Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Obsada do 33L akwarium i kilka innych pytań.
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Obsada do 33L akwarium i kilka innych pytań.  (Przeczytany 3516 razy)
magik1217
Nowy
*

« : Lipiec 18, 2008, 07:41:31 »

Witam serdecznie.
Zakupiłem akwarium 33L bez oświetlenia. Wymiary: 46x24x30 cm
Planuję zrobić taką obsadę:
4 x gupik
4 x neon inessa
4 x neon czarny
Mam pytania w związku z tym i nietylko:.
1. Czy te rybki razem nie bedą się wykluczać.?
2. Czy pokarm może być taki sam. ? ( mam tutaj na myśli spirulinę. )
3. Nie posiadam oświetlenia czy do oświetlenia wystarczy zwykła energooszczędna żarówka z boku lub nad akwarium.?
4. Czy mogę zrobić pokrywe wykonujac w niej kilkanaście niewielkich otworów do pokarmu itp, z cienkiej sklejki.?
5. Pytanie z ciekawości: Czy jeśli kupię 2 samicę i samca glupika to czy one po jakimś czasie bedą się rozmnażały.? Czy potrzeba więcej gupików.?
6. Jakie polecalibyście roślinki do takiego akwarium i takiej obsady.? Może rogatek. ?
7. Czy zmienilibyście coś w obsadzie.? Coś ujać, coś dodać.?

Pozdrawiam i dziękuje za wszelkie odpowiedzi.
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #1 : Lipiec 18, 2008, 08:17:42 »

1,. Wykluczac sie nie beda
2. Spirulina? A nie lepiej zwykle platki?
5. Beda sie rozmnazaly. Mozliwe ze juz kupisz ciezarna samice. Tylko pytanie po co Ci wiecej ryb w tak malym akwarium  Huh
6. http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=4354.0
7. Zrezygnuj z neonow. Nalezy je trzymac w wieszkej ilosc a u Ciebie nie ma na to miejsca. Zamiast nich ptroponuje Ci 4 kiryski panda Wink

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
magik1217
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Lipiec 18, 2008, 08:27:51 »

2. Spirulina? A nie lepiej zwykle platki?
7. Zrezygnuj z neonow. Nalezy je trzymac w wieszkej ilosc a u Ciebie nie ma na to miejsca. Zamiast nich ptroponuje Ci 4 kiryski panda Wink

2. mozna tutaj podać aukcję allegro.? chciałbym się zapytać czy o taki pokarm chodzi.
7. Tylko właśnie neony chciałem zakupić ze względów estetycznych, podoba mi sie ta rybka i jest w miare tania. Wink
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #3 : Lipiec 18, 2008, 08:30:01 »

Mozna podac link do allegro. Wink

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Azaichi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Lipiec 18, 2008, 08:37:43 »

neonki inessa jakies 1,50-2 zl prawda? kiryski maluskie kosztuja 2-4 zl...chyba to az taka kolosalna roznica nie jest;) A kiryski naprawde sa sliczne i  pomoce...wyjadaja pokarm spomiedzy kamieni ktorego juz npgupiki nie siegna...kiryski sa tez ryba stadna wiec 4-5 osobnikow idealnie się prezentują penetrujac podloze:) polecam kiryski:)

Morfeusz04
Stały użytkownik

Triquretta-moc trzech

« Odpowiedz #5 : Lipiec 18, 2008, 09:34:59 »

neonki inessa jakies 1,50-2 zl prawda? kiryski maluskie kosztuja 2-4 zl...chyba to az taka kolosalna roznica nie jest;) A kiryski naprawde sa sliczne i  pomoce...wyjadaja pokarm spomiedzy kamieni ktorego juz npgupiki nie siegna...kiryski sa tez ryba stadna wiec 4-5 osobnikow idealnie się prezentują penetrujac podloze:) polecam kiryski:)
u mnie neonki inesa kosztują w jednym sklepie 2,5 zł ,a w drugim 4 zł :/ Natomiast kiryski są po 4zł i 3 zł ,zależy jakie chcesz
magik1217
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Lipiec 18, 2008, 09:43:41 »

U mnie neonki inessa i czarne są po 2 zł, a gupiki po 2,5 zł a kirysków niestety nie ma.

Czy ten pokarm to moze byc np: http://allegro.pl/item396242508_tubifex_labiryn_1000ml_pokarm_dla_ryb_akwariowych_.html    lub takie    http://allegro.pl/item394637897_tetra_min_crisps_1000ml_uzupelnienie_rabaty.html
I czy ten sam pokarm jest dla gupików neonów i kirysków.?
Bo z tych trzech ryb bede wybierał, ale chcę mieć równiez estetyczne akwarium wiec mysle jednak o gupikach i neonach.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 18, 2008, 09:48:19 wysłane przez magik1217 » Zapisane
Morfeusz04
Stały użytkownik

Triquretta-moc trzech

« Odpowiedz #7 : Lipiec 18, 2008, 09:50:47 »

U mnie neonki inessa i czarne są po 2 zł, a gupiki po 2,5 zł a kirysków niestety nie ma.

Czy ten pokarm to moze byc np: http://allegro.pl/item396242508_tubifex_labiryn_1000ml_pokarm_dla_ryb_akwariowych_.html    lub takie    http://allegro.pl/item394637897_tetra_min_crisps_1000ml_uzupelnienie_rabaty.html
I czy ten sam pokarm jest dla gupików neonów i kirysków.?
Bo z tych trzech ryb bede wybierał, ale chcę mieć równiez estetyczne akwarium wiec mysle jednak o gupikach i neonach.

Może być  Wink Tylko jak sjest w płatkach to jakbyś go pogniotła na mniejsze części to by rybkom lepiej się jadło ;p A nie lepiej kupic w jakimś zwykłym sklepie np. Ovo-vit, super-vit lub bio-vit "Tropicala" ??
magik1217
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Lipiec 18, 2008, 09:54:10 »

Jestem chłopakiem. ; )
Hm, mieszkam w małej miejscowosci i niestety ceny są tragiczne podłóg allegro.
A czy moze ktoś odpowiedziec na reszte pytanek które napisałem wyżej i czy moze mi ktoś jeszcze doradzić jakaś obsade lub zmiane obsady z wyjaśnieniem.?
tedy87
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Lipiec 18, 2008, 09:57:21 »

tylko popatrz na to -> pokarm 6 zł a wysyłka 9,5 zł więc sie nie opłaca Cheesy (jeśli oczywiście kupujesz tylko pokarm)
a nie lepiej kupić jakis pokarm u siebie a potem co tydzien czy dwa chodzić po żywy??

NI MA MNIE JUŻ TU: (((

magik1217
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Lipiec 18, 2008, 10:03:38 »

A mógłbyś powwiedzieć z jakich tez z tych tetra. ?
bo wątpie, ze u mnie w zoologicznym posiadają takie. ;/
Morfeusz04
Stały użytkownik

Triquretta-moc trzech

« Odpowiedz #11 : Lipiec 18, 2008, 10:04:40 »

Jestem chłopakiem. ; )
Hm, mieszkam w małej miejscowosci i niestety ceny są tragiczne podłóg allegro.
A czy moze ktoś odpowiedziec na reszte pytanek które napisałem wyżej i czy moze mi ktoś jeszcze doradzić jakaś obsade lub zmiane obsady z wyjaśnieniem.?
to wejdź w profil i zaznacz że jesteś osobnikiem płci męskiej  Wink tak zaraz odpowiem ;p
Witam serdecznie.
Zakupiłem akwarium 33L bez oświetlenia. Wymiary: 46x24x30 cm
Planuję zrobić taką obsadę:
4 x gupik
4 x neon inessa
4 x neon czarny
Mam pytania w związku z tym i nietylko:.
1. Czy te rybki razem nie bedą się wykluczać.?
2. Czy pokarm może być taki sam. ? ( mam tutaj na myśli spirulinę. )
3. Nie posiadam oświetlenia czy do oświetlenia wystarczy zwykła energooszczędna żarówka z boku lub nad akwarium.?
4. Czy mogę zrobić pokrywe wykonujac w niej kilkanaście niewielkich otworów do pokarmu itp, z cienkiej sklejki.?
5. Pytanie z ciekawości: Czy jeśli kupię 2 samicę i samca glupika to czy one po jakimś czasie bedą się rozmnażały.? Czy potrzeba więcej gupików.?
6. Jakie polecalibyście roślinki do takiego akwarium i takiej obsady.? Może rogatek. ?
7. Czy zmienilibyście coś w obsadzie.? Coś ujać, coś dodać.?

Pozdrawiam i dziękuje za wszelkie odpowiedzi.

1. Ależ skąd ;p zaakceptują siebie bez zastrzerzeń
2.to małe rybki więc chyba ten pokarm co powiedziałem że może być (kilka postów w góre)
3.tak wystarczy, ale estetyczniej by to wyglądało jakbyś zrobił jakąś klapę....
4.możesz, jeżeli sklejka jest polakierowana i zabezpieczona przed niszczeniem Smiley
5.kupuj zawsze w takich proporcjach 2 na 1 , zapewniam że nie będziesz miał co z nimi zrobic ;p
6.--------------------------------------
7.Proponuję:
3x gupik
4 x neon inessa
4 x neon czarny
4xkiryski
tedy87
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Lipiec 18, 2008, 10:07:34 »

Tropical,  tetra, acti na pewno coś z tego mają w Twoim sklepie koszta pewno około 5 zł za 150 ml a to starcza na dłuuugo,
warto też czasem zaserwować naszym pupilom coś żywego koszt około 1-2 zł za zaszetke ( u mnie starczała na 5 dni)

NI MA MNIE JUŻ TU: (((

Azaichi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Lipiec 18, 2008, 10:12:41 »

saszetka tropicala 12 g wieloskładnikowa może Ci starczyc nawet na miesiąc:D...pamietaj ze latwiej doprowadzic do "zgodnu"Tongue rybek przez dokarmienie niz przez niedokarmienie...rybki moga przezyc przez 2 tygodnie bez karmienia:) Proponowalbym karmic co 2 dni... no chyba, ze mnie ktos poprawi..moge sie mylic...Smiley
------------------------------------------------------------------------------
gdy karmisz rybki pokarm powinien zniknac w 5 min...jeśli zostaje powinienes go usunac z akwarium i zastanowic sie nad odpowiednim dawkowaniem:D
« Ostatnia zmiana: Lipiec 18, 2008, 10:14:55 wysłane przez Azaichi » Zapisane

Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #14 : Lipiec 18, 2008, 10:15:07 »

Proponowalbym karmic co 2 dni... no chyba, ze mnie ktos poprawi..moge sie mylic...Smiley
A ja proponuje co tydzien robic 1 dzien przerwy w karmieniu Wink

GG 12591627

160l na ziemi!
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: