Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Bąbelki powietrza na spoinach silikonowych w 450l - bać się?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Bąbelki powietrza na spoinach silikonowych w 450l - bać się?  (Przeczytany 1938 razy)
janptak
Nowy
*

« : Lipiec 12, 2008, 21:08:10 »

Witam,
Właśnie się zarejestrowałem, ale wcześniej czytałem posty na tym forum od dłuższego czasu i bardzo mi pomogły prowadzić moje 60 litrowe akwarium ogólne.
Apetyt rośnie w miarę jedzenia i od 2 dni jestem szczęśliwym posiadaczem ogromnego jak dla mnie 450l akwarium (150x50x60, gr. szkła 10mm).
Dzisiaj zacząłem dokładnie przyglądać się silikonowym spoinom i zauważyłem, że w niektórych miejscach, na łączeniach szyb bocznych są jakby bąbelki powietrza czy takie małe przerwy/szparki o wielkościach 1-3mm. Pojawiają się one w nieregularnych odstępach na łączeniach i dotyczą właściwie tylko bocznych szyb. Krawędź denna jest idealnie czarna.
Czy powinienem starać się wymienić akwarium? Czy w Waszych akwariach także zdarzają się takie bąbelki?
Proszę o odpowiedź bo martwi mnie to  bardzo.

Pozdrawiam serdecznie

60l - 5 furcatusy, 14 neony czerwony, 4 kiryski sterby, 4 kirysy nanusy, 5 amano, 2 otoski, 10 zwinniki jarzeńce.
450l - 8 otosków, 5 kosiarek, 8 amano, 2 zbrojniki niebieskie, 2x Ataya Gabonensis
bartekw
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Lipiec 12, 2008, 21:12:58 »

mysle ze na poczatek powinienes poprostu przeleciec palcem po tych spoinach aby usunac tlen , to normalne ze po zalaniu nowego akwa bable powietrza pojawiaja sie wszedzie, dalsza obserwacja napewno niezaszkodzi

tedy87
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Lipiec 12, 2008, 21:29:19 »

a one są na "sucho" czy po zalaniu??

Bo jeśli na sucho to lepiej to dokładnie sprawdzić ale moim zdaniem jeśli akwarium jest nowe to nie ma obaw Smiley

NI MA MNIE JUŻ TU: (((

janptak
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Lipiec 12, 2008, 21:39:31 »

Dziękuję za odpowiedź.
Te bąbelki (a raczej takie ubytki/przerwy) są w spoinie. Akwarium jest nowe , kilka godzin temu zalane.
Przerwy były od samego początku, nie powiększają się (pozaznaczałem flamastrem na szkle miejsca i przyglądam się czy nie powstają nowe - ) a zbiornik nigdzie nie cieknie.
Akwarium kupiłem w hurtowni i jest firmy Wromak.

60l - 5 furcatusy, 14 neony czerwony, 4 kiryski sterby, 4 kirysy nanusy, 5 amano, 2 otoski, 10 zwinniki jarzeńce.
450l - 8 otosków, 5 kosiarek, 8 amano, 2 zbrojniki niebieskie, 2x Ataya Gabonensis
Masaker
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Lipiec 12, 2008, 22:40:21 »

z teori klejenia akwa wiem ze takie babelki nie powinny miec miejsca..ale jezeli akwa nie cieknie mysla ez emozesz spac spokojnie:)
a ile dales za taki baniaczek?
janptak
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Lipiec 13, 2008, 06:08:26 »

Za zbiornik dałem 450 zł w Iquitos.pl
Dziś sprawdzałem i po jednym dniu od zalania nie ma nowych ubytków.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: