Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Jaki filtr do 25l  (Przeczytany 8912 razy)
lukaszkne
Nowy
*

« : Lipiec 10, 2008, 11:04:30 »

Jestem nowy i chciałbym wiedziec jaki filtr, grzałke i co jeszcze mam kupic do akwarium 25l .
zyga07
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Lipiec 10, 2008, 11:11:29 »

grzałke to 50w a filtr??? masz ich pełno na allegro:D lepiej tam poszukaj:D

akwa 68
wielogatunkowe
akwa 200l
malawi
jemioluszka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Lipiec 10, 2008, 11:12:23 »

Roll Eyes a niech będzie ze jestem dobra

filtr najlepiej kaskada albo zewnętrzny, który jest drogi i raczej do tak małego akwarium nie nadawałby sie
grzałka z termostatem na twoje akwarium 30W była by może i nawet za doza ale nie wiem czy są mniejsze
gąbka pod akwarium
żwir
termometr
skrobaczka do szyb
waż do wymiany wody i odmulacz, który możesz zrobić sam jest nawet temu watek poświecony
wiadro
wyłącznik do światła z programatorem

niech inni coś dodadzą jak o czym zapomniałam

126l:
5 neonów czerwonych
5 neonów inessa
5 kirysków pstrych
3 otoski
parka pretników karłowatych
krewetki amano
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #3 : Lipiec 10, 2008, 11:26:20 »

A co chcesz tam trzymac ze tak niesmialo spytam? Wink
« Ostatnia zmiana: Lipiec 10, 2008, 11:37:38 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
calypso
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Lipiec 10, 2008, 13:29:14 »

grzałkę możesz sobie narazie darować kupisz jak bedzie zima. programator to też zbędny bajer no chyba że nie bedziesz mógł wlączać i wyłączać światła o tej samej porze. zamiast skrobaczki polecam czyścik magnetyczny skrobaczką łatwo porysować szyby. jeśli chodzi o filtr to tak jak pisali zewnetrzny-kaskada żeby nie zajmowało miejsca w akwa. na allegro kupisz za niewielkie pieniądze. nie musi być firmowy wystarczy że kupisz zwykły i zmienisz gąbkę na lepszą(polecam gąbki od filtrów takich podłaczanych pod brzeczyk sam używam i momentalnie czyści wode)
lukaszkne
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Lipiec 10, 2008, 15:57:39 »

Dzieki za podpowiedzi. Jeszcze nie wiem co tam bede trzymał
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Lipiec 10, 2008, 18:24:30 »

grzałkę możesz sobie narazie darować kupisz jak bedzie zima. \

Tutaj się nie zgadzam. Grzałka z termostatem jest konieczna jeśli kolega chce trzymać np. bojownika i inne tropikalne ryby.
Nie będzie przecież w stanie utrzymać stałej temperatury ok 25 stopni! ( a już z pewnością nie przez jesień)
Tak więc - dorzć jeszcze grzałkę z termostatem

EDIT - ewentualnie testy do wody ( pH, No2, No3 - czy o czymś zapomniałam). Chyba że będziesz chodził do zoologicznego z próbkami Wink

I dużo roślin
Powodzenia!
« Ostatnia zmiana: Lipiec 10, 2008, 18:28:46 wysłane przez Atria_C » Zapisane

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
calypso
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Lipiec 10, 2008, 19:42:17 »

w takim 25 l akwa bedzie napewno jakaś żarówka energooszczędna więc bedzie wode grzała. grzałka z termostatem tylko podnosi ci temp.(przez te 3 miesiące jest bezużyteczna) teraz to bez grzałki napewno jest 27st. już mi się kilka razy zdażyło podczas takich upałów że było w akwa 31st.(ale kostki lodu dały rade sprawe załatwić he he) Shocked
akwarysta94
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Lipiec 11, 2008, 05:17:13 »

wiec tak mam w poradniku sera podzial grzałek na jakie litry i jest napisane 20litrów-30litrów(25w), 30litrów-50litrów(50w) jeżeli wybierzesz dobrą żarówkę to ci nie bedzie grzało owszem taka standardowa jaka mamy w lampach ta najtańsza jest do niczego (daja ja standardowo przy zakupie pokrywy (przynajmiej ja tak miałem) ale jak wymieniłem na energooszczędną to już mi nie grzeje nawet w upały temp trzyma sie na równym poziomie nawet wnocy gdy mam wyłączone światło a jeszcze coś do tej grzałki ja mam 50w i myśle że taka była by lepsza np.przy gupikach,bojownikach ja mam grzałke cały rok włączoną i niemamm problemów z temperatura ale oczywiście nieznaczy to że 25w nieda sobie rady to już wybur należy do ciebie czy chcesz mieć szybko podgrzewana wode (50w) czy wolniej (25w) ale 25w pewnie bedzie tańsza...
Pamiętaj też żeby akwarium nie stawiać w okolicach okna ani drzwi...
tedy87
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Lipiec 11, 2008, 07:20:19 »

co do grzałki to może takie coś?? http://www.allegro.pl/item390714744_nowosc_super_bezpieczna_cienka_grzalka_25w.html ??

pozdrawiam

NI MA MNIE JUŻ TU: (((

calypso
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Lipiec 11, 2008, 15:21:43 »

wiec tak mam w poradniku sera podzial grzałek na jakie litry i jest napisane 20litrów-30litrów(25w), 30litrów-50litrów(50w) jeżeli wybierzesz dobrą żarówkę to ci nie bedzie grzało owszem taka standardowa jaka mamy w lampach ta najtańsza jest do niczego (daja ja standardowo przy zakupie pokrywy (przynajmiej ja tak miałem) ale jak wymieniłem na energooszczędną to już mi nie grzeje nawet w upały temp trzyma sie na równym poziomie nawet wnocy gdy mam wyłączone światło a jeszcze coś do tej grzałki ja mam 50w i myśle że taka była by lepsza np.przy gupikach,bojownikach ja mam grzałke cały rok włączoną i niemamm problemów z temperatura ale oczywiście nieznaczy to że 25w nieda sobie rady to już wybur należy do ciebie czy chcesz mieć szybko podgrzewana wode (50w) czy wolniej (25w) ale 25w pewnie bedzie tańsza...
Pamiętaj też żeby akwarium nie stawiać w okolicach okna ani drzwi...

żarówka ci nie grzeje wody to dziwne bo energooszczędna się nagrzewa . nie mów że najtańsza jest do niczego zobacz na moje akwa ja mam 2 energooszczędne 14w . jak ci się woda w akwa nie grzeje podczas upałów to ty chyba masz klime w pokoju.  podczas upałow jest wyższa temp otoczenia i siłą woli musi się grzać nie opowiadaj głupot. niech kolega narazie nie kupuje żadnej grzałki jeśli bedzie miał za niską temp to wtedy ale na ten okres jest zbędne
akwarysta94
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Lipiec 11, 2008, 15:32:16 »

ja mówie prawde jak niechcesz wieżyć to nie poprostu w dobrym miejscu mam ustawione i temp. mi sie trzyma niemoge jej zbic;\ ale grzac tez nie musze mam 26*C i nigdy nie dojrzałem zmiany ;\a co do żarówki miałem namytśli ta taka najtańsza tą najzwyklejsza(nie energooszczędną) tylko tą najzwyklejsza...
jacekpiwo
Stały użytkownik

120l 20l + 20l(obecnie tarliskowe)

« Odpowiedz #12 : Lipiec 12, 2008, 00:18:49 »

to może ja sprostuje

woda nagrzewa się od temperatury otoczenia czyli powietrza (żarówki nagrzewają powietrze) i światła (i tu też żarówki) w lecie temperatura powietrza jest wyższa i swiatła też jest więcej bo słonce daje światło nawet w cienu tylko że odbite

a grzałka jest potrzebna i latem do unormowania temperatury teraz pada więc mamy mniej swiatła i ciepła więc temperatura w akwa jest niższa a gdy jest słonecznie wzrasta a skoki temperatur są najgorsze
djdzej1000
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Lipiec 20, 2008, 16:38:59 »

Witam wszystkich i znów jedna mądra.
1. Grzałka to podstawa pomaga utrzymać stałą temp.
2. Filtr Fan-mini plus ( 4,2W, do zbiornika 30-60l ), możesz dokupić deszczownicę i wieszak magnetyczny.
3. Jesli chodzi o rybki to na początek Gupiki pamiętaj, że na jednego samca przypadają 2,3 samice.
4. Korzeń można kupić lub zrobić samemu ( patrz. zrób to sam ).
5. 2,3 roślinki i tu musisz poczytać jakie mają wymagania i do takiego małego zbiornika ciężko coś wybrać, polecam mech jawajski,
    i Moczarka Argentyńska- temp. 12-28, szy7bko rośnie, pH 5-10 i ma minimalne wymagania.
6. Siatka do wyłowu ryb.
7. Parę kamieni lub łupinka z kokosa.
8. Termometr.

To chyba wszystko, pozdrawiam i liczę na fotki.
lukasz2223
:)
Stały użytkownik

Life is too short...

« Odpowiedz #14 : Lipiec 20, 2008, 16:49:28 »

3. Jesli chodzi o rybki to na początek Gupiki pamiętaj, że na jednego samca przypadają 2,3 samice.
5. 2,3 roślinki i tu musisz poczytać jakie mają wymagania i do takiego małego zbiornika ciężko coś wybrać, polecam mech jawajski,
    i Moczarka Argentyńska- temp. 12-28, szy7bko rośnie, pH 5-10 i ma minimalne wymagania.
na początek gupiki...zapomniałes dodac,ze po 3 tygodniach będzie ich tam z25 pływało..Co do rośilnek to liczba 2,3 to chyba cos ci sie pomyliło,Może i Akwarium jest małe ale 2.3 roslinki to tak jak by ich prawie nie było,-Roslin WIĘCEj  nawet 10 na początek własnie i nie koniecznie wszystkie szybkorosnące.Pozdrawiam
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: