Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Harem prętnika czy parka gurami mozaikowego?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Harem prętnika czy parka gurami mozaikowego?  (Przeczytany 2505 razy)
Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« : Lipiec 21, 2008, 20:37:54 »

Moi Drodzy, mam następującą obsadę w 180l
samiec ramireza - samiczki już nie będzie bo u mnie się nie trzymają i dostają choroby o której pisałam w wątku choroby "narośl na oku ramireza"
samiec mieczyka - nie mam szczęścia do samiczek, wszystkie zmieniają płeć
6x samiec gupika
3x kosiarka
3x bocja striata
5x kirysek panda - przechodzą do akwa 72l na początku sierpnia
6x kirysek sterbai
18x razbora hengeli
5x zwinnik jarzeniec
samica bojka - czeka na akwa 72l gdzie będzie razem z bojkiem i drugą samiczką na początku sierpnia

Na górze akwarium mam pusto Angry
Czy mogę wpuścić tam harem prętnika karłowatego bądź parkę gurami mozaikowych lub marmurkowych?

"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Lipiec 21, 2008, 21:33:20 »

przy tym litrażu i obsadzie raczej gurami marmurkowy - i to harem, nie parka. będzieszmiałanowego władcę w baniaku.
inna sprawa, że trochę bałagan w obsadzie. ale to nieszkodliwy bałagan.

Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #2 : Lipiec 21, 2008, 21:41:29 »

Wiem, że bałagan ale tak to jest u początkującego Embarrassed Kwestia przypadków
Za dużo rybek się podobało i tak to potem wygląda Smiley
zwinniki przypadły mi w momencie wyławiania w zoologicznym razbor a potem szkoda mi było je oddawać
mieczyka dostałam w prezencie i mimo niedobranych samiczek zostal już
samicę bojka kupiłam dla samca ale on jest dzieciuch i nie w głowie mu tworzenie "rodziny"\

...na szczęście nikt nikogo nie podgryza...nawet przy tygodniowej głodówce spowodowanej wyjazdem nic nikomu się nie stało...
Wiekszość ryb zajmuje dolne i środkowe części akwa a jak napisałam, na górze pusto i stąd pytanie

a czemu radzisz gurami  a nie prętniki?

Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Lipiec 21, 2008, 21:44:05 »

przy tym litrażu i obsadzie raczej gurami marmurkowy - i to harem, nie parka. będzieszmiałanowego władcę w baniaku.
inna sprawa, że trochę bałagan w obsadzie. ale to nieszkodliwy bałagan.
Wydaje mi sie, ze osiagaja podobne rozmiary co mozajkowy i nie bedzie zbytniej roznicy... Chyba, ze mam nieaktualne informacje co do zachowaniu obu gatunkow... Roll Eyes
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Lipiec 21, 2008, 21:49:14 »

bo masz wystarczający litraż - to po pierwsze

a po drugie to ryba większa i silniesza niż prętnik - łatwiej jej będzie się zaaklimatyzować.  

nie twierdzę że prętniki nie nadają się - po prostu marmurkowemu będzie łatwiej. gdybyś się zdecydowała na prętniki to 2 haremy - będzie ciekawiej.

a co do tych mieczyków - myślę, że to mogą być samce, które dojrzewają później.

Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #5 : Lipiec 21, 2008, 21:57:14 »

Póki co miano "władcy akwarium" przypada mieczykowi. Jest wielki - z mieczem ma prawie 14cm. Zachowuje się jak Pan na włościach.
Dzięki za poradę, zdecyduję się na harem gurami marmurkowego papa

p.s. zanim tu trafiłam, napaliłam się na gurami całujące....... a tak to będą marmurkowe  Grin

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: