Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « labeo, skalary, bocje, kiryski - czy mogą żyć razem?
Strony: [1] 2 3 ... 7
  Drukuj  
Autor Wątek: labeo, skalary, bocje, kiryski - czy mogą żyć razem?  (Przeczytany 39283 razy)
BeStol
Bywalec

« : Lipiec 12, 2008, 01:18:19 »

Witam
Jestem od około tygodnia w trakcie przygotowywania nowego akwarium 375 litrów. Chciałabym w nim zagościć labeo bicolor, skalary, bocje i kiryski. Czy to dobry skład? Jeśli nie, to z jakimi rybami może żyć labeo?
Co do urządzenia akwarium podoba mi się pomysł urządzenia "czarnej wody". Czy labeo może żyć w takiej wodzie?
Dla osób, które czytały moje inne tematy: postanowiłam zatrzymać 2 akwaria, resztę rybek w akwarium 140 litrów (2 prętniki, 3 żałobniczki, 5 danio, 2 rozbory, 2 świeciki, neonki - chyba, że któreś z nich mogą też żyć z labeo bicolor).
« Ostatnia zmiana: Lipiec 12, 2008, 11:29:15 wysłane przez BeStol » Zapisane

375 litrów
fantasy_0911
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Lipiec 14, 2008, 19:31:59 »

moj labeo gania inne rybki..strzeze on swojego terytorium zbyt mocno..:/
BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Lipiec 16, 2008, 20:21:20 »

Czy bocje wspaniałe mogą żyć w tzw czarnej wodzie?
Czy wrzucenie do wody w akwarium kilku liści ketapangu do akwarium którejś z rybek wymienionych w opisie mojego profilu?

375 litrów
papuga1993
Gość
« Odpowiedz #3 : Lipiec 16, 2008, 20:41:34 »

To już jest szczyt lenistwa !!!
Tu masz trochę informacji o bocjach :/
http://www.superakwarium.pl/bocja-wspaniala-id407.html
http://www.akwa.aip.pl/bocja.html
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bocja_wspania%C5%82a
http://www.bocje.com/BWS.htm
P.S
Następnym razem wejdź na www.google.pl wpisz nazwę jakiejś rybki i klikaj sobie w linki ok?
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Lipiec 16, 2008, 20:51:20 »

Papuga, gdybyś nie zauważył koleżanka nie pyta o to co to jest bocja ale czy może żyć w czarnych wodach.
Może potrafisz udzielić odpowiedzi? Jeśli tak to gdzie jest ta odpowiedź (bo ttylko linkujesz)
Ja przyznaję się że nie potrafię.
A co do BeStol to zapewne dziewczyna ma większą wiedzę o rybach od Ciebie. Przynajmniej nie daje złych rad..
Sorry, ale musiałam się wypowiedzieć. Undecided

ps.
Czy wrzucenie do wody w akwarium kilku liści ketapangu do akwarium którejś z rybek wymienionych w opisie mojego profilu?
To zdanie nie jest jasne Wink

ps2. wydaje mi się że problemem mogłoby być utrzymanie w czarnych wodach pH na poziomie 6,5 - ale zapewne da się zrobić. Nie wiem,nie jestem znawczynią czarnych wód Wink
« Ostatnia zmiana: Lipiec 16, 2008, 21:00:22 wysłane przez Atria_C » Zapisane

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Lipiec 16, 2008, 21:08:10 »

bocje wspaniałe występują w czarnych wodach azjatyckich. możesz im zatem zafundować taką aranżację. nie przesadź tylko z zakwaszeniem wody. poniżej ph = 6 nie powinieneś zchodzić.

inna kwestia to to, że trochę mały litraż bocjom zaoferowałeś i ja na twoim miejscu bym je wydał.  w ogóle taki galimatias w tej twojej obsadzie jak na Manhattanie. przemyśl to.

Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Lipiec 16, 2008, 21:14:19 »

szymonw - z tego co wiem to BeStol ma przeprowadzkę do 375l i dlatego pyta Wink

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #7 : Lipiec 16, 2008, 21:15:50 »

szymonw - z tego co wiem to BeStol ma przeprowadzkę do 375l i dlatego pyta Wink

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=16180.msg144657#msg144657 Wink

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Lipiec 16, 2008, 21:33:16 »

dzięki za podpowiedź.

pozwoliłem sobie zatem scalić oba wątki.

a tak przy okazji. powiem szczerze że labeo bicolor mi w czarnych wodach nie pasuje. ten  gatunek potrzebuje weż wody o odczynie zbliżonym do obojętnego.  a co do agresywności. widziałemkiedyś układ labeo + kilka bocji wspaniałych w baniaku. tzn labeo nie widziałem tylko wiedziałem że gdzieś tam jest. siedział non stop w kryjówce i przeganiał bocje które do niej się pakowały - aż się nauczyły.

inna kwestia, że skalary i bocje to też jak krawat do smokingu nosić.

BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Lipiec 16, 2008, 21:36:25 »

Papuga, wierz mi, wiele czytam o rybkach, które mam w swoim akwarium, zarówno na google, jak również na forach akwarystycznych. Na forum wodnego świata przeczytałam chyba wszystkie posty, ze słowami bocja, czarna woda oraz ketapang. Już wcześniej wyczytałam w jakim środowisku powinny żyć bocje. Jednak nigdzie nie znalazłam informacji, czy będą się czuły dobrze w czarnej wodzie, zdaję sobie sprawę, że z opisów warunków życia tych rybek powinnam wywnioskować to sama, jednak przyznaję się szczerze, że nadal trudno mi logicznie odpowiedzieć sobie na własne niejasności Embarrassed.  Na razie cały czas tworzę nowe akwarium i dlatego wolę się poradzić doświadczonych osób. Oczywiście dokładnie poczytam informacje na linkach otrzymanych od Ciebie, ale przyznam się Tobie szczerze, że nadal zdarza mi się nie zrozumieć wielu fachowych pojęć, dlatego proszę Was tu o pomoc. Pewnie masz rację, że powinnam starać się szukać sama większej ilości informacji, ale całkiem szczerze, będę czuła się pewniej, gdy będę mogła je z Wami skonfrontować. Mogę zapewnić, że Twoja odpowiedź zmotywuje mnie do większego zaangażowania do samodzielnego szukania.
Atria, dziękuję za pamięć o moich dotąd chorych rybkach;). Faktycznie, strasznie niejasno zadałam pytanie. Szperając po stronkach internetowych, opisach w sklepach akwarystycznych oraz czytając wypowiedzi o ketapangu na Forum wodnego świata dowiedziałam się, że wprawdzie nieznacznie, jednak wpływa on na zmniejszenie ph wody oraz ma korzystne działanie na zdrowie rybek. Znalazłam również informację, iż można go zakupić w wersji Tropicala oraz można kupić całe jego liście. Nigdzie jednak nie znalazłam informacji, czy liście ketapangu mogą szkodzić pewnym gatunkom ryb. Ponieważ myślę o dodaniu do mojego akwarium kilku takich liści, chciałam dowiedzieć się, czy nie będą one szkodzić niektórym z rybek, które posiadam (wiem, dla jakich są szczególnie wskazane, jednak innych informacji nigdzie nie znalazłam).
Szymon, Atria ma rację, mówię o akwarium które przygotowuję 375 litrów. Wiem, że mam galimatias (niestety, jak pisałąm na Forum dawno temu, takie rybki polecono mi w sklepie i przyznam się, że w tedy faktycznie wcześniej nie szukałam informacji o ich potrzebach, zaufałam sprzedawcy). Cały czas zastanawiam się, które rybki powinnam zostawić w akwarium 140 litrów. Wiem na pewno, że świeciki nie pasują do całego składu. Wiem, że w akwarium 140 litrów popełniłam błąd, nie chcę go powtórzyć, dlatego prosiłam Was o radę. I wierzcie mi, dużo sama szukam w necie informacji o obsadach, jednak chyba nieudolnie, bo nie znajduję tam odpowiedzi na moje wątpliwości Embarrassed
Szymon i fantasy bardzo dziękuję Wam za informację o labeo, muszę zrezygnować z tej rybki w akwarium.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 16, 2008, 21:40:59 wysłane przez BeStol » Zapisane

375 litrów
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Lipiec 16, 2008, 21:42:17 »

Papuga, wierz mi, wiele czytam o rybkach, (..) Jednak nigdzie nie znalazłam informacji, czy będą się czuły dobrze w czarnej wodzie, zdaję sobie sprawę, że z opisów warunków życia tych rybek powinnam wywnioskować to sama, jednak przyznaję się szczerze, że nadal trudno mi logicznie odpowiedzieć sobie na własne niejasności Embarrassed.
Bestol chyba sobie żartujesz?  Przejęłaś się tym co pisze Papuga? Gdyby przeczytał choć 1/4 tego co Ty to dawałby o połowę mniej złych rad Wink
Trochę wiary w siebie!

EDIT
Bestol: przesadzasz. Gdyby wszyscy byli tak zaangażowani i taktowni jak Ty to forum byłoby o wiele,wiele ciekawsze!
Forum jest od pytania.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 16, 2008, 22:11:29 wysłane przez Atria_C » Zapisane

BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Lipiec 16, 2008, 22:08:28 »

Nie Atria, nie przejęłam się, jednak myślę, że ma rację. Może faktycznie powinnam bardziej przyłożyć się do samodzielnego szukania informacji, zanim tu zapytam. Myślę, że to dobra rada i nie odbieram tego, co napisał jako chęć dokuczenia mi. Rozumiem, że wielu doświadczonych akwarystów mogą irytować tak banalne pytania jak moje. Proszę jednak, postarajcie się mnie zrozumieć, nadal początkuję i nie chcę kolejny raz popełnić błędów. To dla mnie bardzo ważne, by przygotować nowe akwarium bezpieczne dla rybek. Forumowicze tu bardzo mi pomogli, dlatego tak bardzo liczę na wszelkie wskazówki, nawet tak krytyczne jak papugi

375 litrów
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Lipiec 16, 2008, 22:20:53 »

no dobrze kobiety - dziewczyny (jak tam wolicie) dajcie już spokój papudze. chciał przecież dobrze. macie takie same kłopoty ze zrozumieniem jego intencji jak on ze zrozumieniem posta, na który odpowiedział Wink

a wracajac do tematu. to połączenie bocji z żaglowcami mnie frapuje. żaglowce to ryby dość stateczne i lubiące ład i porządek w akwarium (takie mam wrażenie). wszędobylskiebocje, które dodatkowo dorastają do sporych rozmiarów nawet w warunkach akwariowych (kilkanaście cm) zupełnie sąnie do pogodzenia z żaglowcami pod tym względem.  oczywiście oba gatunki są piękne i w sumie wymagania mają dośc zbliżone. ale "charakterologicznie" to zupelnie inny klimat. nie wiem jak to się  skończy. czy na przykład żaglowce nie bedą przez to bardzo płochliwe.

spróbuj poszperaćtrochę w galerii, obsadach itp możejuż ktoś testował takie połączenie bo ja się jeszcze nie spotkałem (przynajmniej na dłuższą metę z pełną świadomością tego co się robi)

może zamiast bocji pomyślisz o jakichś zbrojnikowatych? (ot taka polemika)

BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Lipiec 16, 2008, 22:36:30 »

Szymon, dziękuję za rady, poszperam. Przyznam szczerze, że jeszcze nie słyszałam o ewentualnej rozbieżności w trzymaniu skalarów i bocji. Znalazłam tu informację o ewentualnym niebezpieczeństwie trzymania w jednym akwarium skalarów i neonków. U mnie jednak, mimo znaku zapytania w profilu, nadal jest 16 neonków, a były w akwarium z dwoma skalarami (zanim jeden z nich padł).
Znalazłam informację, że w czarnej wodzie mogłabym zagościć: "małe stadko skalarów (ok.  6 szt.!), kilku parek małych pielęgniczek (np. Ramireza, Kakadu, Borelli, Agassiza), duże stadko neonów (najlepiej 30-50 szt., zwłaszcza neony Axelroda tzw. czerwone), dużą ilość (min. 20 szt.) kirysków (wspaniałych czyścicieli dna), otosków (wspaniałych glonojadów, małej wielkości, a wysokiej skuteczności, w przeciwieństwie do, zwłaszcza starszych, zbrojników). Wskazane są również stadka małych bystrzyków czy tetr." Według tej informacji "danio, bocje i inne jednak pochodzą z Azji i nie za bardzo pasują do tego zestawu." Najbardziej szkoda mi bocji, ponieważ bardzo podobają mi się te rybki... Czy tak właśnie powinna wyglądać obsada mojego akwarium?

375 litrów
Toxic
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Lipiec 16, 2008, 22:41:12 »

spróbuj poszperaćtrochę w galerii, obsadach itp możejuż ktoś testował takie połączenie bo ja się jeszcze nie spotkałem (przynajmniej na dłuższą metę z pełną świadomością tego co się robi)
Ja przez kilka miesięcy miałem parę skalarów i 6 bocji w jednym akwarium, jeszcze akwa z tą obsada wisi w galerii. Z tym, że mam mniejszy gatunek - lohachata, w momencie zakupu były niewiele większe od samców gupika i skalary próbowały nawet na nie polować Smiley Ogólnie niewiele ryby miały ze sobą do czynienia gdyż bocje głównie śmigały przy dnie lub w krzaczkach kryptokoryn, a skalary zajmowały wyższe partie. Para regularnie miała tarło, zachowywała się normalnie, śmiało  i na bocje raczej uwagi nie zwracała. Ale zrezygnowałem ze skalarów gdyż tak jak pisze Szymon - nie za dobrze wygląda takie zestawienie.

Strony: [1] 2 3 ... 7
  Drukuj  

Skocz do: