xenotodon
|
|
« Odpowiedz #30 : Lipiec 22, 2008, 22:04:27 » |
|
labeo to dosyć wredny gatunek! nie łączyłbym go z żadną z powyższych ryb. w dzień dyrektor będzie spoko a w nocy szaleje, aż się woda gotuje! ponadto może być tylko jeden w akwarium! do labeo polecam wszelkie średnioagresywne pielęgnice z ameryki środkowej i południowej np. mekka itp. (wiem, że labeo jest z azji) po za tym uważam, że jeżeli chcesz robić ciemne wody ameryki to po co ci labeo daruj go sobie, a unikniesz frustracji.
|
|
|
|
|
|
|
BeStol
|
|
« Odpowiedz #31 : Lipiec 28, 2008, 02:19:00 » |
|
Dziękuję wszystkim za rady;) Nie wiem, czy nie powinnam zacząć nowego wątku, jednak zostanę tutaj, bo znacie już moje dylematy co do składu akwarium;) Pewnie to zabawne, ale dopiero po ponad 2 tygodniach wpuściłam moje rybki do akwarium, czyli 26 lipca. Moje stare akwarium - 140 litrów znalazło już nowego właściciela, przeniosły się wraz z nim: 2 świeciki, 5 danio i 2 prętniki (cały czas pomagam jak umiem prowadzić nowej właścicielce to - moje dotychczasowe - akwarium). W moim akwarium 375 litrów są rybki widniejące w opisie profilu. Wiem, że niewskazane jest trzymanie skalara z bocjami wspaniałymi, jednak skalar jest rybką uratowaną, dzięki Wam, i nie umiem się z nim rozstać. Wiem, że skalar jest rybą stadną i nie powinnam trzymać go samego. Na razie rybki w nowym akwarium czują się dobrze (przynajmniej tak wygląda). Moje akwarium: - 2 filtry zewnętrzne Tetra: EX1200 i EX700 - 2 deszczownie - 2 pompy napowietrzające: 4 kostki napowietrzające - 4 korzenie - 3 łupiny kokosa z wydrążonymi otworami - 2 rurki drewniane - roślinność - żywa - podłoże: żwir rzeczny, otoczaki, - grzałka 300W Tetra (na razie 1, w zamiarze zakup drugiej) Skład rybek jak w opisie profilu. zero leków, zero uzdatniaczy Mam ogromną, ważną dla mnie prośbę. Doradźcie mi proszę, jakie rybki powinnam dokupić? Jeśli nadal będziecie odradzać mi trzymanie skalarów z bocjami, oddam skalara w dobre ręce (mam taką możliwość i nie mówię o nowej właścicielce mojego dotychczasowego akwarium). Bardzo Was jednak proszę o radę, jakie rybki powinnam dokupić i w jakiej ilości? Czy powinnam oddać jakieś rybki? Nie chcę popełnić kolejnego błędu z przerybieniem, jaki miałam, dzięki sprzedawcy w sklepie zoologicznym, w starym akwarium.Bardzo liczę na Wasze rady. Proszę też o informację, jakiej wielkości akwarium powinnam kupić w celach kwarantanny i leczniczych/
|
|
|
|
375 litrów
|
|
|
Toxic
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #32 : Lipiec 28, 2008, 11:25:25 » |
|
A to będą czarne wody czy akwarium towarzyskie? Na pewno powinnaś zwiększyć ilość bocji, kirysków i żałobniczek - to stadne rybki.
|
|
|
|
|
|
|
BeStol
|
|
« Odpowiedz #33 : Lipiec 29, 2008, 11:49:02 » |
|
Jednak odeszłam od pomysłu czarnych wód, choć w akwarium umieściłam elementy charakterystyczne dla tego biotopu: korzenie, liście ketapangu. Myślę o oddaniu skalara (przyznam, że marzyłam o hodowli tych rybek w akwarium, jednak postawię na bocje wspaniałe, a jak twierdzicie, te dwa gatunki nie powinny być razem). Za Waszą radą zrezygnowałam również z zakupu labeo (choć bardzo tego żałuję). Myślałam o zakupie: - 10 neonków czerwonych (razem z neonami inessa które posiadam będzie 26 neonków) - 2 bocji wspaniałych (razem z bocjami które już posiadam w akwa będzie 5 bocji) - 3 kirysków (razem z kiryskami które posiadam będzie 5 kirysków) - 3 żałobniczki (razem będzie 6 żałobniczek) - 6 pręników Myślałam też o zakupie 5 danio (nie wiem czy będą odpowiednie do tego składu) - proszę Was o opinię.
Czy powyższy skład rybek będzie odpowiedni do akwarium 375 litrów? Czy akwarium nie będzie przerybione? Czy jednak powinnam zrezygnować z zakupu niektórych rybek i zamiast nich zakupić inne? Będę wdzięczna za wszelkie, zwłaszcza krytyczne, wskazówki, co do wybranego przeze mnie składu rybek.
W piątek jadę na "rybkowe zakupy" do Gdańska. Czy możecie polecić mi w tym mieście jakiś konkretny sklep, w którym w miarę bezpiecznie mogę zakupić rybki?
I jeszcze jedno, na jednym z wątków, pt: Parę pytań nowicjusza znalazłam wypowiedź Seboosa na temat wskazanego działania deszczowni, cyt: "Teoretycznie ruch tafli wody wypiera CO2, ale jeśli jest delikatny to jest ok. Lepiej mieć lekko wyparte CO2 niż podusić ryby. Zawsze i tak coś się rozpuści. U nas jest zawsze lekki ruch wody a rośliny i tak bąblują (może nie jest to fabryka tlenu ale jest OK)". W przypadku mojego akwarium ruch wody na powierzchni jest dość intensywny (powodowany przez 2 deszczownie i 4 brzęczyki). Czy powinnam ograniczyć intensywność powierzchniowego ruchu wody poprzez skręcenie deszczowni i pomp napowietrzających?
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 29, 2008, 14:24:11 wysłane przez BeStol »
|
|
375 litrów
|
|
|
Toxic
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #34 : Lipiec 29, 2008, 15:40:10 » |
|
W 375L z ilością ryb możesz trochę poszaleć w dodatku mając taką filtrację Z tych gatunków co masz i planujesz to danio (jeżeli znajdziesz to polecam d. choprae - wg mnie są najładniejsze) , kiryski i żałobniczki możesz (nawet powinnaś) trzymać w większej ilości, po 10-15 sztuk. Jeżeli chodzi o labeo to do wpuszczenia Labeo frenatus nie widzę przeciwskazań - trochę się rozeznałem w temacie i od kilku dni mam go w akwarium razem z kosiarkami, bocjami lohachata i kiryskami. Nie objął terytorium, pływa po całym akwa, czasem śmiga z bocjami i brzankami - u mnie to całkiem towarzyska rybka Z labeo bicolor może być zupełnie inaczej, w każdym bądź razie ja na niego się nie odważyłem. Jeżeli nie przesadzisz z kiryskami to mogłabyś na dnie mieć jeszcze jeden gatunek bocji lub/i kilka zbrojników albo glonojada syjamskiego, a pod powierzchnię oprócz prętników możesz dać harem gurami lub bojownika. Co do Co2 to tutaj masz takie mądre tabele: http://forum.aqualublin.net/index.php/topic,801.msg6566.html#msg6566A co do regulacji deszczowni i pomp - obserwuj rybki - jeśli oddychają szybko - zwiększaj napowietrzanie. Jeżeli powoli - jest ok.
|
|
|
|
|
|
|
BeStol
|
|
« Odpowiedz #35 : Lipiec 29, 2008, 18:22:26 » |
|
A co myślisz o takim pełnym składzie akwarium 375 litrów (podaję łącznie z rybkami posiadanymi w profilu)?: - 5 bocji wspaniałych - 2 bocje lohachata - 5 kirysków - 10 neonów czerwonych - 10 neonów czarnych - 16 neonów inessa - 10 żałobniczek - 6 prętników - 10 danio choprae Mimo wszystko boje się labeo, zwłaszcza przy neonkach
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 29, 2008, 18:51:48 wysłane przez BeStol »
|
|
375 litrów
|
|
|
Aniape
Super aktywny
gg 13198444
|
|
« Odpowiedz #36 : Lipiec 29, 2008, 18:54:19 » |
|
Moim zdaniem: 5 bocji wspaniałych 13 kirysków pand prętniki 2+4 lub 30 neonów jednego gatunku (takie, które najbardziej Ci się podobają) 10 żałobniczek Jeżeli zmierzysz i podasz parametry wody, to może mogłabyś się pokusić o parkę pielęgniczek Ramireza lub harem pielęgniczki Kakadu. Ale to zależy od wody.
|
|
|
|
"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
|
|
|
BeStol
|
|
« Odpowiedz #37 : Lipiec 29, 2008, 19:07:42 » |
|
Aniape, piszesz: "prętniki 2+4 lub " co masz na myśli? Mam już 16 neonów innesa, zatem pozostałe powinnam zakupić w tym samym gatunku? Przepraszam, że dopytuję tak dokładnie, jednak muszę podjąć decyzję do piątku, a nie chciałabym popełnić wcześniejszego błędu z przerybieniem oraz z nieodpowiednim doborem rybek (niestety popełniłąm już ten błąd w mniejszym akwarium )
|
|
|
|
375 litrów
|
|
|
Aniape
Super aktywny
gg 13198444
|
|
« Odpowiedz #38 : Lipiec 29, 2008, 19:36:42 » |
|
BeStol, prętniki trzyma się w haremach czyli 2 samce + 4 samiczki Co do neonów, to Twój wybór ale moim zdaniem po prostu jedno stadko ale większe prezentuje się bardziej efektownie niż kilka mniejszych. Dlatego zaproponowałam neony jednego gatunku. Proponuję też kiryski pandy albo kiryski spiżowe. Oba gatunki są niezwykle ruchliwe i bardzo wesołe. Aż przyjemnie na nie patrzeć/ Bardzo dobrze, że tak się dopytujesz. Nie wiele osób tak robi a potem płacz i zgrzytanie zębów.... Koniecznie sprawdź te parametry dla pielęgniczek. To fajne rybki i bardzo ciekawe.
|
|
|
|
|
|
|
BeStol
|
|
« Odpowiedz #39 : Lipiec 29, 2008, 20:04:18 » |
|
Jutro sprawdzę parametry wody i dam znać. Do sklepu akwarystycznego wybieram się w piątek, na razie szukam w necie informacji na temat takich sklepów w Gdańsku (bo tam właśnie jadę). Mam nadzieję, że rybki, które chciałabym kupić będą się dobrze czuły w warunkach, które przygotowałam w akwarium (pisze o nich nieco wyżej). Jeśli chodzi o prętniki, zakupię, jak radzisz, dwa samce i 4 samice (muszę sprawdzić na internecie różnice w wyglądzie, cały czas, po wcześniejszych doświadczeniach, nie ufam sprzedawcom). Bardzo podobają mi się danio choprae, o których pisał Toxic (wyszukałam zdjęcia w necie). Jeśli chodzi o neonki, zostanę przy innesa, ponieważ już takie posiadam. Posiadam również 2 kiryski: białego albinoska i drugiego szarego. Oba kiryski nie należą do najmniejszych. Są, rzekłabym, całkiem spore. Przed chwila na stronie http://akwarystyka.ok1.pl/printview.php?t=158&start=0&sid=a81eeb622053aca1b78bba4a88e376cc znalazłam informację, że kiryski panda dorastają do 5,5cm (szukam o nim informacji, bo nawet nie wiedziałam, jak wygląda ). Czy 13 kirysków to nie będzie zbyt dużo? Aniape, masz rację, 2 bocje, to nie para. Pozostanę przy bocjach wspaniałych, ponieważ mam już trzy takie rybki. Przyznam szczerze, że jestem całkowicie przerażona zarybieniem tego akwarium
|
|
|
|
375 litrów
|
|
|
Aniape
Super aktywny
gg 13198444
|
|
« Odpowiedz #40 : Lipiec 29, 2008, 20:18:49 » |
|
Jeżeli Gdańsk to polecam sklep "Okaz". Tam możesz spokojnie zaufać akwarystom. Jest tam taki duży, potężny gość i jak będzie to idź do niego w ciemno. On Ci wybierze i samce i samice prętnika. Pandy są na prawdę przefajowe, zresztą sama zobaczysz To moje ukochane rybcie. Nie rosną duże więc stadko 13 sztuk w sam raz. Będą Ci całą gromadą śmigać po akwarium. Oczywiście jak już się zaklimatyzują. Poleciłabym Ci też krewetki do czyszczenia glonów ale przy bocjach wspaniałych odpadają. Pomyśl więc o otoskach zamiast danio. Dla bocji polecam Ci także kupienie takiej rurki albo z korzenia albo ceramicznej (możesz ją obłożyć mchem) bo bocje bardzo lubią się tam pokładać. Aha i nie martw się ,jak zobaczysz bocje leżące na boku One tak odpoczywają ale jak miałaś bocje to pewnie to wiesz. Nie martw się i nie przerażaj. Ja też panikowalam.......
|
|
|
|
|
|
|
BeStol
|
|
« Odpowiedz #41 : Lipiec 29, 2008, 20:50:08 » |
|
Mówisz o tym sklepie?: 80-307, Gdańsk, Wita Stwosza 77 znalazłam informację w necie, wejdę do tego sklepu i znajdę dużego i potężnego gościa Dziękuję za rady;) Co do kirysków, które posiadam, myślę, że znalazłam nazwę szarego- to kirysek spiżowy.Zatem raz jeszcze: mam albinoska i spiżowego. Czy mogę połączyć je z kiryskami panda?
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 29, 2008, 21:23:09 wysłane przez BeStol »
|
|
375 litrów
|
|
|
Toxic
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #42 : Lipiec 29, 2008, 21:57:39 » |
|
Co do pielęgniczek to uważam, że trzymanie ich z bocjami a już szczególnie z większymi gatunkami jest o wiele gorszym pomysłem niż bocje+ skalary. Jeżeli dla skalarów żywe usposobienie bocji może być stresujące to dla pielęgniczek będzie na pewno - pielęgniczki zajmują tą samą strefe w akwa co bocje, obejmują sobie terytorium i go pilnują i można sobie wyobrazić ich samopopczucie jeśli na to terytorium wpada stadko rozganianych bocji wielokrotnie przywyższających ich rozmiarami... Poza tym pielęgniczki są dużo wrażliwsze od skalarów i taki stres może się bardzi źle dla nich skończyć. A co myślisz o takim pełnym składzie akwarium 375 litrów (podaję łącznie z rybkami posiadanymi w profilu)?: - 5 bocji wspaniałych - 2 bocje lohachata - 5 kirysków - 10 neonów czerwonych - 10 neonów czarnych - 16 neonów inessa - 10 żałobniczek - 6 prętników - 10 danio choprae Mimo wszystko boje się labeo, zwłaszcza przy neonkach Obsada ok, dobrze, że ostatecznie zdecydowałaś się na 1 gat neona i z 2 bocji rezygnujesz. Labeo frenatus możesz spokojnie wpuścić, na neonki nie będzie w ogóle zwracał uwagi.
|
|
|
|
|
|
|
BeStol
|
|
« Odpowiedz #43 : Lipiec 29, 2008, 22:09:22 » |
|
Wiem, że się powtarzam, wybaczcie proszę, ale dla mnie to bardzo ważne. Nie będę podawała ilości rybek, które zamierzam kupić, podam skład rybek, które zamierzam hodować w moim akwarium (wliczając rybki, które posiadam, wypisane w profilu): - 5 bocji wspaniałych - 5 kirysków (2 albinoski, 3 spiżowe//// ponieważ jednego albinoska i spiżowego już mam) - troszkę się boję zakupu tak dużej ilości kirysków panda, o których pisała Aniape - 30 neonów innesa - 10 żałobniczek - 6 prętników (2+4) - 2 zbrojiniki (te już posiadam_ - zaryzykuję labeo frenatus (choć marzyłam o bicolor ) Wiem, że jestem "upierdliwa", jednak raz jeszcze proszę o ewentualną modyfikację listy. Czy wpuścić jeszcze otoski?
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 29, 2008, 22:25:34 wysłane przez BeStol »
|
|
375 litrów
|
|
|
Toxic
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #44 : Lipiec 29, 2008, 22:26:56 » |
|
Wiem, że się powtarzam, wybaczcie proszę, ale dla mnie to bardzo ważne. Nie będę podawała ilości rybek, które zamierzam kupić, podam skład rybek, które zamierzam hodować w moim akwarium (wliczając rybki, które posiadam, wypisane w profilu): - 5 bocji wspaniałych - 5 kirysków (2 albinoski, 3 spiżowe//// ponieważ jednego albinoska i spiżowego już mam) - troszkę się boję zakupu tak dużej ilości kirysków panda, o których pisała Aniape - 30 neonów innesa - 10 żałobniczek - 6 prętników (2+4) - 2 zbrojiniki (te już posiadam_ - zaryzykuję labeo frenatus (choć marzyłam o bicolor ) Wiem, że jestem "upierdliwa", jednak raz jeszcze proszę o ewentualną modyfikację listy. Możesz dokupić kirysków, nie ma się czego bać, na dnie masz jeszcze dużo miejsca. Niekoniecznie muszą to być pandy - jak znajdziesz jakiś rzadszy gatunek - sterbai, julii, schwartza, metae to też możesz się zdecydować, wszystkie (przynajmniej te na rynku dostępne) kiryski mają bardzo podobne wymagania i usposobienie. Możesz też zastanowić się nad 1-3 kiryśnikami. A te zbrojniki to są zbrojniki niebieskie? Reszta w porządku
|
|
|
|
|
|
|
|