Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Obsada rybek i roślinności na 112 litrów
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Obsada rybek i roślinności na 112 litrów  (Przeczytany 2910 razy)
Azaichi
Zainteresowany
**

« : Lipiec 17, 2008, 10:12:11 »

Witam:) W planach mam 112 litrów akwarium...zanim kupie to akwarium...wolałbym sie upewnić czy wszystko co planuje tam miec pasuje do siebie i czy nie bedzie zadnych przeciwskazań aby niektore gatunki ryb mogly razem ze sobą żyć...Smiley

Planuję kupić
6 kosiarek
5 kirysków albinosy(ciekawie wyglądają;)
2 krewetki(w sumie nie wiem jakie...nie wiem jaka cena..wolałbym troszku tansze..hmm 5-8 zl za sztuke?)narazie 2 no chyba, ze mozna wiecej:D
4 zbrojniki niebieskie(najlepiej 2 pary)-w niedalekiej przyszlosci chcialbym sie doczekac ikry...(planuje oczywiscie zrobic 2 jamy specjalne dla nich)
jakies 20-30 danio pregowanych...ile Waszym zdaniem w sam raz by pasowalo do tego akwarium?
hmm itak mysle...ze na poczatku...jak i tak to akwarium glowne bedzie stalo te 2-3 tyg bez rybek...to kupie osobno kotnik 25 litrow...sprzet...i kupie 3 samce i 1 samiczke dania pregowanego...i fajnie by bylo...tak miec w glownym akwarium ...własne wyhodowane dania:)

a roslinki...tak mniej wiecej...dzisiaj jeszcze jade do najwiekszego i najbardizej chwalonego sklepu akwarystycznego w miescie i zrobie kosztorys...zobacze jakie sa tam wogole do kupienia roslinki...ale tak planuje...:
mech jawajski, moczarka kanadyjska,kabomba,zwartka...ilosci nie podaje...to dopiero przy obmyslaniu wystroju akwarium:)

w akwarium przewiduje miec 24 stopni C. Tyle mi okolo sredniej wyszlo z wymagan wszystkich tych wymienionych rybek...

...hmm raczej nie chce molinezji,mieczykow,i gupikow:P

pozdrawiam:) Jestem otwarty na propozycje..z gory dziekuje za porady:D

Edit by Seboos
hmm ja tu zauwazylem, ze jest dosc duzo roznych filtrow...jakim Waszym zdaniem filtr...powinien wystarczyc do tego duzego akwarium? O jakiej mocy czy cus..i jaka mniej wiecej cena?

a tak na marginesie moze tez moglby mi ktos doradzic jaki filtr do tego malego?

a do tego duzego zamiezam kupic grzalke z termoregulatorem tak?Tongue...jak widac...jestem zielony w sumie w tych sprawach:)no...kazdy kiedys zaczynał:D

pozdrawiam:)

P.S.
Nie pisz posta pod postem - od tego jest opcja zmień

« Ostatnia zmiana: Lipiec 17, 2008, 10:27:24 wysłane przez Seboos » Zapisane

tedy87
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Lipiec 17, 2008, 10:27:02 »

tak na poczatek widze ze sie mocnoo najarałeś na to akwarium (a może to tylko chwilowa zachcianka...) , tylko pomyśl też o kosztach bo 112 może dochodzić do 1000zł!! wszystko na forum pisze, obsady rośliny filty i grzałki
« Ostatnia zmiana: Lipiec 17, 2008, 10:29:00 wysłane przez tedy87 » Zapisane

NI MA MNIE JUŻ TU: (((

Azaichi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Lipiec 17, 2008, 11:05:47 »

nie, nie wsyzstko przemyslane...Smiley

a co do posta to przepraszam, nastepnym razem bee pamietal:)

pozdrawiam...

ja Tylko chcialem zapytac...czy ten skład jaki wypisałem pasuje:)

zyga07
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Lipiec 17, 2008, 11:08:14 »

wydaje mi sie ze pasuje ale masz tylko ryby z górnych partii i denne ryby a ze sredniej parti wody nie masz zadnych... tak ze cos jeszcze warto by było dorzucic...

akwa 68
wielogatunkowe
akwa 200l
malawi
Azaichi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Lipiec 17, 2008, 12:49:57 »

a sredniej parti wody rybami sa...? tak naprzyklad bo nie wiem wogole o jakie chodzi:)

pozdrawiam i z g ory dziekuje:D

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Lipiec 17, 2008, 13:15:34 »

Np jakieś ryby kąsaczowate jak neony, zwinniki, bystrzyki...

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #6 : Lipiec 17, 2008, 13:15:55 »

Tych kosiarek to nie za duzo jak na 112l  Huh

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Azaichi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Lipiec 17, 2008, 13:20:54 »

hmm no to byl tylko taki pomysl kompletnie niedoswiadczonego...nawet przeciez nie akwarysty...Tongue

to 4 by pasowalo?Smiley

hmm Emi a mogą byc 2 lawice gatunkow stadnych?

No jak juz...to zdecydowalbym sie na jakies jeszcze yy 15-20 rybek neon inessa? bo przeciez tylko w takich ilosciach fajnie to wyglada prawda?Smiley

Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #8 : Lipiec 17, 2008, 13:23:03 »

A nie za duzo by tego było, 20-30 danio + 15-20 neonow?

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Azaichi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Lipiec 17, 2008, 13:31:57 »

uhh no wlasnie:P

to co robic?Cheesy...no neonki to czytalem, ze ciezko wyhodowac:(warunki..woda miekka...a musza byc te ryby przebywajace w sredniej partii wody?

no przy tych Danio bym zostal...Tongue...czytalm, ze te bystrzyki to niegrzeczne sa...Tongue

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

a czy moglbym do akwarium jakies slimaki?czytalem ,ze pozyteczne sa:)

deexer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Lipiec 17, 2008, 14:00:30 »

Witam:) W planach mam 112 litrów akwarium...
Planuję kupić
6 kosiarek
5 kirysków albinosy(ciekawie wyglądają;)
2 krewetki(w sumie nie wiem jakie...nie wiem jaka cena..wolałbym troszku tansze..hmm 5-8 zl za sztuke?)narazie 2 no chyba, ze mozna wiecej:D
4 zbrojniki niebieskie(najlepiej 2 pary)-w niedalekiej przyszlosci chcialbym sie doczekac ikry...(planuje oczywiscie zrobic 2 jamy specjalne dla nich)
jakies 20-30 danio pregowanych...ile Waszym zdaniem w sam raz by pasowalo do tego akwarium?
hmm itak mysle...ze na poczatku...jak i tak to akwarium glowne bedzie stalo te 2-3 tyg bez rybek...to kupie osobno kotnik 25 litrow...sprzet...i kupie 3 samce i 1 samiczke dania pregowanego...i fajnie by bylo...tak miec w glownym akwarium ...własne wyhodowane dania:)

Nie chcę gasić Twojego zapału ale obsada jest moim zdaniem słaba, a może mówiąc dosadniej mocno przerybiona... jeżeli chcesz kosiarkę do tego litrażu to góra dwie, kirysków można by dać więcej, krewetek dwóch to w życiu później nie zobaczysz, nie mówiąc o szansie na rozmnożenie, zbrojniki to też duże ryby, 20-30 danio? przyjmując nawet że Ci skarłowacieją Smiley to wychodzi że raczej nie powinieneś w tym litrażu mieć nic poza nimi. Już chyba lepiej zamienić je na neonki, które o ile nie zamierzasz ich mnożyć nie mają wcale takich strasznych wymagań, a poza tym te z akwarystyków najczęściej są przyzwyczajone do trawdszej wody  Roll Eyes. Ogółem dobrze, że pytasz ale ja bym mocno się jeszcze nad tym wszystkim zastanowił.

Poza tym jak pisał tedy akwarium to też koszty (chyba że nie stanowią one dla Ciebie ograniczenia), co warto wziąć pod uwagę (nawet jeżeli pominąć koszty sprzętu, to rośliny i ryby jak pomnożysz przez ilość też swoje kosztują).
Azaichi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Lipiec 17, 2008, 14:03:50 »

za moment jade do sklepu robic kosztorys:D...uhh...Smiley "pomyślimy"Cheesy<cezary pasura w filmie "killer"Cheesy>

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: