Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: filtr  (Przeczytany 3391 razy)
gutek
Nowy
*

« : Lipiec 17, 2008, 20:42:23 »

moi drodzy....mam filtr do akwarium 40l . Ale kupiłem kotniczek 6l i czy mogę założyć wężyk na filtr przedziorawić go żeby leciało do 40l i trochę do tego 6l , bo nie mama kasy na filtr do 6l ;(
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #1 : Lipiec 17, 2008, 20:44:29 »

moi drodzy....mam filtr do akwarium 40l . Ale kupiłem kotniczek 6l i czy mogę założyć wężyk na filtr przedziorawić go żeby leciało do 40l i trochę do tego 6l , bo nie mama kasy na filtr do 6l ;(
a jak tak będzie ''leciało'' to się nie przeleje??

gutek
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Lipiec 17, 2008, 20:50:32 »

powietrze ala a nie woda....
lukasz2223
:)
Stały użytkownik

Life is too short...

« Odpowiedz #3 : Lipiec 17, 2008, 20:52:55 »

No to masz Filtr czy Napowietrzacz ??
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #4 : Lipiec 17, 2008, 20:54:11 »

powietrze ala a nie woda....
a to sory bo myślałam że filtrujesz tym filtrem wodę a nie powietrze Undecided

gutek
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Lipiec 17, 2008, 20:58:08 »

o bosz....mam filtr i che założyć węzyk zeby filtrował i do 40l i do 6l . rozumiecie 1 filtr na 2 akwa
Morfeusz04
Stały użytkownik

Triquretta-moc trzech

« Odpowiedz #6 : Lipiec 17, 2008, 21:10:07 »

to musisz jakiś rozdzielnik dać ale nie wiem czy przy filtrze , na pewno da radę przy napowietrzaczu ...
Toxic
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Lipiec 17, 2008, 21:24:28 »

a to sory bo myślałam że filtrujesz tym filtrem wodę a nie powietrze Undecided
Cheesy Cheesy Cheesy
Dymyślam się że to jest filr wewnętrzny.
Jak chcesz filtrować wodę to teoria jest taka:
Na wlot (znaczy przed gąbką czy innymi materiałami filtracyjnymi) założyć rurkę, która z jednej strony ma dwa końce, a z drugiej jeden - rozgałęzioną taką - gruby koniec na wlot, jeden wąski do 40L, a drugi do 6
Na wylocie to samo, nawet łątwiej będzie tą rurkę przyczepić Smiley
Praktyka jest taka, że pewnie Ci się gdzieś przeleje albo gdzieś zabraknie, no chyba że idealnie obliczysz długość rurek, wypoziomujesz akwa, a filtr zapychał się nie będzie.

Jeśli chcesz napowietrzać jednym wewnętrznym filtrem 2 akwaria  to mam tylko taki pomysł: oba akwaria ustawić tak, żeby lustro wody było na zbliżonym poziomie, wylot filtra ustawić tak żeby mocno poruszał taflą wody, w miejscu gdzie ruch wody na powierzchnii jest największy ustawić piłeczkę pingpongową lub coś w tym stylu i połączyć ją czymś sztywnym, a lekkim z drugą taką piłeczką w małym akwa - w ten sposób drgania i ruch z powierzchnii wody w większym akwa zostaną także przeniesione na powierzchnię w małym akwa i wymiana gazowa się zwiększy. Smiley

lukasz2223
Stały użytkownik

Life is too short...

« Odpowiedz #8 : Lipiec 17, 2008, 21:24:50 »

o bosz....mam filtr i che założyć węzyk zeby filtrował i do 40l i do 6l . rozumiecie 1 filtr na 2 akwa
 Nadal nie rozumie jak chcesz to załozyc, FILTR musi zaciągac wode wiec załózmy ze bedzie to robił z jednego Akwa a pompował bedzie do 2 ??  woda sie przeleje przeciez !!  !!!!!  
zyga07
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Lipiec 17, 2008, 21:27:54 »

chyba ze masz zewnetrzny.

akwa 68
wielogatunkowe
akwa 200l
malawi
lukasz2223
Stały użytkownik

Life is too short...

« Odpowiedz #10 : Lipiec 17, 2008, 21:29:31 »

chyba ze masz zewnetrzny.
Dokładnie tak,ale on ma wewnetrzny raczej i niewiele LAT  i ciezko wytłumaczyc,jak działa filtr,.  Nie bedzie to działało tak jak kombinuja.
ps wydaje mi sie ze on ma pompke a nie filtr
Toxic
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Lipiec 17, 2008, 21:30:22 »

Albo jeśli masz odkryte akwa to możesz kaskadę zrobić - 6L ustawić nad 40, puścić rurkę od wylotu filtra do góry, do 6L i wtedy przelewająca się woda będzie z powrotem wracać do 40L

lukasz2223
Stały użytkownik

Life is too short...

« Odpowiedz #12 : Lipiec 17, 2008, 21:33:29 »

Albo jeśli masz odkryte akwa to możesz kaskadę zrobić - 6L ustawić nad 40, puścić rurkę od wylotu filtra do góry, do 6L i wtedy przelewająca się woda będzie z powrotem wracać do 40L
  Skąd wy te pomysły bierzecie ??  Po pierwsze 1  niech on anapisze jaki ma filtr,I czy w ogóle to jest FILTR a nie NApowietrzacz,po drugie Jaka rurke on chce podziurawic.Huh Nic nie rozumie z tego
gutek
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Lipiec 17, 2008, 21:59:21 »

O Boże Lukasz......

Chce zrobić  tak:

Mama obok siebie stojące 2 akwaria , 40l i 6l .

40 l ma FILTR wewnętrzny , a 6l nic nie ma.

I chciałem nałożyć na wylot filtra wężyk który by powietrze przenosił z 40l do 6l ,nad taflą wody.  A w tym wężyku zrobić dziórkę , wsadzić jeszcze 1 węzyk który by dawał powietrze do 40l .

ROZUMIESZ ?

woda by sie nie przelewała , bo ten węzyk co by leciał do 6l to by nie był zanurzony , tylko w nim by była dziórka i tam by był wsadzony jeszcze 1 węzyk który by prowadził powietrze do 40l .
Toxic
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Lipiec 17, 2008, 22:10:27 »

A to nie da rady bo wylotem filtra leci nie tylko powietrze ale także ( a raczej przede wszystkim) woda. Zrobisz tak to oprócz powietrza pójdzie także woda i się przeleje. ROZUMIESZ?

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: