Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Martwa rybka w akwa.  (Przeczytany 5811 razy)
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Lipiec 20, 2008, 15:20:25 »

Moim zdaniem nie ma co panikować - w końcu w naturze też padają ryby i nikt ich nie wyciąga.
Oczywiście w akwarium, zwłaszcza małym o ile się zdąży należy taką rybę usunąć aby nie była wielkim siedliskiem bakterii, piewotniaków, itp.
Ale chyba najważniejsze, że mogła paść z powodu jakiejś choroby i wtedy szczególnie ważne jest jej usunięcie.

Bardzo wiele gatunków ryb nie pogardzi padliną, więc pewnie już ją zjadły - mówi się trudno. A samych parametrów fizyko-chemicznych taka rybka w wodzie za bardzo nie zmieni, jedynie może być małą "bombą" biologiczną.

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #16 : Lipiec 20, 2008, 18:50:27 »

A może masz szparkę w pokrywie i wyskoczyła? ryby często skaczą przy za ciepłej wodzie... A może ona żyje w najlepsze tylko się gdzieś skitrała?

zimbabwe
Bywalec

« Odpowiedz #17 : Lipiec 20, 2008, 19:13:46 »

Czasem ryby padają po prostu ze starości a wtedy są dwa wyjścia: albo usuwasz zwłoki - jeśli je szybko zauważysz (żeby nie zrobił się syfek), albo jeśli nic nie widzisz dajesz sobie z tym spokój - najpewniej któraś ryba ją pożarła i tyle.

Najpierw jesteśmy ludźmi - reszta to dodatki.
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #18 : Lipiec 20, 2008, 20:41:56 »

A może masz szparkę w pokrywie i wyskoczyła? ryby często skaczą przy za ciepłej wodzie...
Szparejk nie mam, pozatym gdyby wyskoczyla to bym ja znalazl raczej. Okolice akwarium tez przeszukalem i lipa...  Sad No nic, mam nadzieje ze tak jak piszecie az tak bardzo to nie zaszkodzi Wink

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Lipiec 20, 2008, 20:49:49 »

Hehe, no przeciez pokarm ryb musi byc urozmaicony... Grin
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #20 : Lipiec 20, 2008, 20:50:28 »

Hehe, no przeciez pokarm ryb musi byc urozmaicony... Grin
Z tym ze lepiej o zywy niż zdechniety  Grin
EDIT: Nie zauwazyłem by cialo tej rybki mialo jakis wpływ na samopoczucie reszty obsady Wink
« Ostatnia zmiana: Sierpień 01, 2008, 20:40:51 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: