
Nic tylko krytykujesz, może pokaż nam SWOJE akwarium. Jakie to masz "jedwabiste".
Większość twoich wypowiedzi to : za mało roślin Smiley
Pokaż ile to Ty masz w swoim akwarium Smiley
« Ostatnia zmiana: Lipiec 21, 2008, 15:37:36 wysłane przez kleo_marcin » Zapisane
Stig_2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #18 : Lipiec 21, 2008, 16:09:51 »

owlman ma troche racji Wink zobacz ja mam 112litrow i ile roslinek a ty w 600litrach tylko kilka sztuk to moim zdaniem troszke mało
kleo_marcin
Nowy
*

« Odpowiedz #19 : Lipiec 21, 2008, 16:12:09 »

owlman ma troche racji Wink zobacz ja mam 112litrow i ile roslinek a ty w 600litrach tylko kilka sztuk to moim zdaniem troszke mało
Macie w zupełności rację, ale dlaczego mam sadzić nowe rośliny nie czekając na to że te które mam rozrosną się Smiley
Napisz cie jaki jest sens sadzenia ile tylko wlezie, po to tylko żeby po miesiącu wyrywać nadmiar Smiley
Jeżeli się okaże (po miesiącu, albo dwóch) że mam za mało to dosadzę, chyba to jest naturalne.
Stig_2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #20 : Lipiec 21, 2008, 16:20:38 »

NO masz w 100% racje Tongue ale teraz to troszkę głupio wygląda Cheesy

a tak z innej beczki ile dałeś za to stadko neonów ??
kleo_marcin
Nowy
*

« Odpowiedz #21 : Lipiec 21, 2008, 17:56:28 »

NO masz w 100% racje Tongue ale teraz to troszkę głupio wygląda Cheesy

a tak z innej beczki ile dałeś za to stadko neonów ??
1,7 /szt. Smiley
Morfeusz04
Stały użytkownik

Triquretta-moc trzech

« Odpowiedz #22 : Lipiec 21, 2008, 18:47:59 »

Masz rzeczywiście za mało roślin, mówisz że się rozrosną no fakt ale przecież dwie nie zajmą całego akwa Grin Ja bym ci radził kupić z 5 moczarek i 5 Cabomb (są po ok.1zł za sztukę) i zobaczysz jak które Ci będą rosły lepiej  Wink Bo u mnie to moczarki rosną wyśmienicie  Wink Co do tła to weź pomyśl nad jakimś bo tak to brzydko wygląda...przecież  tło nie kosztuje majątek... co do neonków to takie stadko może być  Wink A ten facet co Ci powiedział w sklepie że 1/3 padnie to chyba chciał Cię naciągnąć na większy ich zakup....u mnie było 11 i tylko 1 zdechł a reszta się trzyma całkiem nieźle  Wink
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Lipiec 21, 2008, 20:51:28 »

Zamiescilem fote na prosbe /zadanie/ zalozyciela . Chcialem pokazac ,ze sie da . Zwrocilem tylko uwage a spotkalem sie z atakiem rekina . Moze zanim zarybil swoj zbiornik powinien najpierw zalesic ,poczekac az dojrzeje ....... itd itp . -zakladanie akwa sie klania . Ponadto , w wiekszosci /niestety/ zbiornikow tutejszych bywalcow urzadzenia techniczne odgrywaja role pierwszoplanowa . To jakies nieporozumienie . Nie chce byc zlosliwy . Ale jezeli ktos nie widzi belki w swym oku ...? Powinien odczytac to jako rade a wyszlo inaczej . Jesli chodzi o moje akwa ,to owszem ;pewnego dnia zaprezentuje tzw. step by step wlasnie tego zbiornika .  Embarrassed
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #24 : Lipiec 21, 2008, 21:00:12 »

Moze zanim zarybil swoj zbiornik powinien najpierw zalesic ,poczekac az dojrzeje ....... itd itp . -zakladanie akwa sie klania .
Tu masz całkowita rację.
. Ponadto , w wiekszosci /niestety/ zbiornikow tutejszych bywalcow urzadzenia techniczne odgrywaja role pierwszoplanowa . To jakies nieporozumienie . Nie chce byc zlosliwy . Ale jezeli ktos nie widzi belki w swym oku ...?
Nie bardzo rozumiem co masz na myśli...
Jesli chodzi o moje akwa ,to owszem ;pewnego dnia zaprezentuje tzw. step by step wlasnie tego zbiornika .  Embarrassed
Czemu akurat pewnego dnia? a nie teraz? Moglibyśmy tam np. przenieść tą dyskusję a nie zaśmiecać wątek Marcinowi. 'Ktoś' tu kiedyś pięknie powiedział: "pokaż mi swoje akwa a powiem Ci co sądzę o Tobie i Twoich radach"' (czy jakoś tak to było..) więc: Huh

kleo_marcin
Nowy
*

« Odpowiedz #25 : Lipiec 21, 2008, 21:04:53 »

Zamiescilem fote na prosbe /zadanie/ zalozyciela . Chcialem pokazac ,ze sie da . Zwrocilem tylko uwage a spotkalem sie z atakiem rekina . Moze zanim zarybil swoj zbiornik powinien najpierw zalesic ,poczekac az dojrzeje ....... itd itp . -zakladanie akwa sie klania . Ponadto , w wiekszosci /niestety/ zbiornikow tutejszych bywalcow urzadzenia techniczne odgrywaja role pierwszoplanowa . To jakies nieporozumienie . Nie chce byc zlosliwy . Ale jezeli ktos nie widzi belki w swym oku ...? Powinien odczytac to jako rade a wyszlo inaczej . Jesli chodzi o moje akwa ,to owszem ;pewnego dnia zaprezentuje tzw. step by step wlasnie tego zbiornika .  Embarrassed
Wcale nie prubujesz się przechwalać Smiley hehehe. Wink

Popatrz od kiedy jestem na forum a zrozumiesz że ja się uczę, nigdy nie twierdziłem i nie twierdzę że wiem cokolwiek o akwarystyce. Pierwsze moje akwarium miałem jakieś 15lat temu, a ostatnie 10 lat temu, od tamtej pory minęło parę lat. W tamtym czasie namiętnie wymieniało się wodę i czyściło filtry pod bieżącą wodą co tydzień Smiley. Nie sprawdzało się nic poza twardością wody.

Zaznaczę to jeszcze raz (może ostatni) Mam zamiar poczekać, aż roślinki się rozrosną. Do tego czasu nie mam zamiaru "wkurzać" rybek niepotrzebnym pchaniem rąk do zbiornika. Nie wiem jak u Was, ale u mnie po każdorazowym sadzeniu roślin, rybki są bardzo zestresowane.
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #26 : Lipiec 21, 2008, 21:16:25 »

Ala kusicielka  Wink . Marcin . Moze nalezalo najpierw wejsc na forum ..? A potem zakladac akwarium . Ja tez pamietam te czasy ,o ktorych mowisz .Ryby ,tym bardziej w tej ilosci ,wpuszcza sie po rozrosnieciu roslin . Absolutnie nie zycze Tobie ani im zle , ale konsekwencje moga byc bolesne . Nie wiem czy wiesz ,ale przy kilkuset rybach roslin powinno byc duzo,duzo wiecej . I to na starcie . Rosliny pelnia inne ,wazniejsze role niz ozdobne .  papa . Bede sledzil watek .
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #27 : Lipiec 21, 2008, 21:26:49 »

Nie wiem jak u Was, ale u mnie po każdorazowym sadzeniu roślin, rybki są bardzo zestresowane.
Nie wiem jak u Ciebie ale kiedy ja wkładam rękę do zbiornika, ryby podpływają i skubią moją rękę (może to śmieszne ale tak jest).
Poza tym aby zminimalizować stres takie prace można wykonywać przy zgaszonym świetle.

kleo_marcin
Nowy
*

« Odpowiedz #28 : Lipiec 21, 2008, 21:45:08 »

Nie wiem jak u Was, ale u mnie po każdorazowym sadzeniu roślin, rybki są bardzo zestresowane.
Nie wiem jak u Ciebie ale kiedy ja wkładam rękę do zbiornika, ryby podpływają i skubią moją rękę (może to śmieszne ale tak jest).
Poza tym aby zminimalizować stres takie prace można wykonywać przy zgaszonym świetle.
Skubią to mnie podczas przyklejania tabletek, ale jak masz zbiornik wysokości 80cm, to nie tak łatwo jest posadzić cokolwiek, ręka jest za krótka i trzeba się "wychylać" aby sięgnąc dna, nie mówiąc o sięganiu dna przy tylnej ściance Smiley) Stąd zestresowanie ryb.
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #29 : Lipiec 21, 2008, 21:49:17 »

Można sobie w sklepie z artykułami medycznymi kupić pinsetę (tak to się pisze???) o długości np 30 cm (mam taką). Koszt - 25 PLN.

Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: