Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Jak rozmnożyć rybki « Tarło Razbor klinowatych w ogólnym akwa???
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Tarło Razbor klinowatych w ogólnym akwa???  (Przeczytany 3495 razy)
radarolek
Zainteresowany
**

http://pogodzinach.cyganka17.pl/index.php/start-ak

« : Lipiec 20, 2008, 10:39:22 »

Właśnie razbora złożyła ikrę....jakieś 5 jajeczek pozostawało w akwa przez 3 minuty zanim molinezje go nie dorwały...a pozostałe które poszły w toń....zjadły same....??
Jak ma się sprawa z razborami....tarło w oddzielnym akwa..??

147 x 42 x 60 [cm] - 370l
8 x 24 W T5
Tetra Tec Ex 1200 Fluval 305
6 x razbora klinowa
4 x sumik szklisty
20 x zbrojnik niebieski
5 x neon czerowny
5 x bystrzyk amandy
Mango
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Lipiec 20, 2008, 10:46:15 »

W ogólnym akwa to raczej zawsze coś Ci ikre zeżre więc inaczej niż w oddzielnym nie da rady.

I przygotuj się lepiej bo niedługo znowu będziesz miał tarło;)

radarolek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Lipiec 20, 2008, 11:05:01 »

A jakie warunki w akwarium tarliskowym...jakie duże???samo napowietrzanie wystarczy czy potrzebny też filtr....odłowić rodziców natychmiast po złożeniu ikry,,,???jaka temp..Huh parametry wody???...itp

8 x 24 W T5
6 x razbora klinowa
4 x sumik szklisty
20 x zbrojnik niebieski
5 x neon czerowny
5 x bystrzyk amandy
radarolek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Lipiec 20, 2008, 11:08:19 »

Do tarliskowego....samiczka i ile samców???

8 x 24 W T5
6 x razbora klinowa
4 x sumik szklisty
20 x zbrojnik niebieski
5 x neon czerowny
5 x bystrzyk amandy
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #4 : Lipiec 22, 2008, 06:35:59 »

Razbory klinowe potrzebują takich samych lub bardzo zbliżonych warunków do tarła jak neony tj bardzo miękką wodę. Jeśli masz w zbiorniku kranówkę to można zapomnieć o udanym tarle. Ikra po prostu nie rozwinie się.

Jeśli masz miękką wodę to skład tarłowy wchodzi wcześniej dobrana para bez tego nie da rady Smiley (ach ta miłość...)
Zbiornik min 10l najlepiej odkażony w nim zwartki , mogą być sztuczne, akwarium trzeba zaciemnieć ,np kartonem, w którym w górnej części wyciąć okienko ok50cm2 by przez nie wpadało światło ważen żeby to światło nie padało bezpośerdnio na żadne liście. Po tarle pra odławiamy.
Wychów narybku należy do trudnego ale nie chce mi się o tym pisać skoro może okazać się że masz  twardą wodę Wink...
pozdrawiam

112,25
Grzenio
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Sierpień 22, 2008, 11:44:05 »

Ja kupiłem cztery razborki klinowe i na trzeci dzień samiczka złożyła mi ikrę mmimo, że miałem wtedy pH>8 i twardość ogólną ~12 (TWW~10). Oczywiście z ikry nic nie zostało ale danio pręgowane był przynajmniej najedzony Smiley Pływał sobie za zakochaną parką razborek i zajadał ikrę:(
Od czterech tygodni razborki nie powtórzyły tarła Sad

Duży różnorodny zestaw roślinek, neonki Inesa,neonki czerwone, neonki czarne, danio pręgowane,razbory klinowe,molinezje,gupiki,glonojadki,krewetki, platki, miedziki, tetry czarne, Helena, Ampularie
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: