Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Brązowienie roślinki.  (Przeczytany 6074 razy)
Splon
Nowy
*

« : Lipiec 18, 2008, 13:28:20 »

Witam! Od 3 tygodni mam zasadzone roślinki w akwarium, niestety jednej z nich brązowieją liście.Akwa jest 90 litrowe, oświetlenie mam ponad 0,5W na L. CO2 podaję przez kamień napowietrzający jednocześnie napowietrzając wodę przez filtr(mam sporo rybek a obecne roślinki raczej nie wyprodukują potrzebnego im tlenu)Nie nawoziłem do wczoraj kiedy powsadzałem w żwirek kulki gliniano-torfowe. temp. w Akwa to 25-26 C. Dodam, że dolne listki nie brązowieją, a roślinka wypuszcza dodatkowe korzenie na łodydze. Dołączam zdjęcia roślinki :
http://img291.imageshack.us/my.php?image=dsc00262ow6.jpg
http://img261.imageshack.us/my.php?image=dsc00263ql5.jpg
zyga07
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Lipiec 18, 2008, 14:40:36 »

oj bo to ludwigi repens sa:D one tak maja:D nie masz sie czym przejmowac... czym wiecej swiatla tym bardziej czerwone(brazowe) sie robia,:D

akwa 68
wielogatunkowe
akwa 200l
malawi
Splon
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Lipiec 18, 2008, 14:58:23 »

Dzięki za odpowiedz. Ale czy na pewno? Początkowo też tak myślałem, ale to wygląda jakby obecnie brązowiały nie czerwieniały.
rybomaniak
Rybki to moja pasja
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Lipiec 18, 2008, 15:06:38 »

Według mnie to zupełnie normalne.

Nie ma to jak dużo wody i rybki.
Rybkami zajmuje się od dawna i ciągle dowiaduje się czegoś nowego.
Splon
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Lipiec 18, 2008, 15:43:41 »

Sprawdziłem to dokładniej...W istocie listki same z siebie trochę pociemniały, ale przyczyną tego jest jakiś brązowy glon, nalot który daje się usunąć ręcznie...Jeśli ktoś się na tym zna proszę o zerknięcie w pierwszą fotkę i doradzenie. Z góry dzięki za pomoc
« Ostatnia zmiana: Lipiec 18, 2008, 15:55:09 wysłane przez Splon » Zapisane
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #5 : Lipiec 18, 2008, 20:19:09 »

''brązowy glon w postaci nalotu który daje sie łatwo usunąć'' to muszą być okrzemki. One są bardzo częste w świeżym akwa. Usuwaj mechanicznie ile możesz , i czekaj powinny same przestać sie pojawiać jak ''ustabilizuje się sytuacja'' w akwa... Ale może napisz coś więcej o swoim akwarium aby wykluczyć potencjalne błędy które być może robisz a sprzyjać one mogą okrzemką między innymi...

Splon
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Lipiec 19, 2008, 12:28:58 »

No to może od początku. Akwa jest 90L, oświetlenie to około 0,6W/L Wodę podmieniam 2 razy w tygodniu po 30-40%. Mam bimbrownię CO2 i zarazem napowietrzam wodę. Rybek mam sporo, roślinek kilka bo wziąłem na próbę czy będą rosły. Oświetlam akwarium około 14h dziennie. Temperatura utrzymuje się na poziome 25-26C. Nie wiem czemu, ale ten osad zbiera się głównie na tej roślince da go się zmyć...Sama roślina na razie nie gnije
Splon
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Lipiec 19, 2008, 12:30:54 »

No to może od początku. Akwa jest 90L, oświetlenie to około 0,6W/L Wodę podmieniam 2 razy w tygodniu po 30-40%. Mam bimbrownię CO2 i zarazem napowietrzam wodę. Rybek mam sporo, roślinek kilka bo wziąłem na próbę czy będą rosły. Oświetlam akwarium około 14h dziennie. Temperatura utrzymuje się na poziome 25-26C, z nawożenia daje od 2 dni kulki glinano-torfowe. Nie wiem czemu, ale ten osad zbiera się głównie na tej roślince da go się zmyć...Sama roślina na razie nie gnije
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #8 : Lipiec 19, 2008, 12:36:33 »

Jak da się go zmyć to zmywaj delikatnie - powinien przestać sie pojawiac z czasem ,ALE: podmiany rób częściej - normalnie raz na tydzień ok. 20/25%. A teraz podmieniaj przez 2 tyg 2x w tygodniu 20%.  Swiatła masz sporo - to dobrze ale za długo świecisz - więcej jak 12g nie jest wskazane ,( a na początku w ogóle powinno sie świecić krócej a do tej 12 dochodzić stopniowo...)A i przy podmianach odmulaj dno.Tak piszesz jak byś miał przerybienie spore i to na samym poczatku Undecided...

tedy87
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Lipiec 19, 2008, 13:23:57 »

Witam! Od 3 tygodni mam zasadzone roślinki w akwarium, niestety jednej z nich brązowieją liście.Akwa jest 90 litrowe, oświetlenie mam ponad 0,5W na L. CO2 podaję przez kamień napowietrzający jednocześnie napowietrzając wodę przez filtr(mam sporo rybek a obecne roślinki raczej nie wyprodukują potrzebnego im tlenu)Nie nawoziłem do wczoraj kiedy powsadzałem w żwirek kulki gliniano-torfowe. temp. w Akwa to 25-26 C. Dodam, że dolne listki nie brązowieją, a roślinka wypuszcza dodatkowe korzenie na łodydze. Dołączam zdjęcia roślinki :
http://img291.imageshack.us/my.php?image=dsc00262ow6.jpg
http://img261.imageshack.us/my.php?image=dsc00263ql5.jpg

jednoczesne napowiertrzanie i podawanie CO2 (tym bardziej przez kamień) jest całkowicie bez sensu Cheesy

NI MA MNIE JUŻ TU: (((

lukasz2223
:)
Stały użytkownik

Life is too short...

« Odpowiedz #10 : Lipiec 19, 2008, 20:59:52 »

Postaraj sie moze napowietrzac tylko poprzez ruch tafli wody....roslinki nie lubia zbyt duzego napowietrzania
ank@
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Lipiec 22, 2008, 10:34:31 »

''brązowy glon w postaci nalotu który daje sie łatwo usunąć'' to muszą być okrzemki. One są bardzo częste w świeżym akwa. Usuwaj mechanicznie ile możesz , i czekaj powinny same przestać sie pojawiać jak ''ustabilizuje się sytuacja'' w akwa... Ale może napisz coś więcej o swoim akwarium aby wykluczyć potencjalne błędy które być może robisz a sprzyjać one mogą okrzemką między innymi...
ja mam akwa 4 lata i jeszcze sie nie przestaly pojawiac. wrecz przeciwnie INWAZJA!!! wszystkie roslinki mi wykonczyly!!! Undecided

akwarium:28 litrów
bojowniki:
Migotek nie żyje od ??. 09.04
Błękitek nie żyje od 10.03.08
Leon nie żyje od 01.01.09
Prince Amroth nie żyje od 10.06.09
obecnie 4 karliki szponiaste i bojek (mam słabość do tych ryb...)
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #12 : Lipiec 22, 2008, 10:46:37 »

Bo nie masz równowagi biologicznej w zbiorniku

ank@
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Lipiec 22, 2008, 10:55:19 »

to pewnie wina nie mierzonych parametrow :/(poprawie sie- w czwartek jade do miasta po testy) albo swiatla dziennego( niestety rodzice nie chca slyszec o oswietleniu:( P.S. a czy jest coś co będzie rosło w takim świetle??? przyszlo mi tez do glowy takie rozwiazanie: lampka biórkowa z żarówka energooszczedna (ale nie mam pojecia czy to cos da:?))

akwarium:28 litrów
bojowniki:
Migotek nie żyje od ??. 09.04
Błękitek nie żyje od 10.03.08
Leon nie żyje od 01.01.09
Prince Amroth nie żyje od 10.06.09
obecnie 4 karliki szponiaste i bojek (mam słabość do tych ryb...)
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Lipiec 22, 2008, 11:28:57 »

niestety rodzice nie chca slyszec o oswietleniu:(
Dlaczego ?
przyszlo mi tez do glowy takie rozwiazanie: lampka biórkowa z żarówka energooszczedna (ale nie mam pojecia czy to cos da:?))
Żarówka energooszczędna to nic innego jak normalna świetlówka ...

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: