Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: gurami dwuplamisty  (Przeczytany 1521 razy)
FILTR
Nowy
*

« : Lipiec 21, 2008, 15:17:51 »

muj gurami dwuplamistyy ciągle ugania sie za samicą gurami a dlaczego?. akwarium mam 60l a w nim 2 neony innesa 1 neon czerwony 2 kardynałki 2 gupiki 1 prentnik karłowaty 2 molinezje 2 mieczyki para (tylko są małe mają około 2,5cm)  i jeden otosek.(już nie dokupuje bo pewnie będzie im  za ciasno)
« Ostatnia zmiana: Lipiec 21, 2008, 15:36:00 wysłane przez FILTR » Zapisane
Rybcia:)
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Lipiec 21, 2008, 15:23:40 »

Przypuszczalnie chce zachęcić samicę do tarła, ponieważ zapewne w twoim akwarium są dobre warunki. Pewnie za niedługo samiec zacznie budować gniazdo piankowe(jeśli będzie miał je gdzie ulokować, proponuję dać na powierzchnię jakieś przedmioty pływające) Powodzenia w hodowli Cheesy papa

Moje akwarium-45l

6x Pawie oczko(4 samice, 2 samce)
1x Gurami dwuplamy(samiec odmiana niebieska)
1x Platka Mike Mouse(samica)
1x Kirysek spiżowy(samiec)
2x Węgorek ciernisty(para)
1x Zbrojnik niebieski

Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #2 : Lipiec 21, 2008, 15:28:26 »

Przypuszczalnie chce zachęcić samicę do tarła, ponieważ zapewne w twoim akwarium są dobre warunki. Pewnie za niedługo samiec zacznie budować gniazdo piankowe(jeśli będzie miał je gdzie ulokować, proponuję dać na powierzchnię jakieś przedmioty pływające) Powodzenia w hodowli Cheesy papa
Tak możliwe ze chce ja zachęcić ale imo prędzej ja zamęczy na śmierć niż cos z tego wyjdzie  Wściekły Obsada do 60l. straszna!

FILTR
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Lipiec 21, 2008, 15:44:40 »

a czy małe gurami mogą być z małymi gupikami.
Stig_2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Lipiec 21, 2008, 16:08:46 »

Jak sa male to moga ale jak podrosna to moga potraktowac głupiki jak zywy pokarm
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Lipiec 21, 2008, 20:29:11 »

Jak sa male to moga ale jak podrosna to moga potraktowac głupiki jak zywy pokarm

powiemz własnego doświadczenia, że o wiele bardziej prawdopodobna jest sytuacja wręcz odwrotna.
labiryntowce są z reguły zbyt powolne by dogonić pływający bardzo szybko narybek gupika. natomiast gupiki z powodzeniem ograniczają populację potomstwa guraminów. sam to przetestowałem swego czasu wychodząc z założenia, że narybek gupika będzie wspaniałą karmą dla labiryntów. skutek był odwrotny od zamierzonego.

inna kwestia to litraż. jedna samiczka i samiec w 60L to potencjalne bardzo duże zagrożenie dla samicy. no i podobnie z pretnikiem. nie wróżę mu długiego żywota w okresie okołotarliskowym gurami bez odpowiedniejaranżacji w zbiorniku.

Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Lipiec 22, 2008, 16:37:34 »

Potwierdzam to, co kolega wyżej pisał. U mnie mieczyki przetrzebiły bojki, to i to były narybkami. Ale jednak, miecze skubały bojowniki, zwłaszcza w płetwę ogonową i małe zaczęły zdychać Sad Uważam, że dla dany gat. narybku powinien mieć swoje akwarium, tylko i wyłącznie dla nich. Tak będzie o wiele łatwiej i lepiej.

A co do gurami, to się nie dziwię, że w 60L są takie agresywne. Kolego, są to duże ryby, wymagają dużych akwariów.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: