Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Rośliny ze stawu  (Przeczytany 6179 razy)
fantasy_0911
Stały użytkownik

« Odpowiedz #15 : Sierpień 08, 2008, 21:48:23 »

Ja ostatnio bralem wode z mojej rzeki zeby wlac ja do akwarium w ktorym rozmnazalem neony bo przynajmiej miekka jest  ;Di nic im niebylo
driwer88
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #16 : Sierpień 10, 2008, 13:28:25 »

zrób prube octu na kamieniach polej troche octu na kamień jak sie nie bedzie pienił to jest ok tylko nie stosuj tego na korzeniach ani roślinach

Na razie 36L w przygotowaniu 200L

moje 36L
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=15403.0
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #17 : Sierpień 10, 2008, 20:08:13 »

zrób prube octu na kamieniach polej troche octu na kamień jak sie nie bedzie pienił to jest ok tylko nie stosuj tego na korzeniach ani roślinach

Zacytuje wypowiedz anrd z innego watku
Lanie octem po kamieniach nic nie da - nie będzie żadnej reakcji. Aby ocet zadziałał, kamień należy potrzeć jakimś pilnikiem lub innym materiałem zdzierającym, aby uzyskać trochę proszku. Dopiero na ten proszek kapie się kilkoma kroplami octu i raczej się słucha czy coś się dzieje (odgłos taki jak np. rozpuszczanie się musującej tabletki) niż obserwuje jakieś pienienie, którego raczej nie widać , bo ocet jest za słaby aby mocno reagował ze skałą.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=16375.0

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Sierpień 11, 2008, 04:42:03 »

"zrób prube octu na kamieniach polej troche octu na kamień jak sie nie bedzie pienił to jest ok tylko nie stosuj tego na korzeniach ani roślinach"

jest to test na wykrycie wapnia, może sie przydać dla kogoś kto hoduje rybki pochodzące z jakiegoś zbiornika z miękką wodą i nie chce sobie popsuć parametrów wody. Ale nie trzeba z takich kamieni rezygnować jeśli się ma rybki z Afryki lubiące twardą wodę.
Najpierw trzeba poznać środowisko naturalne naszych rybek.

Jesli chodzi o roslinki ze stawu sam kiedyś nazbierałem i trzymałem z moimi welonkami. Było to akwarium nie ogrzewane więc nie miałem problemów z gniciem roslinek, ale od kąd sprowadziłem sobie pijawki rybie zrezygnowałem z takich praktyk  Tongue

Jak koniecznie chcesz coś nazbierać to najbezpieczniej będzie zebrać nasiona i wysiew w ciepłym inspekcie na parapecie przynajmniej nieporządanych lokatorów nie sprowadzisz ... ale trzeba sie w tej metodzie uzbroić w cierpliwość bo nasiona niektórych roslin kiełkują latami ..  Wink Grin
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: