Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: testy  (Przeczytany 7413 razy)
xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #15 : Lipiec 27, 2008, 18:43:30 »

Podobnym srodkiem "niechemicznym" jest Sera Nitrivec.

dokładnie. filter biostarter to jakby zmasowana wersja nitriveca, ponadto producent proponuje też użycie obu naraz.
nie jestem też zwolennikiem częstych lub dużych podmian wody, często w kranówce trafiał mi się jakiś syf.
ponadto zauważyłem nietolerancję niektórych gatunków na świeżą wodę np. ryby żyworodne (mieczyki przy częstych podmianach, nawet niewielkich ilości wody, nie chcą się rozmnażać, wolą starą zżółkłą wodę).
nie rozumiem też literatury - przecież świat jest wielki, są stawy i są rzeki, poziom związków azotowych zdecydowanie różny,a wszędzie karzą podmieniać wodę co dwa tygodnie 15-20%.
kiedyś raz tylko czytałem artykuł na temat płaszczek południowoamerykańskich, ryby te pochodzące z odłowu zdychały niemal zawsze po sprowadzeniu do europy, a warunki zapewniano im niemal kliniczne. w końcu jakiś mądry człowiek zaczął drążyć temat i znalazł ryba ta musi mieć właśnie starą wodę z wysokim poziomem związków azotowych! i to byłby super temat do dyskusji:  czy i jaki wpływ mają zw. azotowe na rozmnażanie np.ryb żyworodnych?
ank@
Stały użytkownik

« Odpowiedz #16 : Lipiec 27, 2008, 20:06:21 »

zrobilam podmiane jak radzila emi. no3 spadło do 50 ale wzroslo no2 Cry. ph na takim samym poziomie. bojownik dostal znowu nawrotu martwicy! Cry a juz myslalam ze mamy to za sobą Cry. da sie jakos obniżyc ph gh i kh (bo sa bardzo wysokie-czyli takie jak po pierwszym teście)Huh

akwarium:28 litrów
bojowniki:
Migotek nie żyje od ??. 09.04
Błękitek nie żyje od 10.03.08
Leon nie żyje od 01.01.09
Prince Amroth nie żyje od 10.06.09
obecnie 4 karliki szponiaste i bojek (mam słabość do tych ryb...)
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #17 : Lipiec 27, 2008, 20:07:58 »

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=6947.0 zajrzyj tutaj.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
ank@
Stały użytkownik

« Odpowiedz #18 : Lipiec 28, 2008, 16:49:50 »

dzieki. czyli mam np dolac troche wody destylowanej??? P.S (wiem ze nie ten dzial ale po co nowy watek zakladac na jedno pytanoe) dlaczego bojuś ma ciagle ta martwice? co mu pletwy odrosna to na nowo! czy juz z tego nie wyjdzie? teraz nie dalam juz bactopur'u tylko podkrecilam termostat do 28*C. wystarczy? czy podac te leki?

bojowniki:
xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #19 : Lipiec 28, 2008, 19:59:34 »

jak nie masz roślin lub nie szkoda tych co masz to wlej bactopur. jeśli nie chcesz to temp. podkręć nawet do 32 stopni, będzie szybszy efekt. dla bojownika taka temp na pewno nie zaszkodzi.
ank@
Stały użytkownik

« Odpowiedz #20 : Lipiec 29, 2008, 08:37:49 »

ale mam kiryska i boje sie ze go ugotuje bo on to ok 24 powinien miec. musze jednak jechac do miasta po bactopur. (wlej? ja mam w tabletkach!!!)

bojowniki:
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Lipiec 29, 2008, 12:11:19 »

Wydaje mi się - że raczej nie tędy droga. W akwarium masz dużo NO3, ale i w kranie masz dużo. Wydaje mi się, że to test trochę przekłamuje. Rybom nie powinien taki poziom NO3 szczególnie zaszkodzić - ale trzeba go obniżyć. Wcześniejsze leczenie + podmiana wody wykazują braki w równowadze zbiornika - pojawiło się NO2 - a to już szkodzi rybom i to bardzo. - Jeśli podasz bactopur do akwarium - to NO2 jeszcze silniej skoczy - bo pozabijasz bakterie zajmujące się NO2.

Bojownik choruje prawdopodobnie właśnie z powodu złych parametrów wody i braku równowagi, nie masz roślin, a te co masz - jeszcze sytuację pogorszają, bo produkują (przez gnicie) dodatkowo szkodliwe związki zamiast je redukować.

Postaraj się utrzymać w akwarium równowagę, a bojownika lecz w odzielnym zbiorniku - albo - pożycz od kogoś te 100PLN, zalej nowe akwarium, posadź rośliny, zadbaj o wszystko i daj mu dojrzeć. W tym czasie podlecz bojownika i po tygodniu przenieś do nowego zdrowego dojrzałego zbiornika- tylko na martwicę podobno jest lek o nazwie fungi stop czy coś takiego... a bactopur nie koniecznie... pozatym gdybyś miała dobrą wodę, podała witaminki - to bownik by wrócił do siebie bez leków...(EDIT: oczywiście - być może...gdybam tylko)

Musisz po prostu mieć dojrzałe akwarium - bez równowagi rybki zawsze będą chorować...
« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2008, 10:15:40 wysłane przez Piterix » Zapisane

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #22 : Lipiec 29, 2008, 19:51:04 »

ale mam kiryska i boje sie ze go ugotuje bo on to ok 24 powinien miec. musze jednak jechac do miasta po bactopur. (wlej? ja mam w tabletkach!!!)

jest bactopur w płynie i bactopur direct w tabletkach. direct to silny antybiotyk. ten w płynie to akryflawina - nie jest tak toksyczna. jeśli nie masz żadnego z nich to ich nie kupuj. równie skuteczna jest akryflawina tropicala ale za to dużo tańsza, jest bezpieczna, nawet zalecana przeciwko pleśnieniu ikry.

zapomniałem o kirysku. sorry  Sad. dobrze by było je rozdzielić.

uważam też, że same witaminki tu nie pomogą. zmiany grzybicze same nie schodzą, najczęściej prowadzą do martwicy płetw.

Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Lipiec 29, 2008, 19:52:59 »

Akryflawina/trypaflawina to dobry i tani srodek. Od wielu lat z powodzeniem stosowany. Polecam jak najbardziej! Good !
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Lipiec 30, 2008, 08:37:30 »

Powodem zwiększonej ilości NO3 jest prawdopodobnie bojownik

Dlaczego? Huh

Dlatego, ze bojownik to duża ryba, która jest non stop głodna. Do tego kirysek i gnijące rośliny robią swoje.

są to szczepy bakterii,które z niesamowitą szybkością przetwarzają związki azotowe

Nie usuną NO3 a przynajmniej nie w takim stopniu jaki byłby tu potrzebny.

Leczyć można ryby ale nie w ogólnym akwarium! Jeśli pojawiło się NO2 to należy zrobić znów podmianę wody aby zmniejszyć stężenie tej trucizny w akwarium. Z drugiej strony pojawienie się NO2 oznacza brak stabilizacji, może za mały filtr a dolewanie leków na pewno w tym nie pomoże. Nie myć filtra. W trakcie leczenia z reguły nie karmi się ryb. Odstawienie pokarmu to pierwsza rzecz jaką się robi jak zauważymy objawy chorobowe u naszych pupili.  Co do kiryska to u mnie kiryski żyją z paletkami w temp ok 30 st (czasem nawet więcej) i nic im nie ma więc i temu kiryskowi nie powinno się nic stać jeśli woda będzie ocieplana powoli. Nie zapomnij także o napowietrzaniu wody podczas podniesionej temperatury i w trakcie leczenia.

Nitrivec i Filter Biostarter nic Ci nie da jeśli używasz jakichkolwiek leków w akwarium czy choć by Cristala z Tropicala.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2008, 08:44:47 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
ank@
Stały użytkownik

« Odpowiedz #25 : Lipiec 30, 2008, 12:50:36 »

nowy zbiornik bedzie tylko jest problem- tam bedzie tan sam filtr i grzalka co w starym akwa a nowe musi dojrzewac z nimi. filtr nie jest za maly bo jest do 40 l. (troche pralka jesn nawet jak jest na najnizszej wydajnosci) bojka nie mam gdzie przeniesc chyba ze do litrowego transporterka i bez grzalki a to go na 100% zabije. temperature podkrecam powoli (jest teraz 30*) a bojek nie ma nowych ubytkow od wczoraj. karmie rybki ale teraz tylko raz dziennie. zrobilam podmiane (4 litry bo miala byc wczesniej) i dolalam 1/2 litra przegotowanej wody bo destylowanej nie mam. nie wiem czy to cos dalo.

bojowniki:
xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #26 : Lipiec 30, 2008, 19:12:03 »

no i wyszło pomieszanie.

albo leki albo bakterie. wiadomo,że leki je zabijają.

bojownik na pewno nie zdechnie w litrowym transporterku. proponuję przelać go do niego razem z wodą i zakroplić akryflawinę bez grzałki (nic mu nie będzie), a w zbiorniku głównym zadbać o przemianę azotową, czyli zalać te bakterie i dorzucić kiryska. zbiornik będzie szybciej dojrzewał.

Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #27 : Lipiec 30, 2008, 19:37:30 »

no i wyszło pomieszanie.

albo leki albo bakterie. wiadomo,że leki je zabijają.

bojownik na pewno nie zdechnie w litrowym transporterku. proponuję przelać go do niego razem z wodą i zakroplić akryflawinę bez grzałki (nic mu nie będzie), a w zbiorniku głównym zadbać o przemianę azotową, czyli zalać te bakterie i dorzucić kiryska. zbiornik będzie szybciej dojrzewał.

W zupelnosci sie zgadzam. Powodzenia zycze! papa
ank@
Stały użytkownik

« Odpowiedz #28 : Lipiec 31, 2008, 10:14:11 »

no wlasnie bojek dostal martwicy z powodu za niskiej temperatury!!! wiec ponowne obnizenie jej i to jeszce do ok 20* (temp. pokojowa) na pewno go zabije!

bojowniki:
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #29 : Lipiec 31, 2008, 10:28:42 »

No nie wiem czy to było bezpośrednią przyczyną choroby ale na pewno jak jest chory trzymanie w 20 st nie będzie dla niego korzystne. Nie masz możliwości kupienia takiego małego kwarantannowego akwarium ok 12-14 l? Kosztuje kilkanaście zł a tam już i grzałka i napowietrzacz wejdzie.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: