Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: jakie oswietlenie - co radzicie  (Przeczytany 2522 razy)
kertyz
Nowy
*

« : Lipiec 10, 2008, 14:34:31 »

witajcie serdecznie mam akwarium o pojemosci 60 litrow firmy aqell sory za pisownie nie pamietam jej szesciokatne o wysokosci ok 50 cm , mam klopot bo bede musiala wymienic oswietlenie obecnie mam standardowe o mocy 11 watt ale wiem ze na taki litraz to za malo, mysle o osietleniu 40 watt. ale jestem ograniczona dlugoscia w rachube wchodzi swietlowka o dl 30 cm. i ewentualnie druga ale musi byc o dl 25 cm . nie wiem cio bedzie lepsze. i ile to moze kosztowac. bo co dwie glowy to nie jedna

Wczoraj sprobowalam podlaczyc bimbrownie dla roslinek ale najprawdopodobiej ze wzgledu na zbyt male oswietlenie procesy nie zachodzily jak powinny. Rybki nie plywaly tylko staly przy powiezchni, wiec pozegnalam sie z bimbrownia na jakis czas do momentu zwiekszenia mocy swietlowek.

Prosze poradzcie mi jakie swietlowki dobraci by oczywiscie z zruinowac budrzetu, bo w kakadu zaproponowali mi takie ze wlos mi sie zjezyl.
pozdrwiam
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Lipiec 10, 2008, 14:36:59 »

może świetlówki kompaktowe ?

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
kertyz
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Lipiec 10, 2008, 14:45:25 »

chciała bym by proces fotosyntezy po ponownym wystartowaniu bimbrowni przebiegał bez zakłóceń  a jaką moc tych świetlówek???
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Lipiec 10, 2008, 14:47:53 »

2x15W ?
ofc. jeśli 15W są, bo nie znam na pamięć w jakich mocach występują Wink
w każdym razie coś koło tego
~30W może być trochę za długa

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
kertyz
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Lipiec 14, 2008, 13:32:59 »

a co myslicie o takiej żarówce typowo do oświetlania roślin tylko niestety nie występuje w mniejszych mocach niż 60 watt co moze sie stać z roslinkami jak dam taką żarówę no oczywiście będe musiała przerobić obudowę. Widziałam ją dziś w jednym z warszawskich hipermarketów. cena samej żarówki ok ciekawe jak kształtuje sie reszta.

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Lipiec 14, 2008, 14:28:53 »

a możesz podać jak najwięcej info o tej 60W żarówce. masz dość nietypowy baniak i stąd kłopoty z dobraniem oświetlenia. przy tej wysokości będzie ci trudno doświetlić dno czyli będzie kłopot ze wzrostem roślin trawnikowych.

natomiast jeśli chodzi o wpływ natężenia światła na rośliny (zadałaś to pytanie w temacie który ci zamknąlem) to generalnie decydując się na zwiększenie światła musisz przede wszytkim odpowiedzieć sobie na pytanie czy chcesz i jesteś w stanie stworzyć takie warunki roślinom (nawożenie) by mogły z dodatkowej mocy oświetlenia skorzystać. jeśli nie wykorzystają tego rośliny mogą to zrobić glony.

takna prawdę powinnaś najpierw zaplanować sobie ile i jakie gatunki roślin chcesz uprawiać i wtedy dobierać oświetlenie.   

calypso
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Lipiec 14, 2008, 18:08:17 »

a nie lepiej wsadzić ci  2 żarówki energooszczędne 2x17w? wtedy spoko możesz dawać co2.
futurer
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Październik 20, 2008, 15:36:38 »

moje akwarium ma dno o wymiarach 27 cm na 55 cm i jest wysokie na 32 cm. W sumie daje to niecałe 50 litrów. nie wiem jakie oświetlenie, z tego co czytałem to najlepiej byłoby świetlówki (ale jaką ?) chciałbym użyć odbłyśnika, czytałem że potęguje on działanie świetlówki, więc czy np 15 wat wystarczy. Chciałbym żeby konstrukcja nie była szersza od mojego akwa. No i czy to wystarczająca moc do prawidłowego rozwoju roślin no i rybek oczywiście ?? Czy żarówka też nadaje się do tych celów z uwzględnieniem roślin i rybek oczywiście  ?
Pozdrawiam
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Październik 20, 2008, 20:03:34 »

nie pogniewacie się jak się podepnę?
pytałem już na forum o świetlówki energooszczędne - powód prozaiczny nie stać mnie (na teraz) na dodawanie 2 jarzeniówki do moich 72l
teraz mam 15W i jednak powoli niektóre rośliny marnieją - zwłaszcza heterka, a glony mają się coraz lepiej...
(akwa dojrzewa ma ponad 2 tygodnie)
kupiłem już 5 krewetek Amano ale jeszcze sobie nie radzą
czy mogę zmiwnić 15W jarzeniówkę na 2x15 lub 2x18W żarówek energooszczędnych?
wiem, że nie będzie idealnie ale widzę że moim roślinką chyba brakuje...?
fotki i opis roślin i akwa w podpisie
proszę o opinie

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: