Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « labeo, skalary, bocje, kiryski - czy mogą żyć razem?
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7
  Drukuj  
Autor Wątek: labeo, skalary, bocje, kiryski - czy mogą żyć razem?  (Przeczytany 39329 razy)
Toxic
Stały użytkownik

« Odpowiedz #60 : Lipiec 29, 2008, 23:59:39 »

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5c3128cbe7827682.html
Tak na razie wygląda moje akwarium, wiem że nadal brakuje roślin, może doradzicie mi co zmienić?

W zasadzie nie trzeba zmieniać nic, chociaż ta plaża możen nie przetrwać ingerencji bocji i kirysków. Widać, że akwa zaaranżowane jest z pomysłem, dosadzaj roślinek według własnego uznania, tylko w większych grupach, nie po kilka jednego gatunku jak to na razie miejscami bywa Smiley
Od siebie mogę jeszcze dodać, że efektownie by wyglądały w tym akwa 2-3 czerwone lotosy. Aha , ta roślinka przed korzeniem przypomina mi anubiasa - jeśli mam rację to się go nie sadzi w podłożu - powinien być przyczepiony do kamienia albo korzenia.

BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #61 : Lipiec 30, 2008, 00:27:42 »

Nie umiem powiedzieć, jak nazywają się roślinki, zakupiłam je w zestawie dla początkujących Embarrassed. Tą roślinkę, o której mówisz przeniosłam ze starego akwarium 140 litrówi, jakoś się trzyma, nie mam pojęcia jak się nazywa Embarrassed
Właśnie czytam o lotosach, o których pisałeś, piękne roślinki, znalazłąm na allegro, czy mówisz o lotosie tygrysim?.
Plaża, o której piszesz, to przypadek, zakupiłam żwir rzeczny czarny i biały, biały okazał się być tak drobny, jak piasek. Jak bocje go przekopią to dosypię żwirku;)
W moim akwarium chyba ciągle jest zbyt mało roślin, ale nie kupię już zestawu (dla początkujących;), zamówię konkretne roślinki. W piątek odbieram kryptokoryny. Coś mi jednak nadal nie pasuje w tym akwarium, kiedyś dojdę co;)
« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2008, 00:35:18 wysłane przez BeStol » Zapisane

375 litrów
xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #62 : Lipiec 30, 2008, 00:42:01 »

dla bocji staraj się dobierać roślinki drobnolistne. czasami potrafią wycinać dziurki w roślinkach. zapewnij im też ogórka od czasu do czasu.
BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #63 : Lipiec 30, 2008, 00:44:59 »

ogórka?

375 litrów
Toxic
Stały użytkownik

« Odpowiedz #64 : Lipiec 30, 2008, 14:24:04 »

Tak, obranego ogórka można bocjom wrzucać, gotowaną marchewkę też. Z tymi roślinami to bez przesady ,dziurki robią ale bez większych zniszczeń, u mnie tylko w żabienicach czasami narobiły drobnych szkód, kryptokoryn się nie czepiały.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2008, 14:28:11 wysłane przez Toxic » Zapisane

BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #65 : Lipiec 30, 2008, 23:46:11 »

Rybki zakupione (skład akwarium w profilu), Prętników nie dostałam. Dziękuję za rady i pozdrawiam

« Ostatnia zmiana: Sierpień 05, 2008, 16:21:50 wysłane przez BeStol » Zapisane

375 litrów
BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #66 : Sierpień 05, 2008, 16:22:19 »

Pozwolę sobie odświeżyć wątek, ponieważ mam wrażenie, że zakupione rybki "giną" w moim akwarium. Gdy śmigają bocje wszystko wygląda pięknie, jednak, gdy odpoczywają w kryjówkach - akwarium robi się "ciemne". Neonki są pawie niewidoczne, choć ich dość sporo i z bliska pięknie wygląda ich ławica, żałobniczki z daleka wyglądają jak ciemna plama. Przyznam szczerze, że cały czas kusi mnie zakup drugiej ławicy neonków czerwonych.  Czy to faktycznie będzie taka zła decyzja?
Jakie inne rybki, poza prętnikami, o których myślałam do tej pory, rozświetliły by moje akwarium w partiach środkowych? (oczywiście wskazane dla dotychczasowego składu?)
Aniape, kiryski pandy są śliczne (znalazłam wiele zdjęć w necie, jednak w Okazie nie było ich, podobnie jak prętników). U siebie mam kiryski spiżowe i albinoski.Zrezygnowałam z labeo (zbytnio obawiam się ewentualnej agresywności). Z większych rybek bardzo podobają mi się mystusy. Czy zakup takiej rybki byłby odpowiedni w moim przypadku? Czy jednak powinnam sobie darować ten pomysł?
Cały czas czytam wątki w temacie "ryby akwariowe" jednak nadal trudno mi dobrać obsadę. Może macie kolejne wskazówki, jakie rybki mogę jeszcze wprowadzić do akwarium (i w jakiej ilości)?

375 litrów
xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #67 : Sierpień 05, 2008, 19:54:50 »

po primo prętniki pływają w górnych warstwach wody. po drugie mystusów wystrzegaj się jak ognia (ja nazywam je wilkami ze względu na sposób ich ataku i żerowania, uwielbiam to oglądać) - wyżrą ci całą obsadę.
po trzecie proponuję dokupienie fantomów czarnych lub czerwonych, ewentualnie bystrzyków ozdobnych, może neon czarny lub hokejówka.
Toxic
Stały użytkownik

« Odpowiedz #68 : Sierpień 05, 2008, 20:09:14 »

Mystus nie pasuje - jak każdy sum jest drapieżnikiem i pozjada małe rybki - zamiast niego możesz się zdecydować na 2-3 kiryśniki.
Prętniki raczej przebywają w górnych partiach - podobne do nich choć trochę większe są gurami dwuplamiste i mozaikowe - do Twojego akwa będą pasować 2-3 haremy.
Na środek możesz wpuścić ławicę (10-15 sztuk) brzanek (np. zielona, brokatowa, purpurowa, wysmukła itd.)  lub tęczanek (neonowa, boesemana, czerwona, trójpręga - tylko tutaj poczytaj jakie mają wymagania co do Ph i temp bo nie do końca się orientuję) lub danio lub razborek (klinowa, espei, czasami smukła się w sklepie znajdzie) lub jakieś kąsaczowate - miedziki, neony, bystrzyki, prystelki, barwieńce itd albo mniej znane a ciekawe ukośniki - wszystko to są ryby ławicowe i w ilości 10-15 sztuk będą pasować. Akwa niby jest towarzyskie, Azja + Ameryka ale mam taką sugestię, że skoro w środkowej strefie jak na razie są ryby z Ameryki (żałobniczki + neony) to należy się tego trzymać.
Na dno spokojnie możesz dołożyć 3-4 bocje wspaniałe i kilkanaście kirysków lub możesz dołożyć 1 gatunek mniejszych bocji (lohachata, striata, kubotai, karłowata,histrionica, dario, rostrata, modesta,  morleti (mysia) - niby piszą, że 2 ostatnie są agresywne ale myślę, że w akwarium tej wielkości powinny być spokojne)

xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #69 : Sierpień 06, 2008, 19:35:16 »

toxic
  z twojej listy wyrzucę kilka gatunków nie nadających się do neonów:
- brzanka zielona (podgryza płetwy), tęczanki (nieagresywna żywiołowa ryba wzbudza strach i panikę u neonów), miedziki (szaleńcze rajdy za innymi rybami), bocja  modesta a jeszcze gorzej mysia (ta to wzbudzała strach i panikę nawet u pyszczaków, niezły szatan).
pozdro papa

Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #70 : Sierpień 06, 2008, 20:47:54 »

Prętniki karłowate są do zakupienia w Zwierzyncu w Realu na Kołobrzeskiej-są nawet samiczki (przymorze)

Jako drugą ławicę proponuję razbory espei, są do zakupienia w Okazie po 3zł. Bedą się swietnie komponowac z neonami czerwonymi, do innes nie dałbym czerwonych - beda sie zlewac.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Toxic
Stały użytkownik

« Odpowiedz #71 : Sierpień 06, 2008, 22:56:36 »

toxic
  z twojej listy wyrzucę kilka gatunków nie nadających się do neonów:
- brzanka zielona (podgryza płetwy), tęczanki (nieagresywna żywiołowa ryba wzbudza strach i panikę u neonów), miedziki (szaleńcze rajdy za innymi rybami), bocja  modesta a jeszcze gorzej mysia (ta to wzbudzała strach i panikę nawet u pyszczaków, niezły szatan).
pozdro papa 
Co do brzanek to mam brokatowe (czyli odmiana zielonej) i wszystkie płetwy (m.in. gurami i bojownik) są całe, co do bocji to przez kilka miesięcy miałem wyrośnięte ok 15cm modesty i żadnych problemów nie było, znajomy w towarzyskim 200L akwa z małymi rybkami trzyma mysie i też się nie uskarżał. Jednakże opowieści o agresywności tych 2 gatunków nie wzieły się z niczego - myślę, że tutaj główne znaczenie ma ilość sztuk w stadzie, rozmiar akwa i ilość kryjówek. Modesty mają jedną tylko wadę - są przede wszystkim nocne i rzadko je widać.

BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #72 : Sierpień 07, 2008, 00:20:05 »

Na początek chcę się pochwalić, że, przynajmniej na razie, u żadnej z zakupionych rybek nie widzę żadnych oznak chorobowych (choć w pierwszych dniach martwiłam się o jedną z bocji, zauważając u niej czarne kropki na płetwie oraz o marne płetwy żałobniczek, które same doszły do siebie Cheesy). To dla mnie zaskakujące, bo wprowadzając obsadę do wcześniejszego akwarium - 140 litrów już w pierwszych dniach wiele rybek chorowało. Myślę, że to efekt zmiany sklepu, a może i ja się czegoś nauczyłam Wink. Cieszy mnie, że nie użyłam dotąd żadnej chemii w moim nowym akwarium Smiley.
Korzystając z Waszych rad do mojego aktualnego składu rybek chciałabym dodać:
- prętnika trójbarwnego (2+4)
- danio choprae (10 sztuk)/choć zastanawiam się nad rozborami espei (10sztuk) - zdecyduję się na jedną z tych "ławic"
- fantomy czerwone (10 sztuk) - choć nie jestem do końca pewna
- 2 bocje wspaniałe (razem będzie 7 ale uwielbiam te rybki;)
Czy nie przedobrzę dodając te rybki do składu opisanego w profilu?
Czy mogę do tego składu dodać otoski (jako małych czyścicieli?)

375 litrów
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #73 : Sierpień 07, 2008, 08:43:55 »

A gdzie chcesz kupić danio choprae i prętniki 3barwne? Już od  bardzo, bardzo dawna ich w handlu nie widziałem.

Twoja planowana obsada jest ok, ale zrezygnowałbym z fantomów na rzecz razbor Smiley Razbory w toni, dania bedą się góry trzymać.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #74 : Sierpień 07, 2008, 10:56:02 »

Rzeczywiście, z danio choprae mogę mieć problem. Podobają mi się jednak również danio lamparcie (Danio frankei). Ten gatunek widziałam w sklepie Okaz w Gdańsku. Faktycznie odwiedzając w ubiegłym tygodniu gdańskie sklepy nie znalazłam również prętników 3barwnych.Dotąd prawie zawsze były dostępne w sklepie w moim mieście (niestety mam jednak wrażenie, że z reguły samce), ale faktycznie w tym tygodniu też ich zabrakło. Jutro dostawa rybek do tego sklepu, być może się pojawią. Jeśli nie, raz jeszcze wybiorę się do Bydgoszczy lub Gdańska i będę szukać Smiley

375 litrów
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7
  Drukuj  

Skocz do: