Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Rzęsa z Rowu ?  (Przeczytany 2073 razy)
Blaneczkaa
BlenCzuu . ; ) .
Zainteresowany
**

« : Lipiec 17, 2008, 21:01:53 »

Hej .
Mój wujek ma działkę .
W sumie to nie on jedyny ma tam swój kawałek . to bardzo duży teren gdzie inni też mają swoje kwiatki i warzywka .
Dobra , ale nie o tam .
I tam płynie taki rów .
On jest praktycznie przy każdej działce .
W tym rowie jest dość głęboko i tam jest okropnie dużo rzęsy wodnej .
I wujek mi jej ostatnio trochę przywiózł  .
Moje pytanie . mogę ją dać do akwa ?
Czy mi sie rybki potrują?
Wiecie .
Pytam , bo nie chce żeby mi wszystkie ryby pozdychały .

Czyli mogę ją wsadzić do akwa . podwarunkiem ,ze bede kontrolować jej wzrost .
« Ostatnia zmiana: Lipiec 18, 2008, 12:40:53 wysłane przez Blaneczkaa » Zapisane

25l .

3x kardynałek .
4x danio .
1x betta splendens .
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Lipiec 18, 2008, 11:20:29 »

Rzęsa bardzo często wykorzystywana jest w akwariach jako wyjadacz związków azotu, przyciemniacz dla ryb nie lubiących zbyt wielkiego oświetlenia a nawet jako karma dla niektórych gatunków. Niebezpieczeństwo wprowadzenia rzęsy ze stawu jest takie, ze na tych roślinach można sobie przynieść do akwarium pasożyty, ślimaki lub inne niepożądane żyjątka. Na rzęsę w akwarium należy także uważać z innego powodu, jest bardzo ekspansywna i jeśli się nie pilnuje jej przyrostów może w bardzo krótkim czasie zarosnąć nam całą taflę wody powodując przyduchę u ryb z powodu braku powierzchni do wymiany gazowej. Bardzo ciężko ją także wytępić z akwarium i niektórzy uważają ją za chwast.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #2 : Lipiec 22, 2008, 06:47:45 »

Dodam jeszcze jedno niebezpieczeństwo.
Wystarczy jeden liść tej rośliny a po jakimś czasie zawali Ci całą powierzchnię akwa. Jest to bardzo niebezpieczne bo można potruć ryby a nawet rośliny. Odpowiednio gęsta warstwa rzęsy uniemożliwia wymianę gazową powoduje i zaleganie trucizn w wodzie takich jak amoniak czy chlorowodór. Potrafią one w szybkim tempie zniszczyć wszystko co żyje w akwarium z wyjątkiem właśnie rzęsy....
Proponuje się zastanowić
Pozdrawiam

112,25
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: