Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « labeo, skalary, bocje, kiryski - czy mogą żyć razem?
Strony: 1 [2] 3 4 ... 7
  Drukuj  
Autor Wątek: labeo, skalary, bocje, kiryski - czy mogą żyć razem?  (Przeczytany 39303 razy)
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #15 : Lipiec 17, 2008, 07:59:45 »

Tak troszkę z innej beczki, ale temat jest też o labeo.
Szymonw - powiedziałeś kiedyś że labeo będzie niedlugo akwarystyczna perełką. Dlaczego?
Czy znajduje się na tej sławnej liście ryb których nie można będzie importować?

ps. tak apropos bocji: link z innego wątku ale wydaje mi się ciekawy (jest nawet filmik) Nie sądziłam że mogą być takie wielkie ;)Ogólnie jest tam sporo informacji nt. bocji (o ile ktoś zna dobrze angielski)
http://www.loaches.com/species-index/clown-loach-chromobotia-macracanthus
« Ostatnia zmiana: Lipiec 17, 2008, 08:20:43 wysłane przez Atria_C » Zapisane

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Lipiec 17, 2008, 10:11:15 »

Tak troszkę z innej beczki, ale temat jest też o labeo.
Szymonw - powiedziałeś kiedyś że labeo będzie niedlugo akwarystyczna perełką. Dlaczego?
Czy znajduje się na tej sławnej liście ryb których nie można będzie importować?

nie pamiętam bym wypowiadał się akurat o labeo, ale faktycznie wypowiadałem się kiedyś (na innym forum) o wprowadzonym od 15 lipca br. zakazie ryb z rodziny karpiowate (cyprinidae) z Malezji i wpływie tego zakazu na dostępność i w konsekwencji wzrost ceny poszczególnych gatunków na rynku.

zakaz już obowiązuje i obejmuje ryby z rodzajów (między innymi): danio, carassius (m.in. karaś ozdobny - welon), właśnie labeo, puntius (różne gatunki brzanek), rasbosa

trudno orzec jak ten zakaz wpłynie na sytuacjęna naszym rynku ale wiem że firmy importujące z terenu Malezji wysyłały do swoich odbiorców europejskich - także polskich - stosowne pisma jeszcze przed wprowadzeniem zakazu napędzając sobie koniunkturę w okresie przejściowym.

i nie mówimy tu o rybach z odłowu ale przede wszystkim z ferm hodowlanych, które nie spełniają wymogów weterynaryjnych (tak w uproszeniu) a Malezja to potentat jeśli chodzi o import gatunków ryb "tropikalnych".

BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #17 : Lipiec 17, 2008, 11:59:19 »

Na jednym z wątków znalazłam wypowiedź Turysty, cytuję: "Z kupnem Bocji się pospiesz bo jest na liście zakazanych ryb z importu . Krótko mówiąc jest takich 350 gatunków których za niedługo nie dostaniemy. Aktualne info od importera".

375 litrów
Morfeusz04
Stały użytkownik

Triquretta-moc trzech

« Odpowiedz #18 : Lipiec 17, 2008, 12:03:42 »

Ja tam widzę bocje w każdym sklepie ;p A poza tym to te rybki raczej nie są z odłowów tylko z hodowli... Wink
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Lipiec 17, 2008, 12:31:02 »

Ja tam widzę bocje w każdym sklepie ;p A poza tym to te rybki raczej nie są z odłowów tylko z hodowli... Wink

oczywiście że z hodowli - specjalistycznych ferm hodowlanych, ale przy użyciu metod wspomagających - np. wstrzykiwania gonadotropin, czy też mechanicznego wyciskania ikry. a te hodowle to niby gdzie są twoim zdaniem - na zapleczu sklepu akwarystycznego Wink. pisałem przecież że zakaz dotyczy także ryb z hodowli. 

a w warunkach akwariowych rozród jest dotychczas niepotwierdzony

BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #20 : Lipiec 17, 2008, 15:46:27 »

Bocje to piękne ryby, bardzo zależałoby mi na ich obecności w akwarium. Znalazłam informację, iż do biotopu tej rybki należą, między innymi: Bojownik wspaniały, Grubowarg dwubarwny (Labeo bicolor), Razbora klinowa, Wielkopłetw wspaniały, Piskorek, Gurami mozaikowy, Gurami dwuplamisty, Skrzeczyk pręgowany, itd - źródło http://www.akwa.aip.pl/azjapldwsch.htm. Czy to zatem dobry skład rybek w akwarium? I chyba znalazłam odpowiedź na pytanie, czy labeo może żyć z bocją Smiley. z drugiej strony skalary to również piękne ryby, jednak z innego biotopu. Będę musiała podjąć iście męską decyzję, co wybieram Undecided. Czy możecie doradzić mi, który z biotopów łatwiej utrzymać?
Na innej stronce znalazłam informację, iż bocje mogą żyć z prętnikami.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 17, 2008, 16:01:10 wysłane przez BeStol » Zapisane

375 litrów
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Lipiec 17, 2008, 16:18:00 »

Hej

To ja pisalem o labeo Smiley Tak to prawda, szymow już to wyjaśnił. W sklepach zostały póki co 'resztki' labeo, macie jeszcze szansę je kupić - ja od razu 4szt. zakupiłem Wink

Z bocjami u nas zaczyna być cienko, ciekawe czy w ogóle jeszcze się pokażą w sklepach w tym roku (chociaż i w przyszłym Sad ).

Bocje z labeo to już temat rzeka Smiley Wszystko zależy, na jakiego labeo trafisz. Bocje można trzymać z prętnikami jak najbardziej, nie widzę zadnych przeciwskazan (oczywiscie w odpowiednio wiekszym akwa).

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #22 : Lipiec 17, 2008, 16:24:28 »

Raffy, piszę o 375 litrów Smiley. Cały czas szukam informacji o rybkach, które mnie interesują. Znalazłam informacje, że labeo bywają agresywne względem siebie, do ryb czerwonych i czarnych - http://www.akwa.aip.pl/labeobic.html. Raffy, to Twój opis? Smiley Im więcej czytam, ty mam większy mętlik w głowie Embarrassed.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 17, 2008, 16:29:45 wysłane przez BeStol » Zapisane

375 litrów
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Lipiec 17, 2008, 16:48:51 »

labeo bicolor bywają agresywniejsze wraz z wiekiem. są to ryby terytorialne więc ta agresja to zachowanie obronne. dlatego też zwykle hoduje się pojedyńcze egzemplarze w zbiornikach gdyż jest to "agresja" przede wszytkim wewnątrz gatunkowa. w dużych zbiornikach można hodować kilka osobników - wtedy te zachowania "agresywne" niejako rozkładają się na wiekszą ilośc egzemplarzy i poszczególne osobniki mogą nawetnie ustalać terytoriów. podobnie zachowują się grubowargi zielone labeo erythrurus z tym że ogólnie uchodzą za gatunek mniej "temperamentny".  są podobne w ubarwieniu. potrafią też przyjmować prawie czarne zabarwienie ciala i różnią się wtedy od dwubarwnych tylko kolorem płetw grzbietowych i brzusznych. może na nie się zdecyduj

Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Lipiec 17, 2008, 17:04:52 »

Raffy, piszę o 375 litrów Smiley. Cały czas szukam informacji o rybkach, które mnie interesują. Znalazłam informacje, że labeo bywają agresywne względem siebie, do ryb czerwonych i czarnych - http://www.akwa.aip.pl/labeobic.html. Raffy, to Twój opis? Smiley Im więcej czytam, ty mam większy mętlik w głowie Embarrassed.

Nie, to nie mój opis Smiley

Ja miałem już kilka razy labeo, są to naprawdę niesamowite ryby. Najbardziej szanuję grubowargi dwubarwne - labeo bicolory. Te rybska to dopiero mają charakter i łatwo nie dają ze sobą pomiatać Smiley Po kilku latach ich chowu, powiem jedno - są agresywne do rybek podobnego koloru co one albo kształtu. U mnie bywały agresywne wobec kosiarek (nie dziwię się, w końcu to też grubowargi) i do sumatr (ze względu na czerwonawe zabarwienie płetwy ogonowej) oraz do molinezji black molly (czarny kolor ciała) Smiley

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Morfeusz04
Stały użytkownik

Triquretta-moc trzech

« Odpowiedz #25 : Lipiec 17, 2008, 18:08:26 »

oczywiście że z hodowli - specjalistycznych ferm hodowlanych, ale przy użyciu metod wspomagających - np. wstrzykiwania gonadotropin, czy też mechanicznego wyciskania ikry. a te hodowle to niby gdzie są twoim zdaniem - na zapleczu sklepu akwarystycznego Wink. pisałem przecież że zakaz dotyczy także ryb z hodowli. 

uuuu to wielka szkoda ... ale rzeczywiście jak te rybki mają tak męczyć to lepiej je wycofać z obiegu...  ale bocje i tak są dosyć drogie u mnie w sklepie kosztują 14 zł.... pewnie za jakieś 10 lat to będą poszukiwane przez akwarystów ;p i jedna będzie kosztować z 200 zł ;p
Toxic
Stały użytkownik

« Odpowiedz #26 : Lipiec 17, 2008, 19:33:34 »

. Czy możecie doradzić mi, który z biotopów łatwiej utrzymać?
Jeżeli nie wpływasz na parametry wody (jak np. w black water - ketapang, szyszki, olchy, wywary itd.) to właściwie każdy biotop utrzymuje się tak samo - trzeba karmić ryby, podmieniać wodę, czasami odmulać, robić przycinkę i filtr czyścić Smiley Tyle.  Oczywiście łatwiej jest pielęgnować mało kłopotliwe i wytrzymałe ryby, z roślinami tak samo - jeżeli pisze, że jest łatwa w uprawie to tak właśnie jest, nie trzeba się specjalnie gimnastykować z nawozami, przycinkami i oświetleniem Smiley.  Ja polecałbym szeroko pojęty biotop azjatycki - głównie ze względu na ciekawe ryby.

Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #27 : Lipiec 17, 2008, 21:56:15 »

Tak apropos bocji to ponoć udało się je rozmnożyć w warunkach akwariowych w roku 1996 i jest to opisane w magazynie
"British Magazine "Practical Fishkeeping", Feb.'96. " Wink
http://www.loaches.com/articles/clown-loach-breeding-related-items
Tal sobie wędrowałam po tej stroniei nie mogłam sie powstrzymać Wink

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
Morfeusz04
Stały użytkownik

Triquretta-moc trzech

« Odpowiedz #28 : Lipiec 18, 2008, 11:13:33 »

Tak apropos bocji to ponoć udało się je rozmnożyć w warunkach akwariowych w roku 1996 i jest to opisane w magazynie
"British Magazine "Practical Fishkeeping", Feb.'96. " Wink
http://www.loaches.com/articles/clown-loach-breeding-related-items
Tal sobie wędrowałam po tej stroniei nie mogłam sie powstrzymać Wink

Możliwe ;p Ale bardzo mnie ciekawi czy dożyła któraś do dojrzałości płciowej
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #29 : Lipiec 19, 2008, 14:53:38 »

co do bocji i labeo to powiem ze u mnie jest spokoj Grin bocje uwazaja labeo za "przywodce" stada i plywaja za nim wszedzie Cheesy ale za to kosiarki maja przegwizdane zycie z nim, jak wplyna na jego polowe akwarium to sa ostro odganiane na "swoja" czesc Grin

8317910

Strony: 1 [2] 3 4 ... 7
  Drukuj  

Skocz do: