Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Pomoc!!!  (Przeczytany 4731 razy)
Chmieles
Nowy
*

« : Lipiec 16, 2008, 14:00:44 »

Witam wszystkich jestem w tym nowy ale chce wiedziec jak najwiecej Wink I moje pierwsze pytanie dotyczy ph i innych skal twardzosci wody. Moj kolega ma studnie i na niektorych stonach jest napisane, ze wlasnie ze studni najlepiej brac wode do akwariów i tu moje pierwsze pytanie czy zamiast wody ze studni moze byc zwykla z kranu?? Jeżeli tak to prosze napisac czy potrzeba z nią cos robic np.(przegotowac itd) Moje drugie pytanie dotyczy ilosci rybek planuje kupno 60l akwarium (w niedalekiej przyszlosci wieksze Wink) i jaki zestaw rybek bylby dla tego akwarium najodpowiedniejszy??

Planuję aqua 60l

W planach ambitna hodowla: glonków albo bojków

Azaichi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Lipiec 16, 2008, 14:05:34 »

Tym kolegą posiadającym studnie to ja:P...Studnia jest wiercona,woda wyciagana hydroforem...jest klarowna...W wielkopolsce(leszno) w smaku ... jak dla mnie to mineralna heh...nie uzywamy jej do picia...tylko do ogrodu...hmm...czy testerami do akwarium...mozna stwierdzic czy woda z ziemi jest zdatna do picia?;)bylibysmy obaj z chmielesem wdzięczni za pomoc:)

pozdrawiam

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #2 : Lipiec 16, 2008, 14:11:59 »

Witam wszystkich jestem w tym nowy ale chce wiedziec jak najwiecej Wink
Witamy również .
I moje pierwsze pytanie dotyczy ph i innych skal twardzosci wody.
Ph to nie to samo co twardośi. pozatym nie zadałeś pytania- czy mi się zdaje?
Moj kolega ma studnie i na niektorych stonach jest napisane, ze wlasnie ze studni najlepiej brac wode do akwariów i tu moje pierwsze pytanie czy zamiast wody ze studni moze byc zwykla z kranu?? Jeżeli tak to prosze napisac czy potrzeba z nią cos robic np.(przegotowac itd)
widzisz to zależy jaka woda jest w studni... Trzeba by zmierzyć jej parametry. Zwykle woda ze studni nie specjalnie nadaje sie do większości akwarii bo jest właśnie za twarda... Z kranu powinna być ok. ale i tak musisz zanac jej parametry - nie wszystkie ryby lubią taką samą wode.. Można również zmieniać parametry wody na bardziej sprzyjające danym gatunkom. Woda przed podmianą powinna być odstana 24h więcej uzdatniaczy jej nie potrzeba. Ale jak zakładasz nowe akwarium pamiętaj że musi ono dojrzeć zanim je zarybisz ok. 2tyg. -poczytaj na forum o dojrzewaniu akwa.
Moje drugie pytanie dotyczy ilosci rybek planuje kupno 60l akwarium (w niedalekiej przyszlosci wieksze Wink) i jaki zestaw rybek bylby dla tego akwarium najodpowiedniejszy??
Może napisz coś mniejwięcej co Ci się podoba to pomożemy wybrać... (ale nie śpiesz się ryby to na samym końcu).W 60l. zreszta nie poszalejesz.A i pytania dotyczące obsady zadawaj dalej w dziale ''obsady''.

Chmieles
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Lipiec 16, 2008, 14:19:06 »

Tak wiem  o tym ze musi odstac az nie wytwoza sie bakterie a to 60l akwarium to tylko na poczatek zeby nauczyc sie wlasnie kontrolowac twardosc wody potem zamiezak kupic wieksze

Planuję aqua 60l

Azaichi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Lipiec 16, 2008, 14:20:44 »

a jakimi (na co?)testerami mamy zbadac ta wode zeby wiedziec
1. czy jest zdatna do picia
2. czy nadaje sie do akwarium i czy nie jest nawet lepsza od kranowki?

pozdrawiam:)

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #5 : Lipiec 16, 2008, 14:40:43 »

żeby wiedzieć czy jest zdatna do picia to próbkę wody trzeba zawieźć do sanepidu aby ją zbadali - ofc. zapłacić za to .
jak nie jest zdatna do picia to trudno powiedzieć czy zwykłe testy akwarystczne coś pomoga bo nawet jak parametry( typu tww, two itp.) będą niezłe to i tak nie będziesz wiedział czy nie jest zanieczyszczona w inny sposób -np.trującymi substancjami niewiadomego pochodzenia lum metalami ciężkimi a może bakteriologicznie.... Co ofc. jest mało prawdopodobne i ja bym jednak poprostu założyła  że nie jest.
EDIT: ale czy to nie zawracanie głowy z ta studnią? -może kranówkę macie dobrą?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 16, 2008, 14:42:28 wysłane przez ala » Zapisane

Azaichi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Lipiec 16, 2008, 14:45:59 »

w sumie chyba dobra...a naprzyklad to ,ze jest chlorowana...no jak sie domyslam nie szkodzi rybkom bo pewnie pewna wiekszosc kranowek uzywa...czy woda z chlorem jest lepsza do akwarium niz woda bez chloru?

Chmieles
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Lipiec 16, 2008, 14:47:40 »

A czy (zaluzmy wode z kranu) zanim ja wleje do akwarium to czy ona powinna byc przegotowana czy wystarzczy jak odstawie ja na 24h??
Bo przeczytalem ze odstawienie wody na 24 h powinno wystarczyc aby chlor sie nieco ulotnil

Planuję aqua 60l

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #8 : Lipiec 16, 2008, 14:52:50 »

Bo przeczytalem ze odstawienie wody na 24 h powinno wystarczyc aby chlor sie nieco ulotnil
dokładnie - wystarczy.

Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #9 : Lipiec 16, 2008, 18:59:49 »

dokładnie - wystarczy.
I dlatego nie lejemy roznego typu uzdatniaczy typu np ESKLARIN Wink
« Ostatnia zmiana: Lipiec 16, 2008, 21:46:11 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Chmieles
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Lipiec 16, 2008, 21:45:08 »

Ja wogule o tego nie chcialem stosowac zadnej chemii bo uwazam ze powinny sie czuc jak w prawdziwym srodowsku bez polepszaczy. Smiley A i jak mozecie to powiedzcie czy sa roslinki ktore obnizaja twardosc wody lub ja podnaosza??Smiley

POZDRAWIAM

Planuję aqua 60l

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #11 : Lipiec 17, 2008, 01:08:18 »

o takich roślinkach w życiu nie słyszałam ale są inne sposoby n zmianę twardości i innych parametrów wody - ale najpierw trzeba znać te parametry aby je myśleć o ich zmianie  Wink ( i znać przyszłą obsade i jej wymagania)

Chmieles
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Lipiec 17, 2008, 09:32:17 »

myslalem o neonkach, kiryskach, glokach i moze skalara 1 co do reszty nie wiem w jakiej ilosciach i podpowiedzcie czy sa dobrze dobrane Wink

Planuję aqua 60l

tedy87
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Lipiec 17, 2008, 09:44:30 »

glonojady i skalary odpadają, za małe akwarium..

NI MA MNIE JUŻ TU: (((

Chmieles
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Lipiec 17, 2008, 12:56:51 »

A jakie jeszcze rybki nadaja sie do 60 l akwarium???

Planuję aqua 60l

Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: