Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « labeo, skalary, bocje, kiryski - czy mogą żyć razem?
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 7
  Drukuj  
Autor Wątek: labeo, skalary, bocje, kiryski - czy mogą żyć razem?  (Przeczytany 39294 razy)
BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #45 : Lipiec 29, 2008, 22:30:58 »

Szczerze przyznam, że nie wiem Embarrassed. Według porównań zdjęć w internecie może to być zbrojnik niebieski. Ma jednak, czego nie widzę na zdjęciach w necie jakby "okulary"? "trupią główkę" na grzbiecie. Moje nie mają też tylu kropek co te na zdjęciach, ale pewnie to będą właśnie te zbrojiniki
« Ostatnia zmiana: Lipiec 29, 2008, 22:33:08 wysłane przez BeStol » Zapisane

375 litrów
Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #46 : Lipiec 29, 2008, 22:46:13 »

Możesz dokupić kirysków, nie ma się czego bać, na dnie masz jeszcze dużo miejsca. Niekoniecznie muszą to być pandy - jak znajdziesz jakiś rzadszy gatunek - sterbai, julii, schwartza, metae to też możesz się zdecydować, wszystkie (przynajmniej te na rynku dostępne) kiryski mają bardzo podobne wymagania i usposobienie. Możesz też zastanowić się nad 1-3 kiryśnikami.
A te zbrojniki to są zbrojniki niebieskie?
Reszta w porządku Smiley

Toxic, troszkę się z Tobą nie zgodzę  Grin jeśli chodzi o kiryski. Mam u siebie i pandy i sterbai i melanistus'y i powiem, że tylko pandy są ruchliwe i wesołe. Reszta to lenie to potęgi entej  Grin No czasami sterbusie trochę pośmigają Grin ale to rzadkość. Nie wiem, może to tylko u mnie, dlatego pisałam, że to subiektywna opinia.
Co do pielęgniczek, to u mnie z bocjami (ale ja mam bocje striata) nie wchodzą sobie w drogę. ramirezy zamieszkują wyższe partie akwiarium. Ale jak to bywa, co akwarium to inne zasady  Grin

"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
Toxic
Stały użytkownik

« Odpowiedz #47 : Lipiec 29, 2008, 22:58:28 »

Pewnie tak. Tutaj masz sporo zdjęć zbrojnika niebieskiego:
http://www.planetcatfish.com/catelog/species.php?species_id=49

A tutaj dwóch innych gatunków często spotykanych, które moga narobić sporych kłopotów:

http://www.planetcatfish.com/catelog/species.php?species_id=88

http://www.planetcatfish.com/catelog/species.php?species_id=148

Ewentualnie to mogłaby być jakaś L-ka, pamiętasz ile kosztowały w sklepie?

Aniape - właśnie, każe akwarium jest inne i nie jest łatwo przewidzieć jak się będą układały relacje między rybami, striata a wspaniała to duża różnica w wielkości, a pielęgniczki nie są dobrymi rybami do eksperymentów i sprawdzania niepewnych połączeń.

« Ostatnia zmiana: Lipiec 29, 2008, 23:00:36 wysłane przez Toxic » Zapisane

Toxic
Stały użytkownik

« Odpowiedz #48 : Lipiec 29, 2008, 22:58:50 »

Sorry, za dużo kliknąłem

Toxic
Stały użytkownik

« Odpowiedz #49 : Lipiec 29, 2008, 22:59:28 »

Jeszcze raz przepraszam Wink

Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #50 : Lipiec 29, 2008, 23:02:52 »

Aniape - właśnie, każe akwarium jest inne i nie jest łatwo przewidzieć jak się będą układały relacje między rybami, striata a wspaniała to duża różnica w wielkości, a pielęgniczki nie są dobrymi rybami do eksperymentów i sprawdzania niepewnych połączeń.

Masz rację, u bocji to różnica wielkości a pielęgniczki są zbyt wrażliwe na eksperymenty. A kakadu też?
ale skoro BeStol ma ponad 300l to myślę, że warto spróbować.... jak sądzisz?

BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #51 : Lipiec 29, 2008, 23:10:41 »

jeśli chodzi o moje zbroniki to najbardziej odpowiada im to zdjęcie http://www.planetcatfish.com/catelog/image.php?image_id=9217
jednak są bardzo ciemne i nie mają tylu białych kropek. Jak spojrzy się na nie z góry, czego nie widzę na zdjęciach, ro na ich grzbiecie u góry układa się regularny wzór, coś jak u kobry, mnie przypomina czaszkę. Nie pamiętam ich ceny. Szybko rosną. I są obrzydliwe;)
« Ostatnia zmiana: Lipiec 29, 2008, 23:12:39 wysłane przez BeStol » Zapisane

375 litrów
xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #52 : Lipiec 29, 2008, 23:13:37 »

faktyczny problem może wystąpić po ewentualnym tarle kakadu. kiryski a szczególnie bocje mogą pchać się do dziupli samicy kakadu i będzie zadyma.
ustawić jak najwięcej zakamarków na dnie, żeby i kakadu i bocje miały gdzie spać.
Toxic
Stały użytkownik

« Odpowiedz #53 : Lipiec 29, 2008, 23:14:24 »

Kakadu ma trochę mniejsze wymagania co do parametrów wody, ale zachowanie ma mniej towarszyskie, jest bardziej "denna" i terytorialna  - jak jakaś ryba wpłynie na jej terytorium to postara się ją przegonić, bocje pewnię ją oleją, kiryski uciekną ale jak zachowa się labeo to nie wiem. Chociaż 375L to dużo, może się tak zdażyć, że prawie wcale nie będą ze sobą miały kontaktu i będzie sielanka ale ja z bocjami i labeo żadnej pielęgniczki bym nie hodował, tak jak mówiłem - już lepiej skalary pasują.

BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #54 : Lipiec 29, 2008, 23:16:06 »

375 litrów to nie taki duży zbiornik, mój ma 150 długości, 50 wysokości i 50 szerokości. I rybki, które mam mają ze sobą kontakt, zwłaszcza przy karmieniu
« Ostatnia zmiana: Lipiec 29, 2008, 23:19:18 wysłane przez BeStol » Zapisane

375 litrów
Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #55 : Lipiec 29, 2008, 23:19:14 »

Kakadu ma trochę mniejsze wymagania co do parametrów wody, ale zachowanie ma mniej towarszyskie, jest bardziej "denna" i terytorialna  - jak jakaś ryba wpłynie na jej terytorium to postara się ją przegonić, bocje pewnię ją oleją, kiryski uciekną ale jak zachowa się labeo to nie wiem. Chociaż 375L to dużo, może się tak zdażyć, że prawie wcale nie będą ze sobą miały kontaktu i będzie sielanka ale ja z bocjami i labeo żadnej pielęgniczki bym nie hodował, tak jak mówiłem - już lepiej skalary pasują.

Toxic, burzysz moje pomysły  Grin Grin Grin Grin
chciałam 450 l z bocjami striata i pielęgniczkami kakadu a Ty mi tu wyjeżdżasz z takimi teoriami Wściekły Ech.... Grin

Toxic
Stały użytkownik

« Odpowiedz #56 : Lipiec 29, 2008, 23:26:59 »

375 litrów to nie taki duży zbiornik, mój ma 150 długości, 50 wysokości i 50 szerokości. I rybki, które mam mają ze sobą kontakt, zwłaszcza przy karmieniu
Bo jest dosyć świeży, pewnie mało zarośnięty i ryby hulają po całym akwa, jak je gęsto zalesisz to będą bardziej przywiązane do swoich ulubionych miejsc, stref. A przy karmieniu rybki na siebie uwagi raczej nie zwracają tylko na żarcie także ich kontakty nie mają żadnych następstw Smiley

BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #57 : Lipiec 29, 2008, 23:32:43 »

Faktycznie, zbiornik nie w pełni zalesiony, mam jednak nadzieję, że kryjówki które przygotowałam wystarczą. Jeśli mogę, nie wiem czy to jest zgodne z regulaminem forum, dam link do zdjęcia mojego akwarium

375 litrów
Toxic
Stały użytkownik

« Odpowiedz #58 : Lipiec 29, 2008, 23:35:36 »

Jasne, ze możesz Smiley

BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #59 : Lipiec 29, 2008, 23:42:19 »

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5c3128cbe7827682.html
Tak na razie wygląda moje akwarium, wiem że nadal brakuje roślin, może doradzicie mi co zmienić?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 29, 2008, 23:48:04 wysłane przez BeStol » Zapisane

375 litrów
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 7
  Drukuj  

Skocz do: